Αξιολόγηση λίγο πριν «στεγνώσουν» τα ταμεία

Αξιολόγηση λίγο πριν «στεγνώσουν» τα ταμεία
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στο υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι θεσμοί ετοιμάζονται να φτάσουν πολύ μετά τον Ιανουάριο, βλέποντας μεγάλες καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα.

Για αξιολόγηση-μαμούθ ετοιμάζονται οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, που βλέπουν ότι η Αθήνα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Έτσι, ενώ η αρχική τους εκτίμηση ήταν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα σέρνεται ίσως και μετά τον Ιανουάριο, τώρα προχωρούν ακόμη περισσότερο και υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να έρθει κυριολεκτικά στο παρά ένα της χρεοκοπίας.

Περιγράφουν, δηλαδή, ένα σκηνικό, όπου η διαπραγμάτευση θα περάσει από 40 κύματα για να κλείσει τελικά μία συμφωνία όταν η Ελλάδα θα έχει ξεμείνει από ρευστό και δεν θα έχει άλλη εναλλακτική.

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος», υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στους δανειστές, αφήνοντας αιχμές για τα συνεχή πισωγυρίσματα, αλλά και για τα μηνύματα που παίρνουν οι θεσμοί από την ελληνική πλευρά, καθώς ήδη έχουν γίνει αποδέκτες αιτημάτων για αλλαγή των όρων της συμφωνίας που υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και το ΔΝΤ θα κρατήσουν σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση και πως αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε τόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στην Αθήνα και συνοψίζεται στη φράση «προχωρήστε γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις, εάν θέλετε στήριξη για το χρέος».

Μάλιστα, όπως αφήνουν να εννοηθεί, τα μέτρα που συζητά ο ESM για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του χρέους βραχυπρόθεσμα θα εγκριθούν μόνο εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.