Τσακαλώτος: Σήμερα ή αύριο η επιστολή προθέσεων για το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Σήμερα ή αύριο η επιστολή προθέσεων για το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ
Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής διάταξης: Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2017, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017. ANA-MPA/ANA-MPA/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε τα τελευταία βήματα πριν την οριστική εκταμίευση της δόσης.

 

Στην αποστολή της επιστολής προθέσεων που θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ «σήμερα ή αύριο» και το αίτημα για δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο πλαίσιο εκδήλωσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Οικονομικών είπε σχετικά με το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης από τον ESM oτι αυτή θα έχει εγκριθεί ως την Παρασκευή παρά τα ζητήματα με ανοιχτά προαπαιτούμενα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή. «Είμαι 100% σίγουρος πως έως την Παρασκευή θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%», είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα για τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ για το νέο δάνειο και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι αυτά αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών. Σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα». Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητά το ΔΝΤ.

Τι είναι η επιστολή προθέσεων

Η επιστολή προθέσεων που υπογράφουν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ΤτΕ θα παραθέτει τις ελληνικές δεσμεύσεις για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα υπογραμμίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως καλυμμένο χρηματοδοτικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες και θα αναφέρει τις σταθερές δεσμεύσεις της ευρωζώνης για την παροχή επαρκούς υποστήριξης για το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ θα μελετήσουν την έκθεση για 15 ημέρες θα συντάξουν τις επισημάνσεις τους και εν συνέχεια έως τις 27 Ιουλίου θα συγκληθούν για να λάβουν τις αποφάσεις για το «επί της αρχής» πρόγραμμα, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση έως ότου οι Ευρωπαίοι υιοθετήσουν τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.