Τζακ Μα: Πρέπει να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Τζακ Μα: Πρέπει να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Alibaba Group Founder and Executive Chairman, China's Jack Ma speaks during a panel session on the second day of the World Economic Forum, on January 18, 2017 in Davos. / AFP / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

«Ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για τον κόσμο και ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ εύκολο να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος επιχειρηματίας.

O Τζακ Μα είπε ότι η Κίνα και η Αμερική θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά προτού ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο. Μιλώντας την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο CEO της Alibaba, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να δώσει λίγο χρόνο στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να σκεφθεί καλά πριν αντιδράσει στη ρητορική του.

Η δήλωση του Μα έρχεται μία ημέρα μετά τη δέσμευση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιπινγκ ότι η Κίνα θα παραμείνει προσηλωμένη στην ανάπτυξη του ελευθέρου εμπορίου και των επενδύσεων και θα πει όχι στον προστατευτισμό, ανάγοντας τη χώρα σε προπύργιο της παγκοσμιοποίησης απέναντι στις κορώνες του προστατευτισμού του επερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

«Ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για τον κόσμο και ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ εύκολο να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος επιχειρηματίας.

Σημειώνεται ότι ο Μα συναντήθηκε με τον Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενώ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός, τον αποκάλεσε «ανοιχτόμυαλο» (open-minded).

Κι ενώ αναγνωρίζεται ότι η Κίνα θα μπορούσε να καταστήσει την οικονομία της πιο ανοιχτή, ο Μα υποστήριζει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να μην κατηγορούν τους Κινέζους για τις «χαμένες» θέσεις στις ΗΠΑ: «Η Amazon είναι μία αυτοκρατορία. Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα οικοσύστημα και να βοηθήσουμε άλλες εταιρείες να αναπτυχθούν και να γίνουν οι “επόμενες Amazon”».

Ακόμη, ο ίδιος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Αμερικής και της Κίνας, καθώς και οι επιχειρηματικές κοινότητες των δυο χωρών θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν έναν εμπορικό πόλεμο: «Ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μη συμβεί αυτό», κατέληξε ο Μα.