ΤτΕ: Μικρός ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα – Ο ρόλος των capital controls

ΤτΕ: Μικρός ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα – Ο ρόλος των capital controls

Η ΕΚΤ έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα στην ευρωζώνη - Στην Ελβετία ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο αντίκτυπος του Brexit στην Ελλάδα θα είναι «μικρός και περιορισμένος», επισημαίνουν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μία πρώτη αντίδραση στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Τα capital controls μας “προστατεύουν” από τις αρνητικές επιπτώσεις» εξηγούν οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο των εξελίξεων, υποχωρεί κατά 12%, με τα μεγαλύτερη πλήγματα να εντοπίζονται στις τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων εκτινάσσονται κατά 240 μονάδες βάσης, στο 10,3%

Στο μεταξύ η EΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα, αν χρειαστεί σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί αναγκαίο.

Αυτό αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζες. Η ίδια είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις εμπορικές τράπεζες τις οποίες επιβλέπει, έχοντας ήδη εκπονήσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την περίσταση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα στην θα παραμέινει ισχυρό τόσο κεφαλαιακά όσο και από άποψη ρευστότητας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Διαβάστε ακόμη:

Brexit: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ελληνική οικονομία