Ποιους αφορούν τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» ύψους 920 εκατ. ευρώ

Ποιους αφορούν τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» ύψους 920 εκατ. ευρώ

Χωρίς περικοπές στις συντάξεις κατατίθεται ο προϋπολογισμός. Αναλυτικά όλα τα θετικά μέτρα και ποιους αφορά.

Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, αναμένεται να ληφθεί η τελική και επίσημη απόφαση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019, όπως δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου χωρίς, ωστόσο, τις προνομοθετημένες περικοπές των συντάξεων και με θετικά μέτρα ύψους 920 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των περίπου 300 εκατ. ευρώ, το οποίο προέβλεπε η Κομισιόν κατά την αξιολόγηση του σεναρίου προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο (θετικά μέτρα 765 εκατ. ευρώ και μη περικοπή των συντάξεων), περνά από συρρίκνωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019 και επανυπολογισμό του κόστους επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων (103 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο).

Από την άλλη, στο πακέτο των θετικών μέτρων θα προκύψουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προσχέδιο, με τη μεγαλύτερη αλλαγή να σημειωθεί στην αύξηση του επιδόματος ενοικίου από τα 200 στα 400 εκατ. ευρώ και τη διεύρυνσή του σε επίδομα στέγασης, ενώ προβλέπεται να καταβάλλεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτός από δικαιούχους που νοικιάζουν πρώτη κατοικία και σε δικαιούχους οι οποίοι εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.

Τι περιλαμβάνουν τα θετικά μέτρα και ποιους αφορούν

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

– Από 1/1/19 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

– Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

– Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, άμεσα ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

– Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

– Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

– Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.

Σημειώνεται πως το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί, ούτε περιλαμβάνεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup που θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου, με θέμα την εμβάθυνση της ευρωζώνης, ωστόσο στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου και ενώ νωρίτερα, στις 21 Νοεμβρίου, η Κομισιόν θα έχει εκδώσει τις εκθέσεις της επί του προϋπολογισμού όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η πρώτη έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα, το Eurogroup θα τοποθετηθεί πολιτικά επί των προϋπολογισμών.

Διαβάστε ακόμη: Με τροπολογία θα ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων – Τι γλιτώνουν οι συνταξιούχοι