Μεγάλος νικητής των ολλανδικών εκλογών ο Μαρκ Ρούτε

Μεγάλος νικητής των ολλανδικών εκλογών ο Μαρκ Ρούτε
epa05851014 Dutch Prime Minister Mark Rutte during election night in The Hague, The Netherlands, 15 March 2017. Rutte's center-right VVD party has won the most seats in the parliamentary elections according to the initial exit polls. EPA/NIELS WENSTEDT

Το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας αναμένεται να καταλάβει 32 έδρες από τις συνολικά 150.

To Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα VVD του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έχει σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του κατά την ανεπίσημη μερική καταμέτρηση των ψήφων που διεξήγαγε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANP και δείχνει να εξασφαλίζει 32 έδρες εκ των συνολικά 150 εδρών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Με καταμετρημένο το 10,9% των ψήφων, το VVD συγκεντρώνει ποσοστό 17,8%, πολύ μπροστά από το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς.

Ρούτε: H Ολλανδία ψήφισε κατά του λαϊκισμού 

H Ολλανδία ψήφισε σήμερα κατά του λαϊκισμού, δήλωσε περιχαρής ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε.

«Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό» υπογράμμισε χαμογελώντας ο Μαρκ Ρούτε, σε ομιλία που εκφώνησε σε μια κατάμεστη από υποστηρικτές του αίθουσα στη Χάγη.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Παραδέχτηκε την ήττα του ο Βίλντερς

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία PVV Γκέερτ Βίλντερς συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε, υποσχόμενος ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

“Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα”, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, “(αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους”.

Ακόμα και εκτός κυβέρνησης, τόνισε, η επιρροή του κόμματός του στην ολλανδική πολιτική σκηνή είναι τεράστια.

Είπε επίσης ότι δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ρούτε ότι οι ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους “λάθος είδους λαϊκιστές”.

“Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής”.

Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Ρούτε

H καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε:

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Γιούνκερ: Μια ψήφος υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφος κατά των εξτρεμιστών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για τη “σαφή νίκη” που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια “ψήφο κατά των εξτρεμιστών”.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών” ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο των exit polls που καταδεικνύουν την επικράτηση του κόμματος του Ρούτε έναντι του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς.