Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης;

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης;
epa06098952 (FILE) - The European Central Bank (ECB) in Frankfurt Main, Germany, 27 April 2017. Reports on 20 July 2017 state the ECB left the interest rates unchanged as the bank's governing council met to discuss the rates. ECB left its main rate at 0.00 per cent, while deposit facility was at -0.4 per cent. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για «εύλογη πιθανότητα» να μην παραταθεί μετά τον Σεπτέμβριο έκανε λόγο ο Μπενουά Κερέ.

Ο άνθρωπος που είναι αρμόδιος για τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Μπενουά Κερέ, βλέπει πως υπάρχει «εύλογη πιθανότητα» το ύψους 2,55 τρισεκ. ευρώ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μην παραταθεί και πάλι μετά τη λήξη του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο ίδιος σε κινεζικό οικονομικό περιοδικό.

Ο Μπενουά Κερέ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι αρμοδιο για τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές, ήταν άλλοτε βασικός υποστηρικτής της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά τους τελευταίους μήνες ανοίγει την πόρτα για μια ενδεχόμενη διακοπή της πολιτικής αυτής.

«Δεδομένων αυτών που βλέπουμε στην οικονομία, πιστεύω ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα η παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που αποφασίσθηκε τον Οκτώβριο να είναι η τελευταία», δήλωσε ο Κερέ στο περιοδικό Caixin Global.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει το πρόγραμμα αν χρειάζεται, αλλά έχει επίσης «πολλά εργαλεία για να αντιδράσει», αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι θα είναι κάτω από 2% τα επόμενα χρόνια, αποδειχθεί υψηλότερος απ’ όσο αναμένεται.