Ξέρεις πώς να ξεχωρίζεις;

Ξέρεις πώς να ξεχωρίζεις;

Ανά πάσα στιγμή εκπροσωπούμε ένα μοναδικό εμπορικό σήμα, εμάς! Μάθετε πώς θα το διαφημίσετε με τον καλύτερο τρόπο.

Γράφει η Δήμητρα Καρατώλου*
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc, PCC)

Έχετε σκεφτεί ποιο είναι αυτό το μήνυμα που περνάει στους άλλους η παρουσία σας; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό όταν αναφέρονται σε εσάς; Σε έναν κόσμο που το μάρκετινγκ του εαυτού μας έχει γίνει απαραίτητη δεξιότητα είμαστε όλοι Γενικοί Διευθυντές της εταιρείας «Εγώ!».

Στην κλασική ερώτηση συνέντευξης «γιατί να προσλάβουμε εσάς;», οι περισσότεροι χάνουν πόντους αναφέροντας μεμονωμένα την εμπειρία, τις σπουδές, κάποιο στοιχείο της προσωπικότητας, την όρεξη για δουλειά κ.ά. Όμως τον καθέναν μας τον κάνει μοναδικό το συνολικό πακέτο, ο συνδυασμός όλων των παραπάνω.

Αν φέρετε στο νου σας γνωστές μάρκες και λογότυπα, επιτυχημένα είναι εκείνα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που ξυπνάνε στο νου μας συγκεκριμένα συναισθήματα και αξίες, εκείνα που τα συνοδεύει μια φιλοσοφία που πείθει τη λογική και έλκει το συναίσθημα.

Μεταφέροντας την έννοια του brand σε προσωπικό επίπεδο, personal brand σημαίνει να γνωρίζω:

– Ποιος είμαι: τι κάνω πολύ καλά, τι χρειάζεται να βελτιώσω
– Τι θέλω να πετύχω
– Πώς δίνω αξία στο κοινό στο οποίο απευθύνομαι
– Πώς διαφοροποιούμαι από τον ανταγωνισμό
– Πώς διατηρώ στο χρόνο την αξία μου

Είτε εργάζεστε σε κάποιο οργανισμό είτε είστε ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες, η εικόνα σας είναι σημαντική και πρέπει να τη διέπει σταθερότητα και συνέπεια ως προς το μήνυμα που θέλετε να περάσετε.  Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποιο είναι αυτό το μήνυμα; Ποια εικόνα θέλετε να περνάτε προς τα έξω;

Τροφή για περαιτέρω σκέψη:

– Πότε ήταν η τελευταία φορά που αφιερώσατε χρόνο στο να σκεφτείτε την επικοινωνιακή σας στρατηγική;
– Αν σας αναζητούσε τώρα κάποιος στα social media, τι συμπεράσματα θα έβγαζε για εσάς;
– Πότε ήταν η τελευταία φορά που γεννήσατε κάποια ιδέα και σχεδιάσετε μια αλλαγή στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες;
– Αφιερώνετε χρόνο στην καλλιέργεια του κοινωνικού σας δικτύου;
– Αν ρωτούσαμε ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε επαγγελματικά, ποια είναι τα ταλέντα σας, θα απαντούσαν γρήγορα;
– Έχετε σκεφτεί το πώς δίνετε αξία στους εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες σας;

Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα, ξεκινήστε την καταγραφή της παρούσας κατάστασης και θα επανέλθουμε σε επόμενο άρθρο με περισσότερα tips & tricks.

*Η Δήμητρα Καρατώλου είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc). Το 2007 δημιούργησε την HR Passport, μέσω της οποίας δρα ως coach στις επαγγελματικές και προσωπικές αναζητήσεις όλων των ηλικιών (www.hrpassport.gr).

Διαβάστε περισσότερα: 

Εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο

FORTUNE: Οι καινοτόμοι που θα σώσουν το περιβάλλον