Τρομοκρατική επίθεση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο: Τουλάχιστον 4 οι νεκροί

Τρομοκρατική επίθεση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο: Τουλάχιστον 4 οι νεκροί
epa05863551 Armed police following major incidents outside the Houses of Parliament in central London, Britain 22 March 2017. Scotland Yard said on 22 March 21017 the police were called to a firearms incident in the Westminister palace grounds and on Westminster Bridge amid reports of several people injured in central London. EPA/ANDY RAIN

Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί και τουλάχιστον 2ο είναι οι τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Τελευταία ενημέρωση: 21:00

Ο αρχηγός της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν στην επίθεση έξω από το κτίριο του βρετανικού κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε, ανάμεσα στους νεκρούς πιστεύετε ότι βρίσκεται και ο δράστης της επίθεσης, με τις αρχές να εκτιμούν ότι είναι και ο μοναδικός.

Ένα αυτοκίνητο πέρασε στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, χτυπώντας πολίτες και αστυνομικούς.

Πρόσθεσε πως οι επιχειρήσεις της αστυνομίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρεις, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

 

Δυνατοί κρότοι, παρόμοιοι με εκπυρσοκροτήσεις όπλων, ακούστηκαν έξω από τη Βουλή της Βρετανίας στις 14:30 περίπου τοπική ώρα και δύο άνθρωποι θεάθηκαν να τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες μέσα στον περίβολο του κτιρίου, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα

Η βρετανική αστυνομία θεωρεί το συμβάν κοντά στο Κοινοβούλιο της ως τρομοκρατική ενέργεια έως ότου να εξακριβώσει κάτι διαφορετικό.

«Άκουσα καθαρά πυροβολισμούς. Είδα να πέφτει κάποιος ντυμένος στα μαύρα. Νομίζω ήταν αστυνομικός», είπε υπάλληλος της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα έσπευσαν στη Γέφυρα του Westminster, κοντά στη Βουλή. Η αστυνομία απομάκρυνε το πλήθος από τη γέφυρα τονίζοντας πως η τοποθεσία «δεν είναι ασφαλής».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι σώα και ασφαλής.

Το BBC μετέδωσε ότι υπήρχε ένα ύποπτο όχημα έξω από το κοινοβούλιο, αλλά η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν πολλούς οπλισμένους αστυνομικούς, ανάμεσά τους και κάποιους με ασπίδες, να μπαίνουν στη Βουλή.

Πριν από λίγα λεπτά έγινε γνωστό ότι μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τον Τάμεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσία λιμένων του Λονδίνου, προσθέτοντας πως της προσφέρονται φροντίδες για σοβαρά τραύματα.

«Μια γυναίκα ανασύρθηκε από το νερό κοντά στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, ζωντανή, με σοβαρά τραύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Της προσφέρεται πολύ επείγουσα ιατρική περίθαλψη τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Η Daily Mail δημοσίευσε την πρώτη φωτογραφία του άνδρα που θεωρείται ότι είναι ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος.

 

Η βρετανική αστυνομία αναζητεί ακόμα έναν ύποπτο μέσα στα κτίρια του βρετανικού κοινοβουλίου, ανέφερε δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Telegraph σε ανάρτησή του στο Twitter, επικαλούμενος ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Ακόμη, τρείς Γάλλοι μαθητές τραυματίστηκαν στην επίθεση. Πρόκειται  μαθητές ηλικίας 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Le Telegramme. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο ενώ περπατούσαν στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Λονδίνο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως παρακολουθεί την «ανησυχητική» κατάσταση.

Το συμβάν στο Λονδίνο εκτυλίχθηκε έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η Βρετανία βρισκόταν ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας συναγερμού των αρχών.

Τον Μάιο του 2013, δύο βρετανοί ισλαμιστές μαχαίρωσαν έναν στρατιώτη, το Λι Ρίγκμπι, σε έναν δρόμο του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Τον Ιούλιο του 2005, τέσσερις βρετανοί ισλαμιστές σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις στο σύστημα μαζικών μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση στο Λονδίνο εν καιρώ ειρήνης.

Ηγέτες εκφράζουν υποστήριξη και αλληλεγγύη
Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό για την σημερινή επίθεση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Συγκεκριμένα όπως έγραψε στο twitter, είπε: «Εκφράζουμε ακόμα, την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στους «φίλους Βρετανούς και σε όλους τους κατοίκους του Λονδίνου» μετά την επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα.

Παρότι τα κίνητρα πίσω από την επίθεση «δεν είναι ακόμη σαφή, επαναβεβαιώνω ότι η Γερμανία και οι πολίτες της στέκονται σθεναρά και αποφασιστικά στο πλευρό των Βρετανών στον αγώνα εναντίον κάθε μορφής της τρομοκρατίας», σημείωσε η Μέρκελ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω της τζιχαντιστικής απειλής στη Γερμανία, ειδικά μετά την επίθεση με ένα φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο, όταν έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

«Αυτές τις δύσκολες ώρες, εμείς οι Γερμανοί αισθανόμαστε ότι συνδεόμαστε βαθιά με τον βρετανικό λαό», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε «την αλληλεγγύη του» και την «υποστήριξή του στον βρετανικό λαό» μετά την επίθεση. «Εκφράζουμε εξ ονόματος της Γαλλίας όλη μας την αλληλεγγύη και όλη μας την υποστήριξη στον βρετανικό λαό και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι η οποία βρισκόταν στη Βουλή των Κοινοτήτων όταν διαπράχθηκε» η επίθεση, ανέφερε ο Ολάντ. «Η τρομοκρατία μας αφορά όλους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του γνωρίζει από πρώτο χέρι τι βιώνουν οι Βρετανοί σήμερα και τονίζοντας πως «πρέπει να οργανωθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για να αντιμετωπιστεί η απειλή της τρομοκρατίας.

(Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΑ)