«Βουτιά» στη Wall Street στη σκιά των τρομοδεμάτων

«Βουτιά» στη Wall Street στη σκιά των τρομοδεμάτων

Με σημαντική πτώση έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εν μέσω ανησυχίας για την ανάπτυξη και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Με σημαντική πτώση έκλεισε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σε μια ημέρα που η πολιτική σκηνή κατακλύστηκε από τις ειδήσεις για τα τρομοπακέτα.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 24.583,42 μονάδες, μειωμένος κατά 608,01 μονάδες (-2,41% ).

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 4,43% ή 329,14 μονάδες στις 7.108,40 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.656,10 μονάδες, με πτώση -3,09% ή -84,59 μονάδες.

Η βουτιά σημειώθηκε εν μέσω ανησυχίας για την ανάπτυξη και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve, η οποία προχωρά σε σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής, καθώς και για την εξέλιξη της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας, και ειδικότερα για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στις επιχειρήσεις.

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας υπό την πίεση της αύξησης των επιτοκίων ενισχύθηκαν αφότου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν σε χαμηλό δύο ετών, κάτι που έπληξε ειδικότερα τις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Boeing (+1,3%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στα 3,58 δολ. ανά μετοχή έναντι 2,62 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 25,15 δις. δολάρια από 24,22 δις. πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 3,47 δολ. ανά μετοχή και έσοδα στα 23,9 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου γνωστοποίησε η AT&T. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη μπορεί να αυξήθηκαν στα 4,72 δισ. δολάρια από 3,02 δισ. πέρυσι, ωστόσο ήταν κάτω από τι προβλέψεις των αναλυτών.

Πάνω από 100 εταιρείες του S&P 500 αναμένεται τα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους αυτήν την εβδομάδα. Μεταξύ αυτών οι Amazon και Alphabet.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι βάζει σε κίνδυνο την Αμερικανική Οικονομία με τις αυξήσεις των επιτοκίων. «Ο Ομπάμα είχε μηδενικά επιτόκια. Κάθε φορά που κάνω κάτι σπουδαίο, αυξάνει τα επιτόκια» τόνισε ο κ. Τραμπ στην WSJ.

Επιπλέον, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από τη Fed, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η οικονομία αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό και ότι τα αμερικανικά εργοστάσια έχουν αυξήσει τις τιμές λόγω των δασμών, αν και ο πληθωρισμός δείχνει να είναι ήπιος ή μέτριος στα περισσότερα τμήματα της χώρας.