Τι συζήτησαν Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στην πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία

Τι συζήτησαν Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στην πρώτη τους τηλεφωνική συνομιλία
epa03976116 Chinese President Xi Jinping (R) shakes hands with US Vice President Joe Biden (L) inside the Great Hall of the People in Beijing, China, 04 December 2013. US Vice President Joe Biden arrived for talks with Chinese leaders amid regional tension over China's newly declared air defence identification zone over the East China Sea. EPA/LINTAO ZHANG / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ μίλησαν για πρώτη φορά από τότε που ο πρώτος εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

της Naomi Xu Elegant

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μίλησαν την Τετάρτη τηλεφωνικά για πρώτη φορά από τότε που ο Μπάιντεν εξελέγη τον Νοέμβριο και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης, ο Μπάιντεν «υπογράμμισε τις θεμελιώδεις ανησυχίες του» για τις ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ και τη Σινγιάνγκ, καθώς και αναφορικά με την Ταϊβάν, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης για την πανδημία του COVID-19, την κλιματική αλλαγή και την πρόληψη της διάδοσης των όπλων, ανέφερε το Reuters.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων CCTV δήλωσε την Πέμπτη το πρωί ότι ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας θα ωφελήσει τόσο τις χώρες όσο και τον κόσμο, ενώ η αντιπαράθεση θα είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ, την Κίνα και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Σύμφωνα με το CCTV, ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και η Σινγιάνγκ είναι «εσωτερικές υποθέσεις» της Κίνας και ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα βασικά συμφέροντα της Κίνας.

Υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επιδεινώθηκαν στο χειρότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εκδηλώθηκε στο εμπόριο, την τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεωρήσεις βίζας σπουδαστών και δημοσιογράφων και τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο επέκριναν έντονα την καταστολή του Πεκίνου εναντίον διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019, την επιβολή ενός αμφιλεγόμενου νόμου περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ το 2020 και τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πεκίνου εναντίον των εθνοτικών μειονοτήτων στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επικρίνει την αυστηρή στάση της κινεζικής κυβέρνησης έναντι της Ταϊβάν, το αυτόνομο νησί που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι επαρχία της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Σι, ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ανησυχία για «τις αθέμιτες οικονομικές πρακτικές του Πεκίνου», ανέφερε η δήλωση του Λευκού Οίκου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο μακροχρόνιος εμπορικός πόλεμος της κυβέρνησης Τραμπ με την Κίνα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δασμών από το Πεκίνο σε ορισμένα αγαθά των ΗΠΑ. Πολλοί από τους δασμούς αυτούς παραμένουν σε ισχύ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters το απόγευμα της Τετάρτης ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά αγαθά θα παραμείνουν σε ισχύ, όσο η κυβέρνηση Μπάιντεν επανεξετάζει την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, και είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν τις εξαγωγές ευαίσθητης τεχνολογίας στην Κίνα.

Πηγή: fortune.com