Βαθαίνει η οργή κατά του Ερντογάν στην Τουρκία

Βαθαίνει η οργή κατά του Ερντογάν στην Τουρκία

Βίντεο δείχνει τον Τούρκο πρωθυπουργό να επιτίθεται φραστικά σε διαδηλωτή στη Σόμα - 284 εργάτες έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί νεκροί από το ορυχείο.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας, αλλά και της τουρκικής κυβέρνησης, για το τραγικό δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, από τις στοές του οποίου έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί τουλάχιστον 284 ανθρακωρύχοι νεκροί.

«Αυτό το ορυχείο επιθεωρήθηκε ενδελεχώς 11 φορές από το 2009», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP Χουσεϊν Τσελίκ, επιμαίνοντας ότι δεν υπάρχουν «παράθυρα» στους τουρκικούς κανονισμούς ασφαλείας των ορυχείων.

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε αμέλεια στη λειτουργία της κι ότι τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. «Αισθάνομαι άσχημα. Λυπούμαι πολύ. Από νομικής πλευράς, πραγματοποιήσαμε τα μέγιστα στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Αλπ Γκουρκάν, ο πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του ορυχείου.

Ο ίδιος είπε ότι ο νόμος για τα ορυχεία στην Τουρκία δεν προβλέπει την ύπαρξη δωματίων ασφαλείας σε αυτά, αλλά ότι η εταιρεία του κατασκεύαζε ένα στο ορυχείο στη Σόμα, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα και το οποίο βρίσκεται 230 χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης.

Πάντως, η Soma Holding ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το ορυχείο και δεν θα το πουλήσει.

Χθες, το τουρκικό πρακτορείο DHA, επικαλούμενο διασώστες, μετέδωσε ότι 14 από τους ανθρακωρύχους που εντοπίστηκαν νεκροί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου και χρησιμοποιούσαν με τη σειρά τις φιάλες με μάσκες οξυγόνου που υπήρχαν προτού πεθάνουν.

Οι διασώστες εντόπισαν 14 σορούς να κείτονται η μία πάνω στην άλλη, ανέφερε η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι στο ορυχείο υπήρχε μόλις ένα δωμάτιο ασφαλείας για τους 6.500 ανθρακωρύχους.

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 284, ενώ 18 αγνοούνται, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Επίσης, 122 νοσηλεύονται, ενώ 363 διασώθηκαν.

Βίντεο «καίνε» τον Τούρκο πρωθυπουργό
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έβγαλαν στη δημοσιότητα σήμερα ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιεί έναν αντισημιτικό χαρακτηρισμό και να επιτίθεται σωματικά την Τετάρτη εναντίον ενός πολίτη που τον αμφισβήτησε στο ορυχείο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

«Πού πας ρε σπορά του Ισραήλ;», λέει ο Ερντογάν στον διαδηλωτή που προφανώς τον επέκρινε για τη διαχείριση της καταστροφής, που στοίχισε τη ζωή σε 284 ανθρώπους.

Στις εικόνες του βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους εφημερίδων της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός, περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες, μπαίνει σε ένα σούπερ-μάρκετ της Σόμα, όχι μακριά από το ορυχείο, στην είσοδο του οποίου καταφέρεται με τεντωμένα χέρια εναντίον ενός προσώπου που βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους κατοίκους, απευθύνοντάς του την αντισημιτική κατηγορία.

Δεν είναι σαφές αν ο Ερντογάν, ο οποίος αποδοκιμάζεται έντονα από τους οργισμένους κατοίκους της Σόμα, χαστουκίζει ή χτυπάει το διαδηλωτή, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του πως κάνει.

Ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο Χουσεΐν Τσελίκ, διέψευσε σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων στην Άγκυρα πως υπήρξε μια τέτοια επίθεση εκ μέρους του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει λεπτομερώς στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. «Δεν υπάρχουν εικόνες που να δείχνουν χαστούκι», υποστήριξε διαψεύδοντας πως ο πρωθυπουργός χτύπησε κάποιον.

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: «Οι αναπτυγμένες χώρες δεν ζουν πλέον τέτοια δράματα»

Για μία «χούφτα»… άνθρακα!

Στο ανθρακωρυχείο των 232 νεκρών ο Ερντογάν

Το πλέον πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στην ιστορία σε φωτογραφίες

Επίθεση με κλοτσιές στο αυτοκίνητο του Ερντογάν (βίντεο)