Debate 2015: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ζήτημα

Debate 2015: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό ζήτημα

Ποιες απαντήσεις έδωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων για το κρίσιμο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Τσίπρας: Ιδρύσαμε χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια

«Φθάνει με την υποκρισία και την στοχευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για το μεταναστευτικό και σε δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ίδρυσε χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ , αλλά και το Ποτάμι, είπε ο κ.Τσίπρας, μας κατηγορούν ότι καλούμε πρόσφυγες , ενώ είμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν, είπε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην ΕΕ μαζί με τον κ. Ρέντσι και πετύχαμε την αναδιανομή προσφύγων, ενώ πριν υπήρχε απραξία. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ευθύνη και όχι με λαϊκισμό, είπε ο κ.Τσίπρας

Για την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι κινείται στα βήματα που ετοίμασε η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είναι υποκρισία να επικρίνεται η κυβέρνησή του που αντιμετώπισε το πρόβλημα με ευαισθησία.

Μεϊμαράκης: Οι θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό είναι γνωστές

Αποστάσεις από δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για το μεταναστευτικό κράτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πάντως πως «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ακούγονται αυτές οι απόψεις και δεν θα φιμώσουμε τους συναδέρφους μας».

Όπως είπε «δεν είδα αυτή την ευαισθησία όταν λέγαμε ότι περιμένουν εκατομμύρια μετανάστες απέναντι, όταν λέγαμε ότι πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορα» ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. « Άκουσα με έκπληξη ότι δεν υπάρχουν σύνορα, σαφώς και υπάρχουν και πρέπει να τα φυλάμε» είπε ενώ αστειεύτηκε λέγοντας «μην χάσουμε και κανα νησάκι τώρα επειδή δεν ξέρει πως υπάρχουν θαλάσσια σύνορα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό είναι γνωστές, πως το πρόγραμμα υπάρχει, και κάλεσε τα κόμματα να μην υπόσχονται και τους πολιτικούς αρχηγούς να μην επισκέπτονται τώρα τα νησιά και να έχουν θέσεις και απόψεις.

Θεοδωράκης: Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ

Έχω καλύψει το ζήτημα δημοσιογραφικά και επαίρομαι γι αυτό, υποστήριξε ο Σ. Θεοδωράκης. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νησιά ήταν από το καλοκαίρι τραγική και δεν έγινε τίποτα. «Η κυβέρνηση επαίρετο εκείνες τις μέρες ότι μετακίνησε 200 μετανάστες από το πεδίο του Άρεως», σημείωσε και τόνισε: «Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι εικόνες ντροπιάζουν την Ελλάδα και προσβάλουν την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη. Θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη στο ζήτημα αυτό.

Κουτσούμπας: Όλοι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες-μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους, απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 4ης Ενότητας (Μεταναστευτική πολιτική-Προσφυγικό) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ανέφερε ότι θα παρέμβει αύριο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου η Κομισιόν η ίδια να διευκολύνει την καταγραφή και την μεταφορά τους με πτήσεις τσάρτερ ή και με πλοία αν χρειαστεί.

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, επισήμανε ότι η χώρα θεωρείται πύλη εισόδου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η φτώχεια και όλα αυτά που συνδέονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης πρέπει να αρχίσουν να λύνονται από τώρα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο ένταξης των προσφύγων στην αγροτική παραγωγή, καταρχήν επισήμανε την ύπαρξη 1,5 εκατομμυρίου ανέργων στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η λύση.

Επισήμανε ότι η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε την ένταξη προσφύγων με ένα «κομμάτι ψωμί» στην παραγωγή των γερμανικών μονοπωλίων και «η Μέρκελ κατάργησε αλά καρτ το Δουβλίνο ΙΙ και άνοιξε τα σύνορα για να δουλέψουν αυτοί οι άνθρωποι για τους Γερμανούς βιομηχάνους».

«Ε, όχι έτσι!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση αδράνησε κι έχασε πόρους

«Το μεγάλο πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα, τους τελευταίους επτά μήνες, είναι η αδράνεια. Ακούσαμε ότι οι μετανάστες λιάζονται, ότι εξαφανίζονται και ένα σωρό τέτοια πράγματα. Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση αδράνησε, έχασε σημαντικούς πόρους», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στο προσφυγικό ζήτημα και προσέθεσε: «Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Πρέπει να υπάρξει καταμερισμός. Εδώ και μήνες έχουμε ζητήσει να γίνουν βήματα για το ζήτημα των προσφύγων».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα είναι έτοιμη, δεν έχει τις υποδομές για να διευκρινιστεί ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες. Δεν έχουν σχέδιο», υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά και κατέληξε πως είναι απαραίτητη η ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ στο ζήτημα των προσφύγων, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καμμένος: Θα έθετα βέτο για την ιθαγένεια

«Αν είχα το δικαίωμα για ένα βέτο, θα ήταν για το θέμα της ιθαγένειας. Διαφώνησα πλήρως σε αυτό και το καταψηφίσαμε. Αν μπορούσα να αντιδράσω περισσότερο σε αυτό», εξήγησε ο Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΑΝΕΛ συμφωνούσαν με την μεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε: «Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έδρασε όπως έπρεπε. Το πρόβλημα άρχισε πολύ πιο πριν. Όταν οι ΑΝΕΛ μίλησαν για κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ μας λοιδόρησαν» και προσέθεσε: «για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό πρέπει να δούμε πώς θα γυρίσουν οι άνθρωποι αυτοί στις εστίες τους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες είναι και οι λαθρομετανάστες».

Λαφαζάνης: Χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης

«Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ευθύνεται για την τραγωδία που ζούμε» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το μεταναστευτικό. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταλόγισε ευθύνες και την υποστήριξη των υποτελών ελληνικών Κυβερνήσεων, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες είπε «στήριξαν τον πόλεμο», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας εάν συμφωνεί να δοθούν στους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στη χώρα μας πολιτικό άσυλο και άδειες παραμονής και αν επισκεπτόμενος πρόσφατα τα νησιά είδε Έλληνες να εκμεταλλεύονται μετανάστες όπως υποστήριξε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν είδα εγώ κάτι σαν αυτό που είδε η κ. Χριστοδουλοπούλου» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.

«Εκείνο που είδα ήταν μια τραγωδία. Είδα την κτηνωδία που ζούνε. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη είναι η υπεύθυνη για την τραγωδία αυτή. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόβλημα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, που δυστυχώς υποστήριξαν και οι υποτελείς κυβερνήσεις της χώρας μας. Εμείς έχουμε διώξει την πρεσβεία της Συρίας. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσουμε το καθεστώς του Άσαντ; Είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς του Άσαντ και μας αρέσει ο τζιχαντισμός και το κύμα των προσφύγων; Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλο ποσά, μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα».