Το Eurogroup κλείνει την αξιολόγηση – Σε δύο δόσεις θα έρθουν τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα

Το Eurogroup κλείνει την αξιολόγηση – Σε δύο δόσεις θα έρθουν τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα
Θολό παραμένει το τοπίο για το χρέος. Κόντρα Σόιμπλε - ΔΝΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης.

Σε συμφωνία επί της αρχής για το πακέτο μεταρρυθμίσεων καταλήγει το Eurogroup της Τρίτης ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις (7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα το φθινόπωρο).

Οι διαφωνίες του ΔΝΤ με την Ευρώπη και δη τη Γερμανία παραμένουν, καθώς μετά από οκτώ περίπου ώρες συνεδρίασης συνεχίζονται κατ’ ιδίαν οι διαβουλεύσεις. Μάλιστα μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος οι Τόμσεν (ΔΝΤ), Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ βρέθηκαν σε ξεχωριστό χώρο για να συνομιλήσουν.

Αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι η πλήρης αντίθεση ΔΝΤ-Γερμανίας για εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από το 2018, κάτι το οποίο η πλευρά του Σόιμπλε επιθυμεί διακαώς να παραπέμψει για μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017.

Τι προηγήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup

Νέα μέτρα ή αλλαγές σε αυτά που ψηφίστηκαν ζητά από την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνεδρίαση του Eurorgoup, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι το ελληνικό επιτελείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Αφορμή είναι, φυσικά, το ζήτημα του χρέους και η μάχη ΔΝΤ-Γερμανίας για το θέμα έπειτα κι από το ανοιχτό αίτημα του Ταμείου να διευθετηθεί η υπόθεση εδώ και τώρα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι, εντός της αίθουσας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ προσπαθεί να πείσει τη Γερμανία κι άλλες χώρες που τάσσονται με το μέρος της για το ζήτημα του χρέους. Η πλευρά του Σόιμπλε, από την άλλη, επιχειρεί να αλλάξει τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή ή να προγραμματιστούν νέα μέτρα.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, τα ζητήματα στα οποία η Γερμανία προβάλλει νέες αντιστάσεις είναι το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ανακοίνωσε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, η εξαίρεση από τις αγοραπωλησίες μεταξύ τραπεζών και distress funds για κόκκινα δάνεια που είχαν την εγγύηση του δημοσίου, η ρύθμιση Σπίρτζη για τα διόδια από την Εγνατία οδό και η σύμβαση για το Ελληνικό.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, στη μαραθώνια συνεδρίαση της Τρίτης δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group τη Δευτέρα, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

Σε δύο δόσεις η εκταμίευση, σύμφωνα με πληροφορίες

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θρίλερ με τις πολλές υποδόσεις πάντως έληξε, καθώς τελικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η εκταμίευση θα γίνει σε δύο δόσεις, μία μεγάλη 7,5 δισ ευρώ τον Ιούνιο και μία μικρότερη, 2,8 δισ ευρώ το φθινόπωρο.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει το σενάριο διαρκούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018 και για μία 10ετία. Η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας προβλέπει την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, γεγονός που θα δώσει “αέρα” στην ελληνική κυβέρνηση, να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

Διαβάστε ακόμη: Μονομαχία ΔΝΤ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος