Η χαριστική βολή για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η χαριστική βολή για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Εκπρόσωποι της αγοράς αλλά και των επιχειρηματικών θεσμών μιλούν στο FortuneGreece για τις συνέπειες των πρόωρων εκλογών και των capital control στις επιχειρήσεις. 

Μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση αναγκάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις να μετρήσουν τις αντοχές τους και να επιστρατεύσουν κάθε μέσο που τους έχει απομείνει για την εξασφάλιση της επιβίωσης τους.

Σαν τον ασθενή που ζει με τεχνητή υποστήριξη, οι επιχειρηματίες ελπίζουν σε ένα θαύμα και οι τρέχουσες εξελίξεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξους μπορούν να τους κρατήσουν. Σε συνέχεια των capital controls, τα οποία έκοψαν κάθε αναπτυξιακή προοπτική σε όσους είχαν βασίσει τη στρατηγική τους στις εξαγωγές, οι επικείμενες εκλογές λογίζονται από τους παράγοντες της αγοράς ως η χαριστική βολή που θα κρίνει το μέλλον τους.

Άνθρωποι που δίνουν καθημερινό αγώνα για την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας παραθέτουν στο Fortune Greece την άποψή τους για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στο εγχώριο επιχειρείν.

Δημήτρης Τσίγκος, StarTech Ventures και Virtual Trip

«Η προκήρυξη των δεύτερων εκλογών του 2015, σε συνέχεια μάλιστα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, δεν αποτελεί παρά μια επιβεβαίωση του ιδιαίτερα ασταθούς περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των νεοφυών» αναφέρει στο Fortune Greece o Διευθύνων Σύμβουλος της StarTech Ventures και ιδρυτής της Virtual Trip, Δημήτρης Τσίγκος.

Ως τέως Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) εστιάζει δε στην νεοφυή επιχειρηματικότητα που έχει αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση. «Έχουν υπάρξει κάποιες σημαντικές επιτυχίες, με αποκορύφωμα τις εξαγορές επιχειρήσεων όπως η BugSense, η AbZorba Games, τα Click Delivery & e-Food αλλά και η Crypteia Networks. Παράλληλα, χάρη σε προγράμματα του ελληνικού δημοσίου (ΤΑΝΕΟ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIF/Jeremie) έχει ανέβει κατακόρυφα η διαθεσιμότητα κεφαλαίων υψηλού ρίσκου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αντικειμενικά βέβαια βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο και πολλά βήματα πρέπει να ακολουθήσουν».

Αυτό που αναζητούν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεοφυείς επιχειρήσεις από τις επικείμενες εκλογές δεν είναι άλλο από την ύπαρξη ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και διαφάνεια, ενώ προτείνει την ενεργοποίηση κεφαλαίων από Έλληνες ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό.

«Κυβερνητική και φορολογική/εργασιακή σταθερότητα που θα επιτρέψει να γίνει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός από όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν. Όλοι γνωρίζουν πως το κράτος ούτε μπορεί πια να χρηματοδοτήσει, ούτε να δώσει φορολογικά κίνητρα, καθώς η χώρα έχει πτωχεύσει και βρίσκεται υπό εποπτεία. Μπορεί όμως σίγουρα να προσφέρει την σταθερότητα και τη διαφάνεια που αναζητούν οι επενδυτές διεθνώς, ιδιαίτερα τα μέλη της ελληνικής διασποράς, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναμφίβολα έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση».

Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Επιτροπή Εκπαίδευσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Στο Fortune Greece μίλησε και η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκφράζοντας την άποψη πως τη δεδομένη χρονική στιγμή οι εκλογές ανατρέπουν ότι προγραμματισμένο υπήρχε.

«Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και το πακέτο Γιούνκερ που περίμεναν οι επιχειρήσεις έχουν “κολλήσει” εξαιτίας των οικονομικό-πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας. Η εκτίμησή μου είναι ότι τα πράγματα θα αργήσουν να σταθεροποιηθούν. Το να μπούμε εκ νέου σε μια ακόμη εκλογική διαδικασία είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην αγορά και δυστυχώς η αίσθηση που επικρατεί είναι πως η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση που κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει την επόμενη μέρα».

Έχοντας διατελέσει στέλεχος γνωστών πολυεθνικών στη χώρα μας και μέντορας σε ελληνικές start ups, η κ. Παναγιωτοπούλου θίγει το ερώτημα της χρηματοδότησης για μια νεοφυή επιχείρηση που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά. «Τι γίνεται με τα προϊόντα που παράγονται, πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν οι επίσημοι δείκτες δείχνουν πτώση της εξαγωγικής δραστηριότητας και πώς θα προελκύσει κανείς επενδυτές σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον; Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα μια startup. Αν τα capital control κράτησαν υγιείς επιχειρήσεις πίσω με μακροχρόνια εμπειρία, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ακόμη και αν υπήρχαν χρηματοδότες, που είναι και το ζητούμενο, κανένας επενδυτής δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη στιγμή τη ρευστότητά του για να τοποθετηθεί λόγω των τραπεζικών περιορισμών. Δεν υπάρχει καν διάθεση για διάλογο».

Δημήτρης Μαθιός, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς

Την ανησυχία του για το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων εκφράζει και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Δημήτρης Μαθιός, εστιάζοντας στην έλλειψη σωστών πολιτικών χειρισμών σε θέματα επιχειρηματικότητας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα capital controls ως «ταφόπλακα» της ρευστότητας στην αγορά, η οποία έτσι και αλλιώς ήταν ανύπαρκτη λόγω των επικείμενων αναδιαρθρώσεων των τραπεζών και της ασφυκτικής φορολογικής πολιτικής της τελευταίας πενταετίας.

«Όταν το ζητούμενο στην οικονομία είναι η αναθέρμανση, αλλά η πρακτική στην οικονομική πολιτική είναι το πάγωμα ακόμη και επιστροφών από ΦΠΑ και φόρους του δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη ανυπαρξία δημοσίων επενδύσεων, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για επιχειρηματικότητα όχι μόνο στο άμεσο μέλλον, αλλά χωρίς υπερβολή και για μια δεκαετία».

Προσθέτει δε πως συντηρούνται αρνητικά πολιτικά γνωρίσματα στην οικονομία βασισμένα σε ιδεοληψίες , επιμονή σε οικονομικά μοντέλα που δεν ευσταθούν στην Ευρώπη και στο ευρώ και σε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις που δεν έχουν να προσδώσουν τίποτε απολύτως στις σημερινές υψηλές απαιτήσεις του επιχειρείν.

«Βεβαίως για ανταγωνιστικότητα ούτε λόγος, καθώς ο μοναδικός δρόμος για την αναβάθμισή της είναι η μεταβολή της φορολογικής πολιτικής από καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα σε πολιτική αναπτυξιακής λογικής. Κάτι τέτοιο όμως θα προσκρούσει στις αντιλήψεις για την ανάγκη συντήρησης ενός υδροκέφαλου πελατειακού κράτος που συντηρεί πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες».

Ανδρέας Στεφανίδης, ΟΕΣΥΝΕ

Για απελπιστική κατάσταση κάνει λόγο ο Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), Ανδρέας Στεφανίδης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, αφού κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια γίνεται πλέον μόνο στο εξωτερικό και με σημαντικό βαθμό δυσκολίας. «Ουσιαστικά δεν υπάρχει ακόμη σταθερότητα στην πραγματική οικονομία με όλη αυτή την πολιτική αστάθεια, αβεβαιότητα και καθυστερήσεις λόγω των capital controls που πλήττουν κυρίως τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις ιδρύονται εκτός Ελλάδας για να έχουν σταθερό οικονομικό, φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον και πρόσβαση σε δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων που υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για να χρηματοδοτηθεί η ιδέα τους και να βρουν δίκτυα για την αύξηση των πωλήσεων τους».