Unicef: 300 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας

Unicef: 300 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας

Τραγικός ο απολογισμός των νεκρών αμάχων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τουλάχιστον 296 ανήλικοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Τα παιδιά είναι το 30% των άμαχων θυμάτων», εκτίμησε η Unicef, ο απολογισμός της οποίας βασίζεται στον αριθμό των νεκρών που η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει, ο οποίος όμως κινδυνεύει να αυξηθεί.

«Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες ενδέχεται να αυξηθεί αφού γίνουν κάποιες επιβεβαιώσεις», επεσήμανε η Unicef, η οποία διευκρίνισε ότι τα στοιχεία της είναι προσωρινά και επιβεβαιώνονται «στο μέτρο που είναι δυνατό στην τρέχουσα κατάσταση».

Όμως ήδη «από τις 8 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου έχουν καταγραφεί οι θάνατοι 296 παλαιστίνιων παιδιών» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Από αυτά τα 187 είναι αγόρια και τα 109 κορίτσια, ενώ τουλάχιστον 203 παιδιά ήταν μικρότερα των 12 ετών.

Περισσότεροι από 1.600 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή του ισραηλινού στρατού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Ισραήλ: «Οι μισοί νεκροί είναι μαχητές»
Το Ισραήλ «διαθέτει αποδείξεις» ότι σχεδόν οι μισοί από τους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 25 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μαχητές, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πολλών διεθνών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν είναι υπερβολικά μεγάλος.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταγγείλει ότι τουλάχιστον το 80% των 1.669 Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί κατά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ήταν άμαχοι και εκατοντάδες από αυτούς ήταν παιδιά. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε το Ισραήλ για «δυσανάλογες επιθέσεις χωρίς διακρίσεις» και ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Διεξάγεται έρευνα από τον στρατό, επαγγελματική και αξιόπιστη, το συμπέρασμα της οποίας είναι ότι τουλάχιστον το 47% των θυμάτων ήταν τρομοκράτες», είπε ο υφυπουργός Τζάτσι Χανέγκμπι, σημειώνοντας ότι οι ισραηλινές αρχές διαθέτουν τα ονόματα και τις φωτογραφίες τους. Τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε, θα δοθούν στους ερευνητές.

Ο υφυπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή τηλεόραση.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις είναι «τρομοκρατικές». Στο παρελθόν μάλιστα έχει διευρύνει τον ορισμό της λέξης «μαχητής», συμπεριλαμβάνοντας για παράδειγμα και τους αστυνομικούς που εργάζονται για την κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κόλαση» η νύχτα της Παρασκευής
Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδιζε στη διάρκεια της νύχτας τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν σήμερα τις ευρείες επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα αναζητώντας έναν αγνοούμενο στρατιώτη.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο στρατιώτης αυτός ενδέχεται να είναι αιχμάλωτος της Χαμάς, αν και η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης υπογράμμισε ότι δεν τον κρατά και ότι είναι πιθανό να είναι νεκρός.

Οι κάτοικοι της Ράφας στη νότια Γάζα, όπου σημειώθηκε χθες το συμβάν κατά το οποίο φέρεται να αιχμαλωτίστηκε ο ισραηλινός στρατιώτης, λένε ότι η περιοχή τους έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα, ενώ κάποιοι επεσήμαναν ότι ο ισραηλινός στρατός τους προειδοποίησε να μην φύγουν από την περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει περισσότερα από 200 πλήγματα εναντίον της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες. Ένα από αυτά είχε στόχο το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο, στο οποίο το Ισραήλ καταγγέλλει ότι στεγάζεται ένα «κέντρο ανάπτυξης όπλων».

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει ότι έχουν καταστρέψει «τις περισσότερες» από τις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα, κάποιες από τις οποίες φτάνουν ως το Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου φτάνει τους 1.654 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8.000. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επεσήμανε ότι η πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι, ενώ εκατοντάδες είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200 τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων των σορών που εντοπίστηκαν στα συντρίμμια των σπιτιών.

Από την πλευρά του Ισραήλ 63 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, καθώς και δύο ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης.

Οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για την έλλειψη πόσιμου νερού και προειδοποιούν ότι ο πληθυσμός της Γάζας είναι στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.

Περισσότεροι από 250.000 Παλαιστίνιοι, δηλαδή σχεδόν το 15% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Σχεδόν η μισή Λωρίδα της Γάζας κρίνεται μη ασφαλής για τους πολίτες εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα στους Παλαιστίνιους που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα ότι μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά, ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή μειώνονται.

«Συνιστάται στους κατοίκους να προσέχουν για εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχει διασπείρει η Χαμάς στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού προς τους 70.000 κατοίκους της Μπέιτ Λαχίγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Νέα εκατόμβη νεκρών στη Γάζα

Νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου – Παλαιστίνης