Η πανδημία του κορωνοϊού έχει κάνει το 5G πιο αναγκαίο παρά ποτέ

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει κάνει το 5G πιο αναγκαίο παρά ποτέ
epa07400776 An attendant walks past a 5G banner during the third day of Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, northeastern Spain, 27 February 2019. The MWC, running until 28 February, brings the lastest mobile innovations and leading-edge technology from more than 2,400 companies. EPA/Enric Fontcuberta Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

των Cristiano Amon* & Sergio Buniac**

Αν και το 2020 έχει φέρει προκλήσεις που κανείς δεν περίμενε, οι πρόσφατες εξελίξεις στην αναδυόμενη τεχνολογία επέτρεψαν σε εταιρείες παγκοσμίως να αντιδράσουν γρήγορα και να προσαρμοστούν σε μη …χαρτογραφημένες περιοχές. Είτε πρόκειται για τη μετάβαση σε εικονικές συναντήσεις, είτε για τη διοίκηση εταιρειών από απόσταση, έχουμε δει μια διακριτή αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε και ταυτόχρονα στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Το αυξημένο streaming και οι διαδικτυακές αγορές και η λιγότερη προσωπική κοινωνικοποίηση οδήγησαν στην αυξανόμενη ανάγκη των καταναλωτών για έναν αξιόπιστο και γρήγορο τρόπο εικονικής επικοινωνίας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι περισσότερο από το ήμισυ του τρέχοντος εργατικού δυναμικού εργάζεται εξ αποστάσεως – και τρεις στους πέντε εργαζόμενους στις ΗΠΑ που εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα προτιμούσαν να συνεχίσουν να το κάνουν.

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές εργάζονται, κοινωνικοποιούνται και καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες αναγκάζουν τους κατασκευαστές να ξανασκεφτούν πώς θα λύσουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους καταναλωτές: το να παραμείνουν συνδεδεμένοι.

Πριν από το 2020, εταιρείες σε ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας είχαν επενδύσει πολύ σε έρευνα & ανάπτυξη για την επόμενη γενιά συνδεσιμότητας: το 5G. Αυτή η νέα τεχνολογία θα προσφέρει στους καταναλωτές πολλά οφέλη, όπως ταχύτητες σύνδεσης που είναι τόσο γρήγορες όσο οι ίνες, πιο αξιόπιστες συνδέσεις, ομαλότερη ροή περιεχομένου και βιντεοκλήσεις με λιγότερο buffering. (Το πρώτο τηλέφωνο με δυνατότητα 5G παρουσιάστηκε από τη Motorola πριν από έναν χρόνο περίπου, χρησιμοποιώντας τα πρώτα εμπορικά τσιπ 5G της Qualcomm Technologies. Και οι δύο εταιρείες επωφελούνται από την αυξημένη χρήση προϊόντων 5G.)

Αλλά αυτό είναι το μέλλον. Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Εταιρείες τεχνολογίας και σημαντικοί παίκτες του κλάδου συμμετέχουν στην επέκταση του 5G σε παγκόσμια κλίμακα. Μια πρόβλεψη από την Ericsson υποδηλώνει ότι η υιοθέτηση του 5G θα είναι σημαντικά ταχύτερη από εκείνη του LTE (4G) το 2009, όταν η τεχνολογία πρωτοεμφανίστηκε. Με το 25% έως 30% των καταναλωτών να αναμένεται να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως για πολλές ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος του 2021, το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: Πώς βοηθάμε περισσότερους καταναλωτές να παραμείνουν συνδεδεμένοι;

Οι κατασκευαστές κινητών συσκευών μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα εμπόδια στην υιοθέτηση του 5G δημιουργώντας προϊόντα που εκτείνονται σε διάφορα σημεία τιμών και επιτρέπουν στους χρήστες να συνδεθούν με τα λεγόμενα δίκτυα sub-6 ή mmWave 5G – πράγμα που σημαίνει ότι θα συνδέονται με οποιαδήποτε εκδοχή της τεχνολογίας 5G είναι διαθέσιμη στις αντίστοιχες αγορές τους. Ενώ τα πρώτα smartphone 5G προσφέρθηκαν με περιορισμένη συμβατότητα φάσματος και premium τιμές, αυτά που λανσαρίστηκαν το 2020 αγγίζουν μια ευρύτερη καταναλωτική βάση.

Ωστόσο, μόνο οι διευρυμένες συσκευές και τα δίκτυα 5G δεν θα λύσουν την τρέχουσα ανάγκη των καταναλωτών να παραμείνουν συνδεδεμένοι. Ο κλάδος της τεχνολογίας πρέπει να αναπτύξει άλλες εφαρμογές 5G που θα επηρεάσουν τον καθημερινό καταναλωτή.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να επιτραπεί η πρόσβαση στην τηλεϊατρική σε παγκόσμια κλίμακα.

Βοηθώντας εικονικά εξ αποστάσεως διαγνώσεις και χειρουργικές επεμβάσεις, το 5G θα βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσφέρουν απομακρυσμένη πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς, καθώς και μετριασμό των σχετικών εξόδων.

Το δίκτυο 5G θα εξοπλίσει επίσης τους ασθενείς με εργαλεία παρακολούθησης που μετρούν τις ζωτικές ενδείξεις, τη συμμόρφωση με τα φάρμακα και πολλά άλλα, δίνοντας στους γιατρούς μια ακριβέστερη και σε πραγματικό χρόνο ματιά στις πληροφορίες ενός ασθενούς – και παρέχοντας μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία φροντίδας.

Το 5G μπορεί επίσης να βοηθήσει ώστε η εμπειρία αγορών των καταναλωτών να γίνει όλο και πιο εικονική. Το 5G θα επιτρέψει καλύτερες εμπειρίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Για παράδειγμα, οι αγοραστές θα μπορούν να δοκιμάζουν ρούχα και να επιλέγουν έπιπλα χωρίς να αγγίζουν ποτέ τα προϊόντα ή να φεύγουν από το σπίτι τους.

Ακριβώς όπως χρειάστηκε χρόνος για την ενεργοποίηση της παρακολούθησης GPS και της ροής περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο, η πλήρης εκμετάλλευση του 5G δεν έχει ακόμη επέλθει. Αν και μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, είμαστε σίγουροι ότι μέχρι το τέλος του 2020, θα δούμε το 5G να φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους σε περισσότερα μέρη. Μόλις συμβεί αυτό, οι ευκαιρίες που θα προέλθουν από το 5G θα είναι παγκόσμιας κλίμακας.

* Πρόεδρος της Qualcomm.

** Πρόεδρος της Motorola.