Τα ξενοδοχεία του Κέιπ Τάουν στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών

Τα ξενοδοχεία του Κέιπ Τάουν στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών
Photo:

Η καθαριότητα και η τοποθεσία είναι τα κυριότερα στοιχεία που επιρεάζουν τις διαδικτυακές αξιολογήσεις των επισκεπτών.

Το Κέιπ Τάουν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Παγκόσμιου Δείκτη Αξιολόγησης (Global Review Index – GRI), με τις πόλεις που προσφέρουν τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες στους επισκέπτες ξενοδοχείων. Τα ξενοδοχεία της πόλης της Νότιας Αφρικής συγκέντρωσαν 86% θετικές αξιολογήσεις από το κοινό του διαδικτύου, σε θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε συνδυασμό με την τοποθεσία τους  και την αξία της πόλης.

Στη δεύτερη θέση της λίστας ακολούθησε το Βίλνιους της Λιθουανίας ενώ το Γιοχάνεσμπουργκ, επίσης στη Νότιο Αφρική, συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην έρευνα της PwC, που αφορά τις διαδικτυακές αξιολογήσεις των τουριστικών καταλυμάτων, τη σημασία τους και το πώς τις χειρίζονται οι ξενοδόχοι.

Κρίσιμα στοιχεία στην βαθμολόγηση των επισκεπτών αποτελούν η καθαριότητα και η τοποθεσία. Για αυτό τον λόγο τα πεντάστερα ξενοδοχεία ανταποκρίνονται καλύτερα στις προσδοκίες των επισκεπτών, όπως αποτυπώνεται και στην κριτική που λαμβάνουν, σε σχέση με εκείνα των τριών και τεσσάρων αστέρων.

Οι πελάτες που πραγματοποιούν αξιολογήσεις ξενοδοχείων μέσω διαδικτύου τείνουν να βαθμολογούν υψηλότερα τα ξενοδοχεία της ανατολικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στην πρώτη δεκάδα της λίστας συναντάμε μόλις δύο δυτικοευρωπαϊκές πόλεις, το Εδιμβούργο και τη Λισαβόνα.

Από την λίστα της PwC απουσιάζει η Αθήνα, καθώς δεν υπήρχε επαρκές δείγμα αξιολογήσεων για να βγουν συμπεράσματα μιας και τα ελληνικά ξενοδοχεία ξεκίνησαν καθυστερημένα να συμμετέχουν στις διαδικτυακές αξιολογήσεις.  Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα ξενοδοχεία της Αθήνας έχουν αρχίσει ήδη να συλλέγουν θετικές αξιολογήσεις.

Η σημασία των διαδικτυακών κριτικών είναι μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς πως αποτελούν πια μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τους επόμενους ταξιδιώτες, καθώς μια θετική κριτική μπορεί να επηρεάσει αρκετά την επιλογή τους. Από την άλλη, οι αρνητικές κριτικές τείνουν να αντιμετωπίζονται με αμφισβήτηση από ορισμένους ξενοδόχους, που σπεύδουν να υιοθετήσουν αμυντική στάση απέναντί τους αντί να τις αξιοποιήσουν για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν.

«Τα ξενοδοχεία που όχι μόνο παρακολουθούν αλλά και απαντούν στις αξιολογήσεις επαγγελματικά, άμεσα και ειλικρινά και τις χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν το προϊόν τους στις περιπτώσεις που είναι αποδέκτες αρνητικών σχολίων, θα είναι και αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι μακροπρόθεσμα», αναφέρει ο επικεφαλής του κλάδου Φιλοξενίας και Ψυχαγωγίας της PwC στην Ελβετία, Nicolas Mayer.