Ο «πόλεμος» των έξι ημερών

Ο «πόλεμος» των έξι ημερών
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης (Α) συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα (Δ) κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο αεροδρόμιο του Ηράκλειου Κρήτης , Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Η στρατηγική του κόμματος σχεδιάζεται προσεκτικά στην Κουμουνδούρου.

 

του Αντώνη Αντζολέτου

Πολύ στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο NEWS 247 ξεκαθάριζε πως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 20η Σεπτέμβρη το βασικό δίλημμα για το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες είναι ποιόν θέλουν για πρωθυπουργό: Τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Και σε αυτό το σημείο θεωρούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για να «κερδίσει» όσους αποφασίσουν πάνω από την κάλπη τι θα ψηφίσουν. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως οι εμφανίσεις του ανά την Ελλάδα έχουν ενισχύσει το «τραυματισμένο» προφίλ του από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ μεγάλη βάση δίνουν και στις τελευταίες τέσσερις ομιλίες του σε Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, καθώς και στην πλατεία Συντάγματος.

Το κλίμα αναμένεται να πολωθεί έντονα τις επόμενες ημέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει πως μια «κυβέρνηση Μεϊμαράκη δεν θα διαφέρει σε τίποτα από μια κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου». Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για το τελικό αποτέλεσμα, ζητώντας συνεχώς «δυο βουλευτές παραπάνω από τους 149», βάζοντας και πάλι στο κάδρο την αυτοδυναμία. Είναι φανερό πως ο τέως πρωθυπουργός πέρα από τους αναποφάσιστους, απευθύνεται και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων προσπαθώντας να «αλιεύσει» όσες περισσότερους ψήφους μπορεί.

Ξορκίζοντας συνεχώς το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να διαβεβαιώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει νέα προσφυγής τις κάλπες. «Όσο πιο μεγάλη και καθαρή είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο σταθερή και προοδευτική θα είναι η κυβέρνηση τετραετίας», υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη.

Το debate

Η «μητέρα των μαχών» είναι για πολλούς η αποψινή τηλεμαχία, καθώς μεγάλη μερίδα αναποφάσιστων περιμένουν να δουν την παρουσία των δυο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασίσουν. Νωρίς το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου μια από τις τελευταίες συσκέψεις που αφορούσαν την αποψινή τηλεμαχία.

Η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαγγέλη Μεϊμάρακη θα είναι πολιτική, τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι προσωπική, θέλοντας να υπογραμμίσουν, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατεθεί σχετικά με το πολιτικό σχέδιο των δυο κομμάτων για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν πως το άγχος πρέπει να το έχει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα προσπαθήσει να καταγραφεί ως ο απόλυτος νικητής του debate προκειμένου να δει το κόμμα του να περνά μπροστά δημοσκοπικά. Αυτό και μόνο το γεγονός, εκτιμούν, πως μπορεί να τον φέρει πιο κοντά στο «λάθος», που και τα δυο στρατόπεδα ξορκίζουν από την πρώτη στιγμή.

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως ο Αλέξης Τσιπρας θα επιδιώξει να έχει μια αμυντική στάση σε αυτή την «μονομαχία». Έχοντας ήδη την εμπειρία του πρώτου debate θα υπεραμυνθεί του έργου της κυβέρνησης, αλλά και της διαπραγμάτευσης που έφερε, με βασικό αφήγημα πως η κυβέρνηση του βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο και την θηλιά στο λαιμό.

Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποφευχθεί το λάθος που μπορεί να κάνει την διαφορά στην τηλεμαχία και να μην παρασυρθεί, όσο είναι δυνατόν, από τον ρυθμό και το ύφος της συζήτησης που ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να επιβάλει. Ήδη εντατικά «φροντιστήρια» έχουν γίνει για τις απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας σε θέματα όπως η υπογραφή του μνημονίου, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η μη επαναφορά της 13ης σύνταξης και τα capital controls.

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα έχοντα ήδη μελετήσει προσεκτικά τις τοποθετήσεις και τις θέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της ΝΔ έχουν ετοιμάσει τις πιθανές ερωτοαπαντήσεις που θα χρειαστεί να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ποντάρουν και στις πιθανές ενστάσεις προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Με αφορμή την υπόθεση Φαλτσιανί, που ξαναήρθε στο προσκήνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να οδηγήσει την συζήτηση και στα θέματα διαφθοράς όπου στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως έχουν το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στη ΝΔ.

Πηγή: news247.gr