Ελισάβετ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το Brexit στις 31 Οκτωβρίου

Ελισάβετ: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το Brexit στις 31 Οκτωβρίου
epa07919818 A grab from a handout video made available by the UK Parliamentary Recording Unit shows a general view over the House of Lords with Queen Elizabeth II (top C-L) and Charles, Prince of Wales (top C-R) in London, Britain, 14 October 2019. The Queen will read a speech from the the throne in the House of Lords and open Parliament. EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
«Η κυβέρνηση θα εισάγει ένα νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, βάζοντας τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία (σ.σ. των πολιτών). Θα λάβει μέτρα για να παρέχει σταθερότητα και νέες ευκαιρίες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες», τόνισε στην ομιλία της στη βρετανική Βουλή η βασίλισσα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα, δια της φωνής της βασίλισσας Ελισάβετ, πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αποτελεί την «προτεραιότητα» της κυβέρνησής του, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας βρίσκονται στην τελική ευθεία.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας», δήλωσε η 93χρονη βασίλισσα, η οποία έγινε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού όπως το θέλει η παράδοση κατά την έναρξη της συνόδου του κοινοβουλίου.

Η αποκαλούμενη Ομιλία της Βασίλισσας (Queen’s Speech) χρησιμεύει για να αναφερθούν όλα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση θέλει να φέρει προς ψήφιση την ερχόμενη χρονιά. Η εν λόγω ομιλία συντάσσεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται από την βασίλισσα.

Όμως με το Brexit επί ξυρού ακμής πριν από μια εβδομάδα κρίσιμων συνομιλιών και τη διεξαγωγή εκλογών πιθανή στο εγγύς μέλλον, αντίπαλα κόμματα επισημαίνουν πως ο Τζόνσον παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα της βασίλισσας καθώς της ζητεί να παρουσιάσει την προεκλογική του ατζέντα.

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το περίγραμμα του προτεινόμενου από τον Τζόνσον συστήματος μετανάστευσης που θα ισχύσει μετά το Brexit, μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη, αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και μια υπόσχεση να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ωστόσο το πολιτικό μέλλον του Τζόνσον και η ικανότητά του να εφαρμόσει οτιδήποτε από το πρόγραμμά του είναι πολύ αβέβαια. Ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και από τον Ιούλιο, που πήρε την εξουσία, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Όλα τα κόμματα θέλουν πρόωρες εκλογές, όμως διαφωνούν στον χρόνο διεξαγωγής τους.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως η βασίλισσα χρησιμοποιείται για την προώθηση του εκλογικού μανιφέστου του Συντηρητικού Κόμματος.

Η ομιλία θα συζητηθεί τώρα για μερικές ημέρες και θα διεξαχθούν ψηφοφορίες για την έγκρισή της. Ενώ δεν πρόκειται για επίσημη ψήφο εμπιστοσύνης, οι ψηφοφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η θέση του Τζόνσον.

Σε μια κλωστή κρέμεται η συμφωνία για το Brexit

Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία, που στόχο έχει να αμβλύνει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αφού διπλωμάτες άφησαν να εννοηθεί ότι το μπλοκ θέλει περισσότερες παραχωρήσεις από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και είπαν ότι μια πλήρης συμφωνία είναι απίθανη αυτή την εβδομάδα.

Ύστερα από τρία χρόνια κρίσης στο Λονδίνο και επώδυνων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μια κρίσιμη εβδομάδα συνομιλιών της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να καθορίσει εάν το Brexit θα είναι συντεταγμένο, σκληρό και επίπονο ή θα καθυστερήσει ακόμα μια φορά. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι θέλει μια συμφωνία εξόδου με την ΕΕ, προκειμένου να επιτραπεί μια συντεταγμένη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου. Έχει όμως δηλώσει ότι εάν δεν είναι δυνατή μια τέτοια διευθέτηση, θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από το κλαμπ -του οποίου έγινε μέλος το 1974- χωρίς μια συμφωνία, αν και ο νόμος τού επιβάλλει να ζητήσει αναβολή της εξόδου αυτής.

«Μια συμφωνία είναι δυνατή και είναι δυνατή αυτό τον μήνα, ίσως ακόμα και αυτή την εβδομάδα και δεν είμαστε ακόμα εκεί… Υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει, άρα ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο σήμερα», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, φθάνοντας σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους εταίρους του στο Λουξεμβούργο.