Μηνύματα για επίσπευση, σημάδια για καθυστέρηση

Μηνύματα για επίσπευση, σημάδια για καθυστέρηση
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Κ) προσέρχεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η επιθυμία ολοκλήρωσης της νέας αξιολόγησης το Νοέμβριο και οι πραγματικές δυνατότητες.

Στις επίσημες δηλώσεις όλοι θέλουν μια γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κυβέρνηση, Κομισιόν και ΔΝΤ, ζητούν εν χορώ να κλείσει ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος έως τα τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, στις ανεπίσημες συζητήσεις τα στελέχη των θεσμών βλέπουν ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί της θα συνεχίσουν στο μοτίβο των καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα άλλη μία πολύμηνη αξιολόγηση.

Οι δανειστές δεν θέλουν άλλη ένταση με την Ελλάδα, ούτε ένα νέο μέτωπο στην Ευρώπη, την ώρα που έχουν να διαχειριστούν το Brexit, το ιταλικό δημοψήφισμα και τις γερμανικές εκλογές. Η απόφασή τους είναι να μην πιέσουν, λοιπόν, αλλά ούτε και να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, που ζητούν. Κατά συνέπεια, θα επιμείνουν στα εργασιακά και στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και της απελευθέρωσης των αγορών. Κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα τους και τα κόκκινα δάνεια, με τις ρυθμίσεις να κρίνονται ως προαπαιτούμενο για να μην «σκάσουν» χιλιάδες επιχειρήσεις στα χέρια των τραπεζών.

Η έκθεση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, κάνει πιο εύκολο το έργο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, καθώς, μπορεί να επικαλείται το πόρισμα για να μην προχωρήσει στις αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί, ωστόσο αυτό που αναμένεται είναι μια διελκυστίνδα αρκετών μηνών, αφού ούτε οι Ευρωπαίοι, αλλά ούτε και το ΔΝΤ, θα υπαναχωρήσουν τόσο εύκολα από τα πάγια αιτήματά τους.

Κρίσιμο ζήτημα για το χρόνο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θεωρείται και η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Το Ταμείο, δεν θέλει να εμπλακεί εκ νέου με δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα και το ισχύον καθεστώς, με την αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων για το χρέος, επί του παρόντος, το βολεύει. Όμως, όσο θα προχωρά η δεύτερη αξιολόγηση θα εντείνονται και οι πιέσεις, κυρίως από τη Γερμανία, για συμμετοχή του με νέο δάνειο. Αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συζητήσεων εκτιμούν πως το ΔΝΤ θα δεχθεί να δώσει νέο δάνειο στην Ελλάδα μόνο αν πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, πάντως, προσθέτουν με νόημα, πως εάν τα μέτρα βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέος κριθούν ως ικανοποιητικά, τότε οι πιέσεις προς το Ταμείο για πλήρη συμμετοχή του θα αυξηθούν από όλες τις πλευρές.