«Βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησής του βλέπει ο Ερντογάν

«Βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησής του βλέπει ο Ερντογάν

Δεν έμεινε με «δεμένα» τα χέρια ο Τούρκος πρωθυπουργός που «καρατόμησε» τους αστυνομικούς επικεφαλής της έρευνας εις βάρος της κυβέρνησής του.

Ως «βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησής του χαρακτήρισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς που οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν εις βάρος της κυβέρνησής του.

Στο πλαίσιο τριών διαφορετικών ερευνών συνελήφθησαν 52 άτομα μεταξύ αυτών: οι γιοί των υπουργών Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ (γνωστού από από τις βίαιες επιχειρήσεις κατά των διαδηλωτών του Γκεζί το καλοκαίρι), Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, μαζί με στελέχη και υπαλλήλους των υπουργείων, τον Δήμαρχο του Φατιχ, περιφέρειας της Κωνστνατινούπολης, τον γενικό διευθυντή της κρατικής Λαικής Τράπεζας (Halkbank), τον μεγιστάνα Αλί Αγάογλου -έναν από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες στην Τουρκία- και τον επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ από το Αζερμπαϊτζάν. Οι υποθέσεις λέγεται ότι αφορούν σε δωροδοκίες για παράνομη απόκτηση αδειών κατασκευής και ανάθεση δημοσίων έργων, σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε λαθρεμπόριο χρυσού.

Σήμερα το απόγευμα, ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι πέντε αστυνομικοί διευθυντές που επέβλεπαν τις έρευνες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, «καρατομήθηκαν» με την αιτιολογία της «κατάχρησης εξουσίας».

«Δεν θα επιτρέψουμε την πολιτική συνομωσία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο, ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας. Διεξάγεται μια βρώμικη επιχείρηση. Δεν θα αποδεχθούμε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Ούγγρο ομόλογό του.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης, δήλωσε πως «Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης παραμένει το ξερίζωμα όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Κανείς να μην περιμένει ότι θα ταχθούμε υπέρ της διαφοράς».

Διαβάστε ακόμη: «Πραξικόπημα» στο παλάτι του Σουλτάνου;

Και ο Αρίντς έκανε λόγο πάντως για «σχεδιασμένη επιχείρηση κατά το πρότυπο του ψυχολογικού πολέμου, που έχει για στόχο τη φθορά της κυβέρνησης». Απέφυγε, όμως, να κατονομάσει αυτούς οι οποίοι κατά την άποψή του διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης. Το κοινό σημείο στην Τουρκία είναι το ότι πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο Αρίντς είπε πως το θέμα είναι επίκαιρο εδώ και καιρό, αφού ορισμένοι υπουργοί είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου και είπε πως «ο πρωθυπουργός θα λάβει τη σχετική απόφαση». Σημειώνεται ότι από το πρωί τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ανασχηματισμό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται να παραιτηθούν οι υπουργοί οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση, αφού έχουν προσαχθεί οι γιοι τους, ο Αρίντς είπε πως «θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

Διαβάστε ακόμη: Ένας μακρύς δρόμος στρωμένος με αγκάθια…