Βασικό «κλειδί» για την αξιολόγηση το αφορολόγητο

Βασικό «κλειδί» για την αξιολόγηση το αφορολόγητο
O ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Συζήτηση της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ και τις τηλεοπτικές άδειες, στη Βουλή,την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην οποία σημειώνεται ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα οριστεί με διάταξη νόμου η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου. Στην αιτιολογική έκθεση, επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση επιβάλλεται προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο διαγωνισμός «για την αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, και να δημοπρατηθούν το συντομότερο δυνατό, οι σχετικές άδειες».Επίσης επισημαίνεται ότι λήφθηκε υπόψη η αδυναμία συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το γεγονός ότι η προθεσμία των προς χορήγηση δημοπρατούμενων αδειών έληξε στις 31.12.2015.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλεξανδρος Μπελτές

Με ή χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να συναινέσει σε μέτρα αλά...ΔΝΤ.

Η μείωση του αφορολογήτου βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης και περιλαμβάνεται στα πιθανά σενάρια ώστε να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία έχει σταματήσει πριν από τα Χριστούγεννα χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, με ή χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να συναινέσει σε μέτρα αλά ΔΝΤ και ο κύριος λόγος είναι γιατί η Γερμανία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα απαιτήσει σε κάθε περίπτωση να συνεχίσει να ακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα τις προδιαγραφές αυστηρότητας του Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του αφορολογήτου προβάλλει στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων για μετά το 2018. Ως γνωστόν, το Ταμείο έχει ζητήσει επίσης και μείωση των υφιστάμενων συντάξεων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ψήφιση προκαταβολικά όλων των πρόσθετων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, όπως ζητά το Ταμείο.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, όπως σημειώνουν Τα Νέα, αρνήθηκε το σενάριο ότι η κυβέρνηση συζητά τη μείωση του αφορολογήτου για να κλείσει η αξιολόγηση και ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνεται – χωρίς νομοθετική ρύθμιση από τώρα – στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η κατάθεση του οποίου εκκρεμεί.

Σύμφωνα με σχετικά χθεσινά δημοσιεύματα, εξετάζεται η μείωση από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 6.818 και όχι στα 5.000 που ζητά το Ταμείο.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση το εξετάζει στο πλαίσιο μιας βεντάλιας εναλλακτικών για μετά το 2018. Όπως επισημαίνουν πηγές, η διαπραγμάτευση δεν έχει μπει ακόμη στην τελική ευθεία, όταν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταθέσει τις συμβιβαστικές της προτάσεις για να μην τιναχθεί η αξιολόγηση στον αέρα.

Μέχρι τώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προϊδεάσει για το πρώτο συμβιβαστικό βήμα: την επέκταση του κόφτη μετά το 2018 και σύμφωνα με πηγές, εξετάζεται να γίνει αναφορά στη μείωση του αφορολογήτου σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κατά αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει νομοθετική δέσμευση, αλλά θα αναφέρεται το μέτρο μεταξύ των πρώτων που θα ενεργοποιηθούν, αν χρειαστεί. Η κυβέρνηση θα μπορεί από την πλευρά της να επικαλεστεί, όπως έκανε ο Τσακαλώτος στην πρόσφατη επιστολή του στους θεσμούς, τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι οι στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν και έτσι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο.

Μέχρι τότες, όμως, ο Τσακαλώτος θα επιχειρήσει μια επιεικέστερη στάση των θεσμών στο θέμα της αξιολόγησης στις επαφές του σήμερα και αύριο στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.