Πίσω στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ

Πίσω στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ

Τα μεγάλα προβλήματα χρέους φέρνουν το ΔΝΤ πίσω σε Ουκρανία και Ρουμανία, προκαλώντας αντιδράσεις.

«Η Ουκρανία πρέπει να συμμετάσχει σε πρόγραμμα στενής παρακολούθησης της οικονομίας της, λόγω του μεγάλου χρέους προς το Ταμείο», απεφάνθη σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκλήθη, για τρίτη φορά, να βάλει ένα χεράκι για να μπει και η Ρουμανία επιτέλους στο σωστό δρόμο.

Έχοντας παγώσει από το 2011 την εκταμίευση βοήθειας προς το Κίεβο, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα και να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου, ο διεθνής δανειστής από την Ουάσιγκτον επιστρέφει στην χώρα, επιδιώκοντας στην ουσία τώρα να διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα 8 δισ. δολάρια που του χρωστούσε η Ουκρανία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Το πρόγραμμα επίσημα έχει τερματιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και η Ουκρανία πρόλαβε να πάρει μόνο δύο δόσεις προτού εκτροχιαστεί η συμφωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ταμείου, για να διασφαλιστεί η αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού, οι επιθεωρητές του θα εγκατασταθούν πάλι στο Κίεβο το φθινόπωρο και θα έχουν το δικαίωμα να «παρεμβαίνουν» με «συμβουλές», εφόσον διαπιστώσουν, κατά την κρίση τους, ότι υπάρχει πρόβλημα στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής και στη διαχείριση του χρέους.

Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ με πολλά αγκάθια

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η οικονομία της Ουκρανίας δεν θα καταγράψει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, δεδομένου ότι συνεχίζει η πτώση στην κρίσιμη για την οικονομία, παραγωγή του χάλυβα.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της  Bank of America-Merrill Lynch, τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας φθάνουν για να καλύψουν εισαγωγές μόνο για τρεις μήνες, ενώ δεν επαρκούν για την καταβολή των δόσεων του κρατικού χρέους μέχρι τα μέσα του 2014.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ξαναρχίσει τη συνεργασία του με το ΔΝΤ και να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Οι δυο πλευρές άρχισαν συνομιλίες στις αρχές του χρόνου με στόχο ένα νέο πακέτο βοήθειας, αλλά οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρήκε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης στις αγορές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται την οικονομική στήριξη του Ταμείου.

Το «success story» της Βουλγαρίας

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, στη Ρουμανία. Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας ύψους 3-5 δισ. ευρώ, μεταξύ του Βουκουρεστίου από την μια πλευρά και του ΔΝΤ και της Ε.Ε. από την άλλη, ανακοίνωσε  ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, που θα περιλαμβάνει λιγότερους όρους από τα προηγούμενα δυο μνημόνια. Οι όροι θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των κρατικών επιχειρήσεων και στη δημοσιονομική πειθαρχία, τόνισε ο Πόντα στο Mediafax, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία , που μάλλον θα είναι διετής,θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν και χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Άυριο αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος των συνομιλιών με το κλιμάκιο του Ταμείου που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Βουκουρέστι. Από τα βασικά σημεία θα είναι οι μακροοικονομικοί στόχοι, οι δομικές μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων. Οι δυο προηγούμενες συμφωνίες είχαν υπογραφεί το 2009 και το 2011.

Η Ρουμανία δεν χρειάζεται πάλι το ΔΝΤ εκτιμούν οικονομολόγοι και συνδικαλιστές, που υποστηρίζουν ότι η προσφυγή είναι άλλοθι για την κεντοραριστερή κυβέρνηση Πόντα να προωθήσει νέο γύρο λιτότητας,  χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος.

«Η χώρα μου δεν κέρδισε απολύτως τίποτε από την μέχρι τώρα συνεργασία της με το ΔΝΤ», λέει ο οικονομλόγος Κρίστιαν Πάουν. «Είναι ίσως ώρα να διαλύσουμε μερικούς μύθους: το ΔΝΤ είναι ένας θεσμός που θα έπρεπε να έχει διαλυθεί από το 1971. Οι μπανανίες προσφεύγουν στο ΔΝΤ που είναι μια μεσοπρόθεσμη λύση. Στην περίπτωση μας όμως, έχει εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμη λύση».

Η Κίνα ξεκινά λογιστικό έλεγχο του χρέους

Σε γενικές γραμμές οι επικριτές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η έλλειψη οράματος από τους πολιτικούς -καθοριστικό συστατικό για την τωρινή και μελλοντική πορεία της χώρας- θα αναδείξει τη συμφωνία με το ΔΝΤ σε φρένο για την ανάπτυξη και θα επιτείνει τις δυσκολίες και τα προβλήματα για το λαό, οδηγώντας σε νέες κοινωνικές συγκρούσεις.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, υποστηρίζει ότι η Ρουμανία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, έχει επωφεληθεί από τη συνεργασία της με το ΔΝΤ, που «προσέφερε περιβάλλον σταθερότητας και βελτίωση στη διαχείριση των υπερχρεωμένων κρατικών επιχειρήσεων». Η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% έως 2,2% φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι ο αγροτικός τομέας θα έχει καλύτερες αποδόσεις μετά την φτωχή σοδειά του 2012.