Ξαφνικός «έρωτας» των Γερμανών για τα ελληνικά τρόφιμα

Ξαφνικός «έρωτας» των Γερμανών για τα ελληνικά τρόφιμα

Γερμανικές αλυσίδες ζητούν να βάλουν στα ράφια τους ελληνικά προϊόντα το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι σήμερα το να καταφέρει μία ελληνική εταιρεία τροφίμων να τοποθετήσει τα προϊόντα της σε μία διεθνή αλυσίδα σούπερ μάρκετ θεωρούνταν είδηση. Ο ανταγωνισμός ισχυρός και ο χώρος που μπορούσαν να καταλάβουν στο ράφι ελάχιστος. Οι όροι αντεστράφησαν και οι γερμανικές αλυσίδες όπως η Norma και η Netto πλέον έρχονται και χτυπούν την πόρτα ελληνικών εταιρειών για να βάλουν τα προϊόντα τους στα καταστήματα τους.

Ο λόγος; Τα πολύ επιτυχημένα εβδομαδιαία προγράμματα διεθνούς κουζίνας που εφαρμόζει η Lidl αποτελούν σταθερά πόλο έλξης καταναλωτών με αποτέλεσμα και άλλες αλυσίδες να θέλουν να αντιγράψουν αυτό το μοντέλο. Σε επικονωνία που είχε το fortunegreece.com με το τμήμα δημοσίων σχέσεων της Lidl στην Ελλάδα, μας μετέφεραν την εικόνα θετικής ανταπόκρισης που έχουν τα  ελληνικά τρόφιμα όταν φιλοξενούνται στα ράφια της αλυσίδας στο εξωτερικό: «Οι ελληνικές εβδομάδες φιλοξενούνται έως και 4 φορές το χρόνο, ανάλογα με το πρόγραμμα της Lidl σε κάθε χώρα και προσφέρουν μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων. Όλοι οι πελάτες, σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της Lidl υποδέχονται “θερμά” την ελληνική εβδομάδα, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο καταναλωτικό κοινό».

Ένα email «βάζει φωτιά» στο ελληνικό λιανεμπόριο

O εκπρόσωπος της Norma, μιας αλυσίδας που διαθέτει 1.450 καταστήματα και παρουσία εκτός της Γερμανίας σε Αυστρία, Γαλλία και Τσεχία, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με στελέχη του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο, παραδέχτηκε ότι πρότυπο τους είναι οι εβδομάδες της Lidl, καθώς θα αποτελέσουν «μπούσουλα» και για τους δικούς τους καταναλωτές.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ενημέρωση από το ελληνικό προξενείο ότι η Norma «ενδιαφέρεται κυρίως για είδη αρτοποιίας, γλυκισμάτων, αλκοολούχων, κονσερβών φρούτων και λαχανικών και λοιπών παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία έχει ήδη δοκιμάσει ο Γερμανός καταναλωτής στις διακοπές του στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθείται το πρόγραμμα πωλήσεων του Lidl στην χώρα μας, το οποίο εξαιτίας της επιτυχίας που έχει σημειώσει, αποτελεί το δείκτη για την παλέτα των ελληνικών προϊόντων που θα προσφερθούν».

Προϊόντα «Made in Greece»

Η Νorma, η οποία ανήκει στην κατηγορία hard discount και πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ, προτιμά την αγορά προϊόντων απευθείας από τον Έλληνα παραγωγό ή εξαγωγέα (για μείωση του κόστους του ενδιάμεσου εισαγωγέα), τα οποία και πουλά σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Στόχος είναι να οργανώσει διαφημιστικές δράσεις για την προώθηση ελληνικών προϊόντων τέσσερις φορές το χρόνο. Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση η αλυσίδα έχει τη δυνατότητα να εισάγει άμεσα νέους κωδικούς στην παλέτα των προϊόντων της, στην αρχή με την επωνυμία του προϊόντος και εφόσον αυτό παρουσιάσει καλές πωλήσεις, τότε με ιδιωτική ετικέτα (private label).

Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και από την πολύ μεγαλύτερη αλυσίδα Netto, που ανήκει στον όμιλο Edeka και διαθέτει 4.100 καταστήματα λιανικής σχεδόν σε όλη την χώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αλυσίδας η οποία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μόνο με εισαγωγέα στην Γερμανία «ο Γερμανός καταναλωτής μετά τις διακοπές του στην Ελλάδα, επιθυμεί να αγοράσει τρόφιμα που γνώρισε και γεύθηκε κατά την παραμονή του εκεί, αναζητώντας τα σε γερμανικά super markets. Στην παρούσα φάση ενδιαφέρον υπάρχει ιδιαίτερα για κονσέρβες φρούτων και λαχανικών, ζυμαρικά, μέλι, ντολμαδάκια, έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά όπως γύρος κλπ. αλλά και ο,τιδήποτε άλλο συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα». Αρχικός στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες για το πρόγραμμα «ελληνικής εβδομάδας» που θα πραγματοποιείται 2-3 φορές τον χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: O τουρισμός περνάει από το στομάχι