Τσίπρας: «Είμαστε κατά της λιτότητας»

Τσίπρας: «Είμαστε κατά της λιτότητας»

Πολιτική στροφή για έξοδο από την κρίση ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ιταλική «Il Sole 24», εκφράζοντας ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 –που ανήκει στην ιταλική ένωση βιομηχάνων- έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ανταγωνισμός ο οποίος βασίζεται στη λιτότητα, στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης αποσταθεροποιεί την ίδια τη νομισματική ένωση και τη βυθίζει στην αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση και στην ανεργία. Είμαστε κατά της λιτότητας διότι από οικονομικής απόψεως δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ενώ στο κοινωνικό πεδίο οι συνέπειες είναι καταστροφικές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ανέλυσε τις συνέπειες της πολιτικής της οικονομικής λιτότητας.

«Στην Ελλάδα η λιτότητα προκάλεσε μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, για μια ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης. Στην τετραετία του Μνημονίου η χώρα μου βυθίστηκε στη φτώχεια: σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 34,6% του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ένδειας. Το 18% των Ελλήνων δεν έχει ούτε τα αναγκαία χρήματα για να αγοράσει φάρμακα, όπως διαπιστώθηκε με μελέτη του OΟΣΑ», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Για να ξεπερασθεί η κρίση, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαïκής Επιτροπής, ζητά «τη διέξοδο από τη λιτότητα με μια πολιτική στροφή, με αύξηση της ζήτησης, ως συνέπεια μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των μικρομεσαίων κατηγοριών πολιτών και δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης» και επανέλαβε τη θέση του για χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού «New Deal», εντοπίζοντας ως προτεραιότητες, την έρευνα, την τεχνολογία, τις υποδομές και το κοινωνικό κράτος, με στόχο τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμη πως «δεν τον ανησυχεί ιδιαίτερα η ήττα του Φρανσουά Ολάντ, την οποία θεωρεί δικαιολογημένη», αλλά ότι «του προκαλεί έντονη ανησυχία η άνοδος της λαϊκίστικης ακροδεξιάς της Μαρί Λε Πεν, διότι αποτελεί ήττα της Ευρώπης και της Δημοκρατίας».

«Φοβάμαι ότι η ψήφος υπέρ της Λε Πεν δεν είναι, απλώς, ένα εκλογικό, αλλά κοινωνικό φαινόμενο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έλλειψη διαφάνειας και τη λειτουργία της βάσει γραφειοκρατικών κριτηρίων, προκαλεί την αποξένωση του πολίτη και, σε κάποιες περιπτώσεις και ένα ξεκάθαρο, ίσως, αίσθημα εχθρότητας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς, τέλος, πώς κρίνει τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Δεν έρχομαι στην Ιταλία για να δώσω οδηγίες στον ιταλικό λαό ή στην κυβέρνηση της χώρας: ξέρουν καλύτερα από εμένα τι χρειάζεται να κάνουν και τι πρέπει να αποφύγουν. Περιορίζομαι στο να υπενθυμίσω ότι αυτό που προβάλλεται στην Ελλάδα, είναι ένα έργο τρόμου. Η Ιταλία βγαίνει, με δυσκολία, από έξι χρόνια ύφεσης – αν εξαιρέσει κανείς την αχτίδα ανάπτυξης του 2010- 2011. Για φέτος, η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει μια ασθενική ανάπτυξη του 0,7%. Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσον μπορεί να συμβάλει στην όλη προσπάθεια το πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων δαπανών, της τάξης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία. Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν είναι άλλο από έναν ευφημισμό, αντί της λέξης λιτότητα».

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Fortune

ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κυβερνήσουμε»

New Deal για την Ευρώπη ζητά ο Αλέξης Τσίπρας