Τραπεζικό λογαριασμό στις ΗΠΑ άνοιξε η Κούβα

Τραπεζικό λογαριασμό στις ΗΠΑ άνοιξε η Κούβα

Η κουβανική κυβέρνηση δεν είναι πλέον ανάγκη να συναλλάσσεται με τις ΗΠΑ σε μετρητά.

Η Stonegate Bank, μία αμερικανική τράπεζα με έδρα στη Φλόριντα η οποία άνοιξε πριν από μόλις δέκα χρόνια, είναι η τράπεζα που θα φιλοξενήσει τον τραπεζικό λογαριασμό της κουβανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας, το οποίο θα καταστήσει ευκολότερο για την Κούβα να αποκαταστήσει τη λειτουργία της πρεσβείας της στις ΗΠΑ, την οποία η κουβανική κυβέρνηση είχε κλείσει τη δεκαετία του ’50. Την επόμενη εβδομάδα, Αμερικανοί και Κουβανοί αξιωματούχοι θα καταθέσουν πρόταση ενώπιον του Κογκρέσου, ασκώντας πίεση για να λάβουν το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της πρεσβείας.

Θετική εξέλιξη θεωρούν το άνοιγμα λογαριασμού στην Stonegate Bank από την κουβανική κυβέρνηση και οι επενδυτές. Σύμφωνα με το CNN Money, η μετοχή της τράπεζες κατέγραψε άνοδο 4% όταν ανακοινώθηκε η είδηση.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κούβα τον Δεκέμβριο. Πλέον, η Κούβα διαθέτει γραφείο στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη σύσφιξη των δεσμών ΗΠΑ και Κούβας είναι να ευθυγραμμιστεί η οικονομική πολιτική που ακλουθούν.