Αναζητείται διέξοδος στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία

Αναζητείται διέξοδος στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία

Σε συνομιλίες με την αντιπολίτευση δηλώνει πως θα προβεί αύριο ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς, ενώ οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Κιέβου.

Παρά το βαρύ χιόνι που έπεφτε όλη την ημέρα στο Κίεβο της Ουκρανίας, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν και σήμερα, αν και σε μικρότερη έκταση σε σχέση με τις μαζικές διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου.

Εκατοντάδες άνθρωποι απέκλεισαν πολλούς κεντρικούς οδικούς άξονες, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της αντιπολίτευσης να υπερασπιστούν τη διαδήλωση από μια ενδεχόμενη επέμβαση της αστυνομίας. Η περιοχή όπου βρίσκονται η έδρα της προεδρίας, το κοινοβούλιο και η έδρα της κυβέρνησης έχει από το πρωί ουσιαστικά παραλύσει.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι βρισκόμαστε εδώ, ότι θα συνεχίσουμε. Είναι αδύνατον να οπισθοχωρήσουμε», ήταν το μήνυμα των διαδηλωτών, που εδώ και δέκα ημέρες κατακλύζουν τους δρόμους της πρωτεύουσας, ζητώντας από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα και πάλι τις συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποδέχτηκε σήμερα να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην πολιτική κρίση, και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τους τρεις πρώην προέδρους της χώρας για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις.

Διαβάστε ακόμη: «Μονομαχία στο καναβάτσο» της Ουκρανίας

Και οι τρεις πρώην πρόεδροι -ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, ο Λεονίντ Κούτσμα, πρωθυπουργός της κυβέρνησης του οποίου υπήρξε ο Γιανουκόβιτς, και ο Βίκτορ Γιούσενκο που αναδείχθηκε στο αξίωμα αυτό μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004- εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την υποστήριξή τους στο κίνημα της αντιπολίτευσης υπέρ της προσέγγισης με τις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν οι βάσεις των συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με στόχο την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Οι συνομιλίες του Γιανουκόβιτς με τους πρώην προέδρους θα συμπέσουν με την άφιξη στο Κίεβο της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία έχει αναλάβει, ανεπίσημα, μια «αποστολή συμφιλίωσης» των δύο πλευρών.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Γιανουκόβιτς, τον οποίο επικρίνει έντονα για την απόφασή του να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα τέλη Νοεμβρίου, προτιμώντας να προσεγγίσει τη Ρωσία. Υποστηρίζει κυρίως ότι ο Ουκρανός πρόεδρος προετοιμάζει μυστικά την ένταξη της χώρας στην τελωνειακή ένωση που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μαζί με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν – Ευρώπη: Σημειώσατε άσσο

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πυγμάχος και νυν ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς, εκφράζοντας, όμως, τοn φόβο ότι η αστυνομία θα επιχειρήσει να διαλύσει δια της βίας τις διαδηλώσεις. «H αντιπολίτευση πρέπει να παραμείνει εδώ και να κάνει τα πάντα για να σταματήσει τη διάλυση μιας ειρηνικής διαδήλωσης από την αστυνομία», τόνισε ο Κλίτσκο, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιμείνει, στις επαφές που θα έχει με τον πρόεδρο, ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί. Πάντως ο Κλίτσκο κάλεσε τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Εν τω μεταξύ και σήμερα υπήρξε ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων οπαδών του Γιανουκόβιτς και των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το απόγευμα δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας εισέβαλαν στην έδρα του κόμματος Μπατκίβτσινα της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο. Παρά την διάψευση των αρχών, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι «ένοπλοι μασκοφόροι» έχουν καταλάβει το κτίριο.

«Η Ευρώπη θα προσπαθήσει ξανά να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, τις επόμενες ημέρες. Το μόνο που δεν χρειάζεται η Ουκρανία είναι να βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε από τη Ρώμη η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο εν όψει της αυριανής επίσκεψης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Άστον.

Διαβάστε ακόμη: Η Ευρώπη διχάζει την Ουκρανία