Βαθαίνει η κρίση στην Καταλονία: Γιατί αποχωρούν μεγάλες εταιρείες

Βαθαίνει η κρίση στην Καταλονία: Γιατί αποχωρούν μεγάλες εταιρείες
epa06242772 People take part in a demonstration held in Gerona, Catalonia, northeastern Spain, 03 October 2017, to protest against the police actions during a general strike in Catalonia as a protest against the Spanish Government measures to avoid the celebration of the referendum last 01 October 2017. EPA/Robin Townsend

Καθώς το ενδεχόμενο της ανεξαρτησίας πλανάται στον ορίζοντα, πληθαίνουν οι εταιρείες που εγκαταλείπουν την Καταλονία.

Μια σειρά εταιρειών εγκαταλείπουν την περιφέρεια της Καταλονίας, καθώς η ένταση αυξάνεται. Και αυτή η τάση απειλεί να μετατραπεί σε χείμαρρο, καθώς μια δεύτερη μεγάλη τράπεζα και δύο άλλες εταιρείες ανακοίνωσαν τη μεταφορά της έδρας τους σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.

Η τράπεζα CaixaBank και οι εταιρείες Gas Natural Fenosa και Dogi International Fabrics ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα πάψουν να έχουν ως έδρα την πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας ίσως προβεί σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία την ερχόμενη εβδομάδα, ύστερα από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή. Σε αυτό, δύο εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν την απόσχιση της περιοχής.

Παραμένει ασαφές κατά πόσο η τοπική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα σχέδιά της, αλλά ένα κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει έρθει η ώρα για μια τέτοια κίνηση. «Θεωρούμε ότι είναι πλέον καιρός οι θεσμοί να κηρύξουν την ανεξαρτησία. Ο λαός μίλησε ήδη και απαίτησε ανεξαρτησία, και οι θεσμοί πρέπει να ακολουθήσουν» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Carles Riera, εκπρόσωπος του κόμματος CUP.

Κάποιες εταιρείες, βέβαια, δεν είναι διατεθειμένες να περιμένουν τις εξελίξεις.

Η CaixaBank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας βάσει χρηματιστηριακής αξίας, είπε ότι θα μεταφέρει την έδρα της στη Βαλένθια. Επίσης, ανέφερε ότι προτεραιότητά της είναι η προστασία «των πελατών, των μετόχων και των εργαζομένων», δεδομένης της τρέχουσας κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης.

Η εταιρεία παροχής ενέργειας Gas Natural Fenosa είπε ότι η νομική αβεβαιότητα που προέκυψε από τα πρόσφατα γεγονότα την οδήγησε στην απόφαση αποχώρησης, απόφαση η οποία στοχεύει στην «προστασία των συμφερόντων της εταιρείας, των πελατών, των εργαζομένων, των πιστωτών και των μετόχων της».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, η Banco Sabadell επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να μεταφέρει την έδρα της από τη Βαρκελώνη στο Αλικάντε. Και στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Oryzon Genomics ανακοίνωσε τη μετεγκατάστασή της από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη για «τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητάς της και της σχέσης της με τους επενδυτές».

Την Παρασκευή, η τοπική κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει τον επιχειρηματικό κόσμο – που «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα» λόγω της προοπτικής απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία. Για τον στόχο αυτό, ορίστηκε και ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή τοπικών αξιωματούχων.

«Ο βασικός σκοπός της πρωτοβουλίας μας είναι να παράσχουμε ένα αίσθημα ηρεμίας και ασφάλειας σε κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Καταλονία» είπε ο Josep Lluis Merida, εκπρόσωπος τύπου της καταλανικής κυβέρνησης.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η ισπανική κυβέρνηση έκανε ευκολότερη τη μετεγκατάσταση εταιρειών από μία περιοχή της Ισπανίας σε άλλη, θεσπίζοντας νόμο που απλοποιεί τη σχετική διαδικασία.

Ο Christopher Dottie, πρόεδρος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ισπανία, είπε ότι η ανεξαρτησία σημαίνει νέα ρίσκα για τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι κάποιες εξ αυτών θα επιλέξουν να μεταφέρουν αλλού την έδρα τους, σε περιοχές «όπου υπάρχει αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας».

«Δεν λέμε τι πρέπει να γίνει» επεσήμανε ο Dottie. «Είμαστε α-πολιτικοί. Αλλά έχουμε καθήκον να προειδοποιούμε ως προς το οικονομικό κόστος της αβεβαιότητας και της αστάθειας».

Η Καταλονία είναι η σημαντικότερη περιφέρεια για την ισπανική οικονομία και φιλοξενεί 7.100 ξένες επιχειρήσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι Volkswagen, Nissan και Cisco.

Εκπρόσωπος της Seat, θυγατρικής της Volkswagen, δήλωσε ότι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία σκέφτεται να μεταφέρει αλλού την έδρα της είναι «απλώς φήμες».

Καταλονία εναντίον Ισπανίας: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα