Η Βαλκανική εισβολή των Goody’s

Η Βαλκανική εισβολή των Goody’s

Εξωστρεφής προσανατολισμός της Vivartia για Goody's, Everest, Flocafe και La Parteria.

Τα φτερά του στο εξωτερικό ανοίγει ο όμιλος Vivartia με την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εκτός από την εντατικοποίηση της παρουσίας του στις συγκεκριμένες αγορές ο όμιλος μέχρι τα τέλη του 2014 βάζει πλώρη για Λευκορωσία, Κόσσοβο, Μαυροβούνιο και Σκόπια ανοίγοντας 14 νέα καταστήματα, ενώ στόχος για την επόμενη χρονιά είναι ο συνολικός αριθμός καταστημάτων να ανέρθει σε 30. Την ίδια στιγμή με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η επέκταση του ομίλου στην Αλβανία. Εκεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου έχουν δρομολογηθεί 2 νέα Goodys, ένα Flocafe και ένα Εverest, φθάνοντας το δίκτυο στη βαλκανική αγορά τα έξι σημεία πώλησης.

Ακόμη ο Όμιλος Goody’s-Everest έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμφώνου με την εταιρεία λιβυκών συμφερόντων Tasty Franchise Ltd για την ανάπτυξη των αλυσίδων Goody’s και Flocafe και στη Λιβύη. Η συμφωνία προβλέπει τη λειτουργία τουλάχιστον 10 εστιατορίων Goody’s και 10 καταστημάτων Flocafé σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Φαίνεται πως η ελληνική αγορά δεν αρκεί πλέον για τον όμιλο Vivartia και η πρακτική του να αντισταθμίζει κανείς τις απώλειες από τη δραστηριοποίηση του στις αγορές του εξωτερικού καθίσταται μονόδρομος για τις ελληνικές επιχειρήσεις. .  Στελέχη της διοίκησης αναφέρουν μάλιστα πως καταγράφεται αυξημένη ζήτηση ελληνικών προϊόντων από το εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που επιθυμούν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους αναζητούν συνεργασία με τον όμιλο Vivartia. Ο πήχης βρίσκεται ψηλά αφού στο business plan του ομίλου είναι η αύξηση του ποσοστού των πωλήσεων στο 25% μέσα στην επόμενη διετία, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει και στη δημιουργία μιας νέας παραγωγικής μονάδας εκτός συνόρων όπως έγινε στην περίπτωση του Άμπου Ντάμπι.

Διαβάστε ακόμη: Ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας από την Vivartia

Επειδή όμως είναι κοινή παραδοχή ότι ο καλός βαρκάρης πρέπει να πατάει πάντα σε δύο βάρκες, ο όμιλος δεν αμελεί την εγχώρια αγορά. Πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε πως από τον Νοέμβριο θα γίνουν πιο ελκυστικά τα κίνητρα προς τους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στα σήματα της εταιρείας (Goody’s, Everest, Flocafe και La Parteria) δίνοντας στους νέους franchisees μηδενική προμήθεια εισόδου, με δικαιώματα χρήσης του ονόματος (royalties) να καθορίζονται για τον πρώτο χρόνο στο 2% και σε 4% για τον δεύτερο. Η εν λόγω προσφορά ισχύει από 1η Νοεμβρίου 2013 ως τον Ιανουάριο του 2014.

Η Vivartia ιδρυθείσα το 2006, και με την MIG να αποτελεί τον πλειοψηφικό μέτοχο, δραστηριοποιείται στον κλάδο Γαλακτοκομικών και Ποτών μέσω της ΔΕΛΤΑ, στον Κλάδο Υπηρεσιών Εστίασης και Ψυχαγωγίας μέσω των GOODY’S και EVEREST και στον Κλάδο Καταψυγμένων Τροφίμων μέσω της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ.

ΔΕΛΤΑ: Χαιρετίζει τις προσπάθειες για ελληνικό σήμα στο γάλα

Οι πωλήσεις του ομίλου εστίασης της Vivartia ανήλθαν στα 275 εκατ. ευρώ το 2012 και το 2013 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 245 εκατ. ευρώ. Απασχολεί περί τους 5.000 εργαζόμενους, διαθέτει 4 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, 550 εστιατόρια και καφέ, 500.000 καταναλωτές ημερησίως, ενώ μέσα στην τελευταία τριετία προχώρησε σε επενδύσεις της τάξης των 25 εκατ. Ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος επιχειρεί να αυξήσει τα μερίδια αγοράς και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή δίνοντας έναν αέρα ανανέωσης σε στρατηγικό επίπεδο με νέες γεύσεις, νέα διακόσμηση, νέα υλικά και σχέδια πάντα στα πλαίσια όμως της λογικής των συγκρατημένων λειτουργικών εξόδων.