ΟΗΕ: Βαριές ευθύνες στο Βατικανό για το σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων

ΟΗΕ: Βαριές ευθύνες στο Βατικανό για το σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζητά από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να απομακρύνει άμεσα από τις τάξεις της όσους κληρικούς σχετίζονται με περιπτώσεις κακοποίησης.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού εξέδωσε σήμερα την πλέον αιχμηρή και καταδικαστική έκθεση εις βάρος της ηγεσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σχετικά με το σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων που την ταλανίζει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Με αυστηρό ύφος, τα Ηνωμένα Έθνη καλούν το Βατικανό «να απομακρύνει αμέσως» όλους τους κληρικούς που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για παιδεραστία ή είναι ύποπτοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και να τους παραδώσει στις αρχές, μαζί με τα αρχεία που διαθέτει σχετικά με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης δεκάδων χιλιάδων παιδιών, έτσι ώστε να κληθούν να λογοδοτήσουν «οι ένοχοι  και όσοι απέκρυψαν τα εγκλήματά τους».

«Η Επιτροπή ανησυχεί έντονα για το ότι η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της κακοποίησης και στην ατιμωρησία των δραστών», αναφέρει η έκθεση.

Το σκάνδαλο κακοποίησης οδήγησε περίπου 400 ιερείς εκτός Καθολικής Εκκλησίας

«Εξαιτίας ενός κώδικα σιωπής που επιβλήθηκε σε όλα τα μέλη του κλήρου υπό την απειλή του αφορισμού, κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σχεδόν ποτέ δεν καταγγέλθηκαν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις χώρες όπου διαπράχθηκαν αυτά τα εγκλήματα», τονίζει η Επιτροπή του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού ανακοίνωσε ότι η Καθολική Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα για την αποφυγή νέων κρουσμάτων όπως το σκάνδαλο με τα «Άσυλα» ή «Πλυντήρια της Μαγδαληνής», δηλαδή τα ιδρύματα που λειτουργούσαν στην Ιρλανδία από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ως το 1996 υπό την διεύθυνση της Καθολικής Εκκλησίας, όπου οι τρόφιμες υποχρεούνταν, μεταξύ άλλων, να εργάζονται πολύ σκληρά και μάλιστα αμισθί επί χρόνια.

Στην έκθεσή της, η επιτροπή του ΟΗΕ ζητεί τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας στα «Πλυντήρια» και σε παρεμφερή ιδρύματα, ώστε οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και «να αποζημιωθούν πλήρως τα θύματα και οι οικογένειές τους» και καλεί τη σχετική εκκλησιαστική επιτροπή που συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο από τον πάπα Φραγκίσκο να διερευνήσει όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, «καθώς και τους χειρισμούς τους από την ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας».

Διαβάστε ακόμη: Βατικανό: Σύσταση ειδικής επιτροπής για τις κακοποιήσεις παιδιών

Όπως προσθέτει η έκθεση, οι δράστες έχουν μετακινηθεί από ενορία σε ενορία ή σε άλλες χώρες «σε μία προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων».

Τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, η Επιτροπή άσκησε πιέσεις στους εκπροσώπους του Βατικανού να αποκαλύψουν την έκταση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που πραγματοποιούνταν επί δεκαετίες από καθολικούς ιερείς, τους οποίους ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «ντροπή της Εκκλησίας».

Οι απεσταλμένοι της Αγίας Έδρας αρνήθηκαν τις κατηγορίες περί συγκάλυψης από το Βατικανό και απάντησαν ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει θεσπίσει σαφείς κανονισμούς με στόχο την προστασία των παιδιών από ορισμένους ιερείς.
Το Βατικανό αναμένεται να εκδώσει μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: «Πρόσωπο της χρονιάς» ο Πάπας Φραγκίσκος

Αντίδραση από τα θύματα κακοποίησης
Το Δίκτυο Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης από Ιερείς (SNAP) ζητεί να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού που επικρίνει για το θέμα αυτό το Βατικανό.

Στην έκθεση αυτή η Επιτροπή του ΟΗΕ καλεί το Βατικανό να «απομακρύνει αμέσως από τα καθήκοντά του κάθε ιερέα που είναι ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση και να τον παραπέμψει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ώστε να διεξαχθούν έρευνες και να ασκηθούν διώξεις».