«Βέτο» της Γερμανίας για την παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

«Βέτο» της Γερμανίας για την παρουσία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

Δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ διαμηνύει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ – Για «θέληση» μιλάει η Μέρκελ.

Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε και σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας θέληση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί λύση. «Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, συμπληρώνοντας ότι «η θέληση πρέπει να έρθει από όλους, για αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε».

Μιλώντας σε ημερίδα στο Βερολίνο, η κυρία Μέρκελ σημείωσε πως κατανοεί την ανάγκη για χαμηλά επιτόκια στην ευρωζώνη.

«Το ελάχιστο που ζητώ είναι να κατανοήσετε πως οι κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο χαμηλός και να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταλήξουμε σε έναν αποπληθωριστικό κύκλο».

Σήμερα το περιοδικό Focus γράφει ότι η τελευταία συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει την οργή της Μέρκελ, η οποία πλέον συζητά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Το περιοδικό προσθέτει πως δεν είναι τυχαία η δήλωση ενός υψηλόβαθμου στελέχους του CSU , του βαυαρικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών- κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ που επισήμανε ότι, μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit.

Bild: Η Μέρκελ δεν αποκλείει πλέον ελληνική χρεοκοπία

Στο μεταξύ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως είναι «αδιανόητη» λύση χωρίς το ΔΝΤ.

«Είναι αδιανόητο να θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ», δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και ερμηνεύει την απόφαση του Ταμείου ως προειδοποίηση στην Ελλάδα να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έχουν ήδη δείξει μεγάλη ελαστικότητα απέναντι στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν άλλες έκτακτες συναντήσεις για την Ελλάδα, πέραν του προγραμματισμένου για τις 18 Ιουνίου, Eurogroup.

«Χωρίς το ΔΝΤ, μία συμφωνία ίναι αδιανόητη, διότι το περιεχόμενό της πρέπει να είναι πραγματικό και εάν υπάρχει ένα πραγματικό περιεχόμενο, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει επίσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Χάγη και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μία ημέρα αφού το Ταμείο ανακοίνωσε ότι η ομάδα των διαπραγματευτών του αναχωρεί από τις Βρυξέλλες για την Ουάσινγκτον.

Γιούνκερ: Απαραίτητη η συμφωνία τις επόμενες μέρες