Η τρόικα ξεκινάει από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας

Η τρόικα ξεκινάει από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας

Μεγαλώνει η απόκλιση στις εκτιμήσεις κυβέρνησης – δανειστών για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν προγραμματίσει την άφιξή τους σήμερα στην Αθήνα για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, που αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια. Πρώτη στάση για τους εκπροσώπους των δανειστών το υπουργείο Οικονομικών στις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τρόικα όχι μόνο δε φαίνεται να υιοθετεί την εκτίμηση του υπουργείου για «κενό» στο προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2014, αλλά ανεβάζει αυτό το ποσό από 2,5 δισ. ευρώ που ζητούσε αρχικά στα 2,9 δισ. ευρώ.

Διαβάστε σχετικά: «Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – τρόικας για το ύψος των νέων μέτρων

Το απόγευμα της ίδιας μέρας η τρόικα θα μεταβεί στο υπουργείο Εργασίας για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει επανηλειμμένα διακηρύξει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Χθες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα που, μετά την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου από την 1-1-14, αναμένεται να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 30%. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες και διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση αναδρομική προσαρμογή των εφάπαξ».

Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «στο εξής κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ζωής του». Για τον σκοπό αυτό, από την 1-6-14 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μαθηματικός τύπος και για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.

Σε ότι αφορά το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα παρέμβαση για όσους θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στουρνάρας: «Κινδυνεύουμε να πέσουμε 100 μέτρα πριν από την κορυφή»