Τράπεζες: Η «ξέφρενη» πορεία των κόκκινων δανείων

Τράπεζες: Η «ξέφρενη» πορεία των κόκκινων δανείων

Απάντηση του Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, δείχνει άνοδο τους στο 29%.

«Ξέφρενη» χαρακτηρίζει την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινων) ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του, μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Νίκου Χουντή στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Όλι Ρεν.

Συγκεκρικένα ο Νίκος Χουντής με ερώτησή του προς την επιτροπή ζητά να μάθει αν «η δυναμική των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα απειλεί την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών», με δεδομένο ότι τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση είναι καθορισμένα στα 50 δισ ευρώ.

Ξεκινώντας την απάντησή του ο Επίτροπος Ρέν, αναγνωρίζει την ξέφρενη πορεία που ακολουθούν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 1ο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 29%, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 ήταν 18.7%.

ΣΥΡΙΖΑ: «Προσηλωμένος στην πολιτική καταστροφής ο πρωθυπουργός»

Στη συνέχεια της απάντησή του, ο ευρωπαίος Επίτροπος προσπαθεί να «ισορροπήσει σε δύο βάρκες», όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Από τη μια, προσπαθεί να περιορίσει τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, λόγω της δυναμικής των κόκκινων δανείων, τονίζοντας ότι “το 2012, η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας…με βάση δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, στις κεφαλαιακές ανάγκες λήφθηκαν υπόψη μελλοντικές ζημίες σε σχέση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως το 2014”, ενώ από την άλλη αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι «κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2013 θα γίνει νέα προσομοίωση ακραίων καταστάσεων για να επικαιροποιηθεί η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών».

«Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα», εκτιμά ο Όλι Ρεν

Διαβάστε όλη την απάντηση του Όλι Ρεν εξ’ ονόματος της επιτροπής
1. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε σε 29 % του συνόλου των δανείων σε μεμονωμένο επίπεδο, έναντι 24,2 % στο τέλος του 2012 και 18,7 % κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Τα αναδιαρθρωθέντα δάνεια ανήλθαν σε 5,6 % του συνόλου των δανείων για το ίδιο χρονικό διάστημα, ποσοστό που παρέμεινε σταθερό με βάση τα επιτόκια του τέλους 2012 και αυξήθηκε μόνο ελαφρά από 5,1 % κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

2. Το 2012, η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας με βάση ελέγχους της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων που εκτελέστηκαν με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων (Blackrock, Bain). Με βάση δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, στις κεφαλαιακές ανάγκες λήφθηκαν υπόψη μελλοντικές ζημίες σε σχέση με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έως το 2014. Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και η απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών έχουν προσδιοριστεί με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν επαρκή κεφαλαιοποίηση, ακόμη και εάν οι εν λόγω αναμενόμενες ζημίες μειώσουν το κεφάλαιο των τραπεζών κατά τα επόμενα έτη. Για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση ελληνικών τραπεζών έχει προβλεφθεί ποσό ύψους 50 δισεκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

3. Δεν φαίνεται να υπάρχει ανάγκη αύξησης του προαναφερθέντος ποσού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2013 θα γίνει νέα προσομοίωση ακραίων καταστάσεων για να επικαιροποιηθεί η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών. Το ανωτέρω ποσό περιλαμβάνει εφεδρικά περιθώρια