Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας για προσέλκυση ταλέντου αποδίδει – Δείτε πως

Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας για προσέλκυση ταλέντου αποδίδει – Δείτε πως
Photo:

Αύξηση 11,45% στις νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Πορτογαλία για το α' εξάμηνο του 2018.

Περίπου 24.425 εταιρείες δημιουργήθηκαν στην Πορτογαλία κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Observatório Infotrust. Ο αριθμός των νεοσύστατων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν είναι αυξημένος κατά 11,45% σε σχέση με τις 21.916 εταιρείες που σχηματίστηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, από το Μάιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε μείωση κατά περίπου 8%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων εταιρειών από την αρχή του έτους προήλθε από τις εξής πόλεις της Πορτογαλίας:

  1. Λισαβόνα, με 8.221 νεοσύστατες επιχειρήσεις
  2. Πόρτο, με 4.313
  3. Σετουμπάλ, με 1,747
  4. Μπράγκα, με 1,741
  5. Φάρο, με 1,378
  6. Αβέιρο, με 1.060

Οι περιφέρειες που δημιούργησαν τον μικρότερο αριθμό εταιρειών ήταν οι:

  1. Μπραγκάντσα, με 122 νεοσύστατες επιχειρήσεις
  2. Πορταλέγκρε, με 126
  3. Γκουάρντα, με 172
  4. Καστέλο Μπράνκο, με 212

Όσον αφορά τους τομείς δραστηριότητας, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο μεγαλύτερος αριθμός νεοσύστατων επιχειρήσεων καταγράφηκε στους τομείς των υπηρεσιών (6.866), του τουρισμού (2.992) και του λιανεμπορίου (2.851).

Τα στοιχεία για το 2017 δείχνουν ότι 2.726 εταιρείες συμμετείχαν σε διαδικασίες πτώχευσης, 482 προσέφυγαν στην Ειδική Διαδικασία Αναζωογόνησης, 14.476 έκλεισαν, και 49.933 κατέθεσαν αγωγές.

Η Observatório Infotrust αναλύει πληροφορίες σχετικά με εταιρείες και άλλες οντότητες με έδρα στην Πορτογαλία που νομικά καταγράφονται ως ανώνυμες εταιρείες, ατομικές επιχειρήσεις, δημόσιες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, και άλλες εταιρείες.

Μεμονωμένοι επιχειρηματίες δεν υπήρξαν μέρος αυτής της ανάλυσης. Όλες οι οντότητες κατατάχθηκαν βάσει της Ταξινόμησης Οικονομικής Δραστηριότητας καθώς και βάσει της έδρας τους σε οποιαδήποτε από τις 22 περιφέρειες της Πορτογαλίας.

Προσέλκυση νέων επιχειρήσεων στην Πορτογαλία

Εκτός από τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά, η Πορτογαλία εστιάζει και στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών για να εργαστούν και να ζήσουν στη χώρα.

Στη Λισαβόνα, η κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει ένα σχέδιο που προσφέρει άδεια παραμονής και υπηκοότητα σε όποιον επενδύει 1 εκατομμύριο ευρώ στην τοπική οικονομία, δημιουργεί 10 θέσεις εργασίας, ή αγοράζει περιουσία αξίας 500.000 ευρώ.

Η πορτογαλική πρωτεύουσα επλήγη σκληρά από την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση· εκτιμάται ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ του 2011 και του 2015 λόγω της αυξανόμενης ανεργίας, η οποία έφθασε στο μέγιστο σημείο της (18%) το 2013.

Επίσης, φέτος δρομολογήθηκε και η Portugal StartUp Visa. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων της Portugal StartUp Visa ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, και πλέον πάνω από 65 θερμοκοιτίδες σε όλη τη χώρα είναι πιστοποιημένες για να παρέχουν βοήθεια σε ξένες νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η πρώτη φάση της Visa StartUp ολοκληρώθηκε με την πιστοποίηση των θερμοκοιτίδων, ενώ τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση αιτήσεων των startup για το πρόγραμμα.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων έργων θα έχει ως κριτήρια το καινοτόμο δυναμικό ανάπτυξης, την επεκτασιμότητα της επιχείρησης στην αγορά, καθώς και τις προοπτικές εργασίας στην Πορτογαλία μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.