«Οι ξεδοντιάρηδες» και άλλα μυστικά του Ολάντ στη φόρα

«Οι ξεδοντιάρηδες» και άλλα μυστικά του Ολάντ στη φόρα

Σάλος στη Γαλλία από την περιφρονητική για τους φτωχούς φράση που αποδίδει στον Γάλλο πρόεδρο η πρώην σύζυγός του στο νέο βιβλίο της.

«Εμφανίσθηκε ως ο άνθρωπος που δεν αγαπά τους πλούσιους. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος δεν αγαπά τους φτωχούς. Αυτός, ο άνθρωπος της αριστεράς, λέει στις ιδιωτικές συνομιλίες του: “οι ξεδοντιάρηδες” (“les sans-dents”), πολύ υπερήφανος για το ευφυολόγημά του».

Η συγκεκριμένη πρόταση από το βιβλίο της Βαλερί Τριερβελέρ, πρώην συζύγου του προέδρου της Γαλλίας, στην οποία ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να μιλά με ιδιαίτερα περιφρονητικό ύφος για τους φτωχούς, έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων στη χώρα.

Στην υπεράσπιση του Γάλλου προέδρου έσπευσε η πρώην σύντροφός του και υπουργός Οικολογίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που χαρακτήρισε «ανοησίες» την έκφραση που αποδίδει στον γάλλο πρόεδρο η πρώην πρώτη κυρία στο ιδιαίτερα καυστικό βιβλίο της «Ευχαριστώ γι’ αυτή τη στιγμή», το οποίο εστιάζει στον κοινό συζυγικό τους βίο, την απιστία του Γάλλου προέδρου και τα όσα ακολούθησαν την αποκάλυψη της παράνομης σχέσης του με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέτ στον γαλλικό Τύπο.

«Είναι ανοησίες!», είπε η πρώην υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2007 και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του Ολάντ, Ρουαγιάλ, όταν ερωτήθηκε από το δίκτυο BFM-TV/RMC. «Αντιβαίνει στο αίσθημα πολιτικής στράτευσης ενός μεγάλου στελέχους της σοσιαλιστικής αριστεράς».

Η έκφραση αυτή την οποία αποδίδει στον Ολάντ η Τριερβελέρ έβαλε «φωτιά» στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με πρώτο το Twitter, στο οποίο πολλαπλασιάζονται τα αστεία και τα φωτομοντάζ. Τουλάχιστον 20.000 μηνύματα εστάλησαν στο Twitter με την ετικέτα #sansdents.

«Πιστεύετε πως είναι αλήθεια;», είπε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. «Αυτή είναι μια πολιτική φράση. Μπορείτε να πιστέψετε, εσείς που γνωρίζετε εδώ και χρόνια τον πολιτικό, ότι η φράση αυτή είναι αξιόπιστη;».

«Πρέπει να κρίνουμε τους πολιτικούς από τις πράξεις τους», πρόσθεσε, παραπέμποντας στη δράση του Φρανσουά Ολάντ κυρίως στο διαμέρισμα Κορέζ (κεντρική Γαλλία) και «την προσοχή που έδωσε στους πιο φτωχούς όταν ήταν πρόεδρος του διαμερίσματος αυτού».

Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος πραγματοποίησε στις αρχές του χρόνου μια σοσιαλφιλελεύθερη στροφή που προκάλεσε ρήγματα στην πολιτική παράταξή του, βρίσκεται ήδη στο πιο χαμηλό σημείο στις δημοσκοπήσεις σε όρους δημοτικότητας και το βιβλίο μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη δυσμένεια της κοινής γνώμης.

Το βιβλίο, το οποίο τυπώθηκε σε 200.000 αντίτυπα με τη μεγαλύτερη μυστικότητα στη Γερμανία, αναμένεται ότι θα μπει στους καταλόγους των ευπώλητων. Την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, είναι ήδη πρώτο σε πωλήσεις στον ιστότοπο Amazon France.

Διαβάστε ακόμη:

Τα «μαγικά χρόνια» της Τριερβελέρ στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ

Οριστικό τέλος της σχέσης Ολάντ – Τριερβελέρ

Η απιστία του Ολάντ έστειλε την Τριερβελέρ στο νοσοκομείο

Μπορεί ο έρωτας να ανεβάσει τις «μετοχές» του Ολάντ;