Τσίπρας: Τουλάχιστον 151 βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή εκλογές

Τσίπρας: Τουλάχιστον 151 βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή εκλογές

Πώς διαμορφώνονται ως τώρα οι συσχετισμοί μετά τη «μεταγραφή» Θεοχάρη στη Νέα Δημοκρατία.

Πλειοψηφία 151 βουλευτών και άνω ή εκλογές, είναι η μόνη πολιτικά αποδεκτή κατάληξη της επερχόμενης ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή. Αυτό διεμήνυσε σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα News247.gr.

Πλέον, η κατάσταση που διαμορφώνεται στη βουλή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά την προσχώρηση του Χάρη Θεοχάρη στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού θεωρείτο ένας από τους βασικούς υποψηφίους βουλευτές εκτός κυβέρνησης ο οποίος θα υπερψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται κανείς βουλευτής του να την υπερψηφίσει όταν έρθει στη βουλή.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία και με δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος διαμηνύει σε όλους τους τόνους και επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει, υπολείπονται της κυβερνητικής πλειοψηφίας 6 ψήφοι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές.

Δημόσια υπέρ της Συμφωνίας έχει ταχθεί ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ θετική αναμένεται να είναι και η ψήφος της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά.

Στο Ποτάμι, υπέρ της συμφωνίας φέρονται να είναι τέσσερις βουλευτές, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις τους επικεφαλής του κόμματος. Θεωρητικά πάντως, και άνευ απροόπτου, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς ίσως ψηφίσουν τη συμφωνία.

Με ερωτηματικό, αλλά πιθανοί στο να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Κατερίνα Παπακώστα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.

Πλέον η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εντελώς οριακή, και τα πάντα ίσως κριθούν την τελευταία στιγμή, με την κυβέρνηση να δείχνει να διατεθειμένη να φτάσει πολιτικά την κατάσταση στο όριό της, μη αποκλείοντας ακόμη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εάν δεν επιτευχθεί ο «μαγικός» αριθμός 151.