Το ξενοδοχείο του μέλλοντος είναι εδώ!

Το ξενοδοχείο του μέλλοντος είναι εδώ!

Αναμόρφωση του ξενοδοχειακών κλάδου, με το «βλέμμα» εστιασμένο στον νέο τύπο ταξιδιώτη.

Πάνε οι καιροί που ένα ευρύχωρο δωμάτιο με άνετο κρεβάτι, ένα καλά εφοδιασμένο mini-bar, μια HD τηλεόραση, δωρεάν μινιατούρες προϊόντων περιποίησης στο μπάνιο κι ένα συμπαθές μπουφέ πρωινού αρκούσαν για να θεωρηθεί «good deal» ένα μέσο ξενοδοχείο.

Τώρα που η γενιά των Baby Boomers περνά στη συνταξιοδότηση και τη «σκυτάλη» στην καταναλωτική δαπάνη παίρνουν οι λεγόμενοι «Millennials» -η εργατική δύναμη της νέας χιλιετίας- οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει ριζικά. Κι έτσι ριζικά λοιπόν αλλάζουν και τα ξενοδοχεία.

Η μία μετά την άλλη, νέες και παραδοσιακές στον κλάδο αλυσίδες προετοιμάζονται για τον «ταξιδιώτη του αύριο»: αυτόν που δεν απαιτεί απλά δωρεάν και γρήγορο Wi-Fi, αλλά αποζητά τη διαδραστικότητα σχεδόν σε όλα τα πεδία.

«Κάθε μεγάλη εταιρία κοιτά τα ίδια στατιστικά που βλέπουμε κι εμείς και λένε: «ουάου, εάν θέλουμε να παραμείνουμε στα πράγματα, καλά θα κάνουμε κάτι για τη νέα τάξη των ταξιδιωτών», λέει νέτα-σκέτα ο Ράμσεϊ Τζάκσον, αντιπρόεδρος και global brand manager των νεοσύστατων Moxy Hotels της αλυσίδας Marriott.

Από του χρόνου, λοιπόν, αναμένονται πλείστες όσες νέες «αφίξεις» ειδικά για τους «Millennials» στον ξενοδοχειακό κλάδο: τα Moxy, τα Tommie της Commune Hotels και τα Radisson Red, μαζί με επεκτάσεις των καθιερωμένων hipster ξενοδοχειακών αλυσίδων, όπως το Aloft της Starwood, το Andaz των Hyatt ή τα CitizenM και τα Hotel Indigo της InterContinental Hotels.

Οι κοινοί παρονομαστές τους, πολλοί. Κατ’ αρχήν, στην αναμόρφωση των εσωτερικών των δωματίων. Στο Radisson Red, για παράδειγμα, φεύγουν τα γραφεία-τάβλες εργασίας και οι καναπέδες και στη θέση τους μπαίνουν άνετες πολυθρόνες.

«Οι νέοι σπάνια χρησιμοποιούν πια το γραφείο για να κάνουν μία δουλειά στον υπολογιστή. Προτιμούν να αράζουν στο κρεβάτι ή να κουλουριάζονται σε μία καρέκλα. Κι εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε με αυτή την εργονομική διάταξη τα νέα δωμάτιά μας», παρατηρεί ο Γκόροντον Μακίνον, γενικός διευθυντής στην Carlson Rezidor, ιδιοκτήρια της αλυσίδας των φημισμένων ξενοδοχείων Radisson.

Η έτερη γενική τάση είναι η αναβάθμιση τα mini-bar με έτοιμα κοκτέιλ. Στα δε μπάνια τα προϊόντα περιποίησης αναβαθμίζονται κι αυτά με μινιατούρες από διάσημες στον κλάδο μάρκες.

Στη Moxy από την άλλη καθιερώνουν νέου τύπου κοινόχρηστους χώρους, όπου οι ένοικοι του ξενοδοχείου μπορούν να εργάζονται όλοι μαζί και καθένας ανεξάρτητα. Συμβαδίζοντας με την εποχή των social media, εξάλλου, προβλέπεται η δημιουργία ενός video wall σε κοινόχρηστο χώρο, όπου οι ένοικοι θα μπορούν να μοιράζονται δικές τους φωτογραφίες.

Στην ίδια λογική, τα περισσότερα ξενοδοχεία νέας γενιάς εξετάζουν ακόμη και την κατάργηση της συνδρομητικής τηλεόρασης: «οι νέοι θέλουν να βλέπουν τις ταινίες και να ακούν τη μουσική που έχουν οι ίδιοι αποθηκεύσει στις φορητές συσκευές τους», επισημαίνει ο Μακίνον. Στην ίδια λογική, στο Radisson Red σκέφτονται να δημιουργήσουν δωμάτια με προτζέκτορες και ήχο surround, για ακόμη καλύτερες απολαύσεις κι αποδόσεις.

Κι εάν οι νέοι πελάτες μείνουν τελικά ικανοποιημένοι, θα υπάρχει πάντα διαθέσιμη η δυνατότητα μίας κάρτας μέλους και της συγκέντρωσης πόντων, που από κάποιο όριο και μετά θα εξασφαλίζουν στον κάτοχό της δωρεάν διαμονές και αναβαθμίσεις δωματίων. Κι ίσως αυτό να είναι το μοναδικό «κατάλοιπο» που εξακολουθεί να θεωρείται εμπορικά καλό από την εποχή των Baby Boomers.