Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις – Σε δυο δόσεις η δεύτερη αξιολόγηση

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις – Σε δυο δόσεις η δεύτερη αξιολόγηση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται για τη συνάντηση με τους θεσμούς, Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016. Συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με θέμα το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Tο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων ενόψει των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία ξεκινά σήμερα έπετα από ολιγοήμερη καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Ανάμεσα στα βασικά θέματα που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση, είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ενίσχυση του ανταγωνισμού (άνοιγμα επαγγέλματος μηχανικών, αδειοδοτήσεις, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ά.), το Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου ταμείου κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα και θα επανέλθουν έπειτα από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς η πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θεωρείται «εβδομάδα διακοπών» στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

*10:00- 11:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (υπερταμείο)- υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

*11:30- 12:00. Ληξιπρόθεσμα – Ευκλείδης Τσακαλώτος.

*12:00- 13:00. Εκπαίδευση- υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

*16:00- 17:00. Διαφθορά- υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

*17:00- 18:00. Ενέργεια/Κτηματολόγιο- υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Αναλυτικότερα, σήμερα οι πρώτες δύο συναντήσεις αφορούν το υπουργείο Οικονομικών και θα έχουν ως κύρια θέματα το υπερταμείο αποκρατικοποίησαν και ειδικότερα της Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ ).

Στο πλαίσιο των 15 προαπαιτούμενων που ολοκληρώθηκαν πριν δέκα ημέρες έγινε ο ορισμός των 11 ΔΕΚΟ που θα περάσουν στην νέα εταιρεία, ωστόσο, τώρα μένει να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες για την απόκτηση καταστατικού λειτουργίας έδρας και φυσικά διοικητικού συμβουλίου.

Επόμενο και πιο δύσκολο δεύτερο θέμα της ημέρας θα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και πρώτα η διαχείριση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ που δόθηκε για το σκοπό αυτό τον Ιούνιο. Από την πλευρά του, ο υπ. Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να δώσει τα τελικά στοιχεία των πληρωμών μέχρι και το Σεπτέμβριο προκειμένου να εξασφαλίσει την δεύτερη δόση των 1,7 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα που ανέβαλε η απόφαση του τελευταίου Eurogroup.

Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και το τέλος του 2017, όπως άλλωστε αναφέρει ένα από τα προαπαιτούμενα του προγράμματος.

Όσον αφορά με το θέμα της Παιδείας, ο κ. Φίλης αναμένεται να έχει συζητήσεις σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που θα εξισώνει τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής με αυτούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Σημείο τριβής με τους δανειστές αποτελεί η δυνατότητα που δίνει πλέον ο νόμος οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα να προσφεύγουν στα δικαστήρια μετά την απόλυσή τους και αν δικαιώνονται να διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους ,

Τέλος, με τον υπουργό δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο αναμένεται να συζητηθεί το νομικό πλαίσιο για καταπολέμηση της διαφθοράς που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Το προσεχές διάστημα σειρά έχουν τα μεγάλα θέματα της ευάερης αξιολόγησης όπως τα εργασιακά και τα κόκκινα δάνεια που θα συζητηθούν την Κυριακή.