Kυριάκος Σαμπατακάκης: Θέλουμε να είμαστε ο «δίαυλος» των μεγάλων αλλαγών που φέρνει η τεχνολογία

Kυριάκος Σαμπατακάκης: Θέλουμε να είμαστε ο «δίαυλος» των μεγάλων αλλαγών που φέρνει η τεχνολογία
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture μιλάει στο Fortune για την «υπόσχεση της τεχνολογίας» που δίνει η μετάβαση σε νέα εργαλεία, στα δίκτυα 5ης γενιάς και στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

*H συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου

Οι εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας ανέκαθεν ασκούσαν επιρροή, γοητεία και «γεννούσαν» περιέργεια στον Κυριάκο Σαµπατακάκη. Γι’ αυτό και φρόντισε να σπουδάσει ηλεκτρολόγος µηχανικός στην Αµερική και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ώστε να προλαβαίνει, να κατανοεί και να συµµετέχει ενεργά σε όλα όσα µε αστραπιαίους ρυθµούς αλλάζει η τεχνολογία στη ζωή µας.

Αν κρίνουµε από το αποτέλεσµα της µέχρι τώρα πορείας του, το πέτυχε και µε το παραπάνω, καθώς βρίσκεται στο τιµόνι της Accenture από το 2003 ως πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος στην Ελλάδα, µε ευθύνη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όντας επικεφαλής µιας οµάδας µε περισσότερα από 1.500 στελέχη που ειδικεύονται σε θέµατα management consulting, technology και operations.

Έχοντας περάσει από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελβετία, στην Accenture µοιάζει να εκπλήρωσε το «ψηφιακό» του πεπρωµένο, πραγµατοποιώντας όλα αυτά τα χρόνια πολλά και σύνθετα έργα στρατηγικής, τεχνολογίας και ψηφιακού µετασχηµατισµού σε µεγάλες επιχειρήσεις και οργανισµούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τον συναντήσαµε στα γραφεία της εταιρείας την πλέον κατάλληλη στιγµή, καθώς η 4η Βιοµηχανική Επανάσταση ήδη µεταµορφώνει την καθηµερινότητά µας. Ο πολυεθνικός κολοσσός της Accenture κατατάσσεται στην 31η θέση στη λίστα της Interbrand µε τα 100 κορυφαία brands παγκοσµίως, µε αξία επωνυµίας άνω των 16,2 δισ. δολαρίων, ενώ το 2020 προχώρησε, εν µέσω πανδηµίας, στη µεγαλύτερη αλλαγή της δεκαετίας, λανσάροντας µια νέα καµπάνια µε κεντρικό σύνθηµα «Let there be change». Όπως µας εξηγεί ο Κυριάκος Σαµπατακάκης, «στη δεδοµένη χρονική στιγµή υπάρχει µόνο µία επιλογή για να αναδυθούµε ισχυρότεροι: να αγκαλιάσουµε την αλλαγή και να εξασφαλίσουµε ό,τι θα είναι επωφελές για όλους».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο επικεφαλής της Accenture µιλά για την εκπλήρωση της «υπόσχεσης της τεχνολογίας» µέσα από τη µετάβαση στο Cloud, την ανάπτυξη των δικτύων πέµπτης γενιάς και τη δηµιουργία ψηφιακών οικοσυστηµάτων. Παράλληλα µας καλεί να υιοθετήσουµε αυτό που λέµε «original thinking», να αφήσουµε πίσω µας τον ψηφιακό «φόβο» και να ατενίσουµε το µέλλον µε αυτοπεποίθηση.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

Ποια είναι η Accenture στην Ελλάδα και ποιες υπηρεσίες προσφέρει στους πελάτες της;

Η Accenture είναι µια εταιρεία συµβούλων επιχειρήσεων, η οποία από τη «γέννησή» της ταυτίστηκε µε την τεχνολογία και αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγµή τη σηµασία αυτής και πώς συµβαδίζει µε τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις. Ήταν µια επιλογή που µας δικαίωσε, δεδοµένου ότι τόσα χρόνια µετά, µε την έλευση της ψηφιακής επανάστασης, όλοι πλέον θεωρούν ότι η τεχνολογία δεν είναι κάτι απλώς υποστηρικτικό, αλλά αποτελεί κεντρικό συστατικό της επιχειρηµατικής στρατηγικής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η λεγόµενη «ψηφιακή επιτάχυνση», και η Accenture πρώτη σήκωσε τη σηµαία του digital παγκοσµίως, συµβάλλοντας, σε µεγάλο βαθµό, στον ψηφιακό µετασχηµατισµό όλων των κλάδων και οικονοµιών. H εταιρεία πρωτοπορεί σε επίπεδο ολιστικής (360°) αξίας, βοηθώντας τους πελάτες να µετασχηµατίσουν και να επανεφεύρουν τις επιχειρήσεις τους, να ενισχύσουν τις δεξιότητες των εργαζοµένων τους και να καταστούν περισσότερο βιώσιµες. Η επιτυχηµένη µεταστροφή µας στο «Νέο» αντανακλάται στο γεγονός ότι ποσοστό άνω του 70% του κύκλου εργασιών της Accenture παγκοσµίως προέρχεται από ψηφιακές τεχνολογίες, Cloud και ασφάλεια, που αποτελούν κρίσιµους παράγοντες επιτυχίας, σε µια εποχή στην οποία η τεχνολογία διαδραµατίζει πολύ σηµαντικό ρόλο.

Η Accenture ανακοίνωσε το 2020 τη δημιουργία της Accenture Cloud First, μια επένδυση ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της κίνησης;

Οι υπηρεσίες cloud ήταν και είναι ένα µεγάλο κοµµάτι της δραστηριότητάς µας. Περισσότεροι από 100.000 επαγγελµατίες cloud της Accenture βοηθούν τους πελάτες της να διαµορφώσουν, να µεταφέρουν, να δηµιουργήσουν και να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους στο cloud, αξιοποιώντας τη δυναµική του σε επίπεδο επιχειρηµατικής αξίας, ταχύτητας, κόστους, ταλέντου και καινοτοµίας. Θέλουµε να αναδείξουµε ότι το cloud δεν είναι µόνον ένα µέσο µετάβασης της υπολογιστικής ισχύος, αλλά και ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη του ψηφιακού µετασχηµατισµού των επιχειρήσεων. Η Accenture επενδύει στο να µπορέσει να βοηθήσει εταιρείες να τελέσουν αυτήν τη µετάβαση και να επωφεληθούν από τις δυνατότητες του cloud, κάτι το οποίο προϋποθέτει ευελιξία και αλλαγές στην εσωτερική τους λειτουργία. Στην Ελλάδα, οι εταιρείες έχουν αρκετό δρόµο να καλύψουν ως προς αυτήν τη µετάβαση, ώστε να βρεθούν στο επίπεδο άλλων χωρών της Ευρώπης. Ωστόσο, σήµερα έχει αναπτυχθεί δυναµική, καθώς οι επιχειρήσεις αντιλαµβάνονται την αξία και θέλουν να στραφούν σε υπηρεσίες cloud και σε νέα τεχνολογικά εργαλεία.

Ποιο είναι το βασικό εμπόδιο που καλούνται να περάσουν οι επιχειρήσεις;

To θέµα της πανδηµίας και βοηθά και εµποδίζει. Οι πιο εύρωστες επιχειρήσεις πηγαίνουν γρήγορα σε τέτοιες λύσεις, καθώς γίνονται πιο ανταγωνιστικές σε ένα διεθνές περιβάλλον, ενώ οι επιχειρήσεις που αντιµετωπίζουν θέµα επιβίωσης προσπαθούν πρώτα να αντιµετωπίσουν άλλα προβλήµατα. Στη µετα-COVID εποχή θα δούµε όλο και περισσότερες εταιρείες να πραγµατοποιούν αυτήν τη µετάβαση στο Cloud, ενώ ήδη υπάρχουν αρκετά πετυχηµένα παραδείγµατα, συµπεριλαµβανοµένου του ψηφιακού µετασχηµατισµού του ελληνικού Δηµοσίου.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων τα χρονοδιαγράμματα για τα δίκτυα 5ης γενιάς δεν ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, όπως προκύπτει και μέσα από δικές σας έρευνες, ενώ οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το 5G διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως τεχνολογία, από την άλλη δυσκολεύονται να οραματιστούν πιθανές εφαρμογές και υλοποιήσεις του 5G στον κλάδο τους. Πώς μπορεί η νέα τεχνολογία να υιοθετηθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό;

Αυτό που αναφέρετε είναι, όντως, ένα εντυπωσιακό στοιχείο που είδαµε σε πρόσφατη µελέτη µας. Ο επιχειρηµατικός κόσµος, ανεξαρτήτως κλάδου, γνωρίζει και ενδιαφέρεται για τις δυνατότητες του 5G, αλλά ακόµη χρειάζεται υποστήριξη προκειµένου να αντιληφθεί πλήρως και να οραµατιστεί πιθανές εφαρµογές και υλοποιήσεις.

Θα πρέπει να τονίσουµε ότι το 5G δεν αποτελεί απλώς µια τεχνολογική εξέλιξη σε σχέση µε τις προηγούµενες γενιές δικτύων, αλλά και ένα πραγµατικό άλµα. Αποτελεί µια µεγάλη ευκαιρία και για την ελληνική οικονοµία και δηµιουργεί δυνατότητες συνδυαστικά µε όλο το τεχνολογικό οικοσύστηµα σε τοµείς όπως αυτοί του Διαδικτύου των Πραγµάτων (Internet of Things), του Cloud και της τεχνητής νοηµοσύνης (AI). Ενδεικτικά, µέσω του 5G θα µπορεί κάποιος σε πραγµατικό χρόνο να ελέγχει συσκευές και να συλλέγει δεδοµένα από χιλιάδες αισθητήρες, κάτι που «ξεκλειδώνει» πολλές νέες δυνατότητες σε τοµείς όπως η Παραγωγή, ο Τουρισµός, η Ναυτιλία, η Ενέργεια, οι Μεταφορές και η Ιατρική.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα πολυεθνικό ψηφιακό hub, με επενδύσεις μεγάλων εταιρειών. Μπορεί η ένταξη της χώρας ως στρατηγικού κόμβου στο ευρύτερο δίκτυο των ψηφιακών δεδομένων των πολυεθνικών εταιρειών να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ψηφιακών οικοσυστημάτων, στα οποία έχετε αναφερθεί;

Η νέα ψηφιακή οικονοµία βασίζεται στη δυνατότητά της να δηµιουργεί ψηφιακά οικοσυστήµατα. Στην Ελλάδα θα βοηθούσε πολύ, για να πετύχουµε το ψηφιακό «άλµα», να προχωρήσουµε σε ένα τέτοιο µοντέλο στους τοµείς που προανέφερα. Αν στη χώρα µας συνδυάσουµε τις επενδύσεις στο Cloud, τις επενδύσεις σε εφαρµογές 5G µέσω του επενδυτικού Ταµείου Φαιστός, τους πόρους από το Ταµείο Ανάκαµψης, που θα κατευθυνθούν σε έργα της ψηφιακής οικονοµίας (τουλάχιστον ένα 20% όπως προβλέπεται), και αν συνυπολογίσουµε την επιτάχυνση της ψηφιακής ωρίµανσης των επιχειρήσεων και ενισχύσουµε την εκπαίδευση σε ψηφιακές δυνατότητες, τότε δηµιουργείται ένα πολύ καλό πλαίσιο που µπορεί να στηρίξει τέτοιου τύπου οικοσυστήµατα. Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσετε τις πρόσφατες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα. Εµείς έχουµε επενδύσει σε ένα καίριο κοµµάτι για την ψηφιακή οικονοµία που αφορά τα δεδοµένα και δηµιουργήσαµε το πρώτο διεθνές κέντρο αριστείας σε αυτό που ονοµάζουµε Applied Intelligence στην Ελλάδα, το οποίο εξυπηρετεί πελάτες µας σε όλον τον κόσµο.

Ωστόσο, παρά την ψηφιακή επιτάχυνση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο ψηφιακός «αναλφαβητισμός» παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα καταγράφεται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με τις απαραίτητες δεξιότητες. Πώς βελτιώνεται αυτό και ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης;

Στη χώρα µας, αλλά και παγκοσµίως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται χάσµα µεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργαζοµένων µε γνώσεις στον χώρο της πληροφορικής και ευρύτερα της τεχνολογίας, γεγονός το οποίο επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω του Brain Drain. Στην Accenture, όµως, γρήγορα αντιληφθήκαµε ότι το ζήτηµα είναι πιο δοµικό, καθώς υπάρχει έλλειψη στον ευρύτερο χώρο του ICT. Αυτό οφείλεται στη γενικότερη στόχευση και την αντίληψη για το πού πηγαίνει η παγκόσµια οικονοµία και ποιες είναι οι ανάγκες της. Αρχικά πρέπει να επιδιώξουµε ισχυρότερη σύνδεση µεταξύ των πανεπιστηµίων και των επιχειρήσεων, µε πρακτικές φοιτητών σε εταιρείες, και να τονώσουµε την ενασχόληση γυναικών µε τις θετικές επιστήµες, όπου ως χώρα παρουσιάζουµε πολύ χαµηλά ποσοστά. Επιπλέον, ένα ακόµη µεγάλο ζήτηµα που πρέπει να µας απασχολήσει είναι ότι έχουµε τεράστια παραγωγή στο κοµµάτι της πανεπιστηµιακής έρευνας, αλλά αυτή η επίδοση δεν µετουσιώνεται σε κάτι απτό. Όσο πιο γρήγορα καλύψουµε αυτό το χάσµα, τόσο πιο άµεσα θα δούµε τα αποτελέσµατα.

Εσείς «τρέχετε» το πρόγραμμα Get Trained.Get Hired! Ποιον ρόλο καλούνται να παίξουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα;

Στην Accenture, ακριβώς επειδή είχαµε δυσκολία να βρούµε τα κατάλληλα στελέχη, αποφασίσαµε να απευθυνθούµε σε ανθρώπους που έχουν ως βάση ένα πανεπιστηµιακό πτυχίο και να τους εκπαιδεύσουµε σε συγκεκριµένες τεχνικές δεξιότητες µε µεγάλη ζήτηση στην αγορά. Το πρόγραµµα απευθύνεται αποκλειστικά σε ανέργους, αποφοίτους σχολών θετικών επιστηµών, µε µικρή ή καθόλου εργασιακή προϋπηρεσία, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στο γυναίκειο πληθυσµό. Οι συµµετέχοντες εκπαιδεύονται πάνω σε σύγχρονες γλώσσες προγραµµατισµού για περίπου έναν µήνα, και εφόσον ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραµµα, µπορούν να προσληφθούν από την εταιρεία µε σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου. «Τρέχουµε» το πρόγραµµα για καιρό και είµαστε ικανοποιηµένοι, καθώς δίνουµε κίνητρο σε νέους ανθρώπους, που ενδεχοµένως να έχουν µείνει στην ανεργία µεγάλο διάστηµα, να βρουν επαγγελµατική διέξοδο και να µείνουν στην Ελλάδα. Εκτός από το πρόγραµµα Get Trained. Get Hired!, για το οποίο είµαστε πολύ περήφανοι, καθώς το δηµιουργήσαµε πρώτοι στην Ελλάδα και το υιοθέτησε η Accenture και σε άλλες χώρες, σε παγκόσµιο επίπεδο εδώ και µερικούς µήνες η εταιρεία όρισε το λεγόµενο TQ (technology quotient). Όλοι οι σύµβουλοί µας πρέπει να αναπτύσσουν συνεχώς το TQ τους, ολοκληρώνοντας κάθε τρίµηνο µια σειρά από αντίστοιχα σεµινάρια εκπαίδευσης, ως πιστοποίηση για όλες τις τεχνολογίες δεξιότητες που απαιτούνται.

Η σχέση των επιχειρήσεων με την κοινωνία αλλάζει παγκοσμίως. Η Accenture την περασμένη χρονιά ανακοίνωσε έναν νέο εταιρικό σκοπό, με στόχο να εμπνεύσει τους οργανισμούς να «αγκαλιάσουν» την αλλαγή και να ανταποκριθούν στην «υπόσχεση της τεχνολογίας». Ποιο είναι το όραμά σας και πώς μεταφράζεται σε πράξη;

Ο σκοπός της Accenture –να πραγµατώσουµε την υπόσχεση που εκπορεύεται από την αλληλεπίδραση της τεχνολογίας και της ανθρώπινης ευφυΐας (to deliver on the promise of technology and human ingenuity)– θα καθοδηγεί τη στρατηγική της εταιρείας, τις προτεραιότητες και τις ευκαιρίες που δηµιουργεί για τους περισσότερους από 500.000 υπαλλήλους της. Έτσι, άλλωστε, αισθανόµαστε, καθώς τα στελέχη και οι άνθρωποί µας είναι κυρίως νέοι και, εκτός από την καριέρα τους, αναζητούν έναν σκοπό µε τον οποίο µπορούν να ταυτιστούν. Είχαµε την ανάγκη να δηλώσουµε ξεκάθαρα κάτι που ήταν, έτσι και αλλιώς, στο «DNA» της Accenture − ιδίως τώρα που ζούµε µια τεράστια ψηφιακή επανάσταση. Θέλουµε να είµαστε ο δίαυλος, ο αγωγός µέσα από τον οποίο θα περάσουν όλες αυτές οι αλλαγές και στην ελληνική κοινωνία και οικονοµία.

Όπως λέει και η CEO μας Julie Sweet, “We are in the business of outcomes”, είμαστε στο business των αποτελεσμάτων. και αυτά είναι που θέλουμε να φέρνουμε και στους πελάτες μας.

Πόσο επηρέασε η πανδημία τα αποτελέσματά σας στην Ελλάδα, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών στην εργασία;

Η πανδηµία, επιδρώντας προφανώς µε διαφορετικό τρόπο σε κάθε κλάδο, ώθησε τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους µετασχηµατισµό. Λειτουργώντας ως οργανισµός στο σηµείο τοµής της τεχνολογίας και του επιχειρείν, η πανδηµία είχε θετική επίδραση στα αποτελέσµατά µας, καθώς κληθήκαµε από την πρώτη κιόλας µέρα να υποστηρίξουµε τους πελάτες µας στην περίοδο αυτή σε έργα µεγάλης στρατηγικής σηµασίας και κλίµακας µε ταχύτητα. Επιπλέον, ως εταιρεία ήµασταν ήδη οργανωµένοι µε τέτοιον τρόπο, ώστε να µπορούµε να δουλεύουµε εξ αποστάσεως. Έχουµε τις µεθόδους και τα εργαλεία να ικανοποιήσουµε τις ανάγκες των πελατών µας, ακόµη και υπ’ αυτές τις συνθήκες, και θεωρώ ότι τα αποτελέσµατα µας δικαιώνουν. Βεβαίως, ποτέ δεν είχε χρειαστεί να το εφαρµόσουµε σε τόσο µεγάλη κλίµακα και τόσο γρήγορα. Η γενικότερη κατάσταση είναι ακόµη ρευστή και όλοι περιµένουµε να τελειώσει αυτή η µεγάλη περιπέτεια. Στη µετα-COVID εποχή δεν πρόκειται να γυρίσουµε στην προηγούµενη κατάσταση, αλλά θα υπάρξει ένα υβριδικό µοντέλο εργασίας από το σπίτι και το γραφείο, κάτι που απαιτεί και αντίστοιχα νοµοθετικά µέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν ραγδαία.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία; Μπορεί η Ελλάδα να ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση της προηγούμενης χρονιάς;

Σε αυτή την περιπέτεια της πανδηµίας, η Ελλάδα δεν είναι µόνη της. Η COVID-19 προκάλεσε µια παγκόσµια κρίση και γι’ αυτό οι απαντήσεις που δίνονται από κράτη και θεσµούς είναι συνολικές. Τα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης είναι διαφορετικά από αυτά της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης του 2008 και, κατ’ επέκταση, της ελληνικής δηµοσιονοµικής κρίσης. Με τα χρήµατα που έχουν εισέλθει στην αγορά και θα συνεχίσουν να εισρέουν, πιστεύω ότι θα υπάρξει µια πιο γρήγορη ανάκαµψη σε σχέση µε το παρελθόν. Αυτό δεν σηµαίνει ότι θα επανέλθουµε στο σηµείο που ήµασταν πριν από την πανδηµία, ούτε ότι θα καλύψουµε το χαµένο «έδαφος» από την ανάπτυξη που όλοι περιµέναµε. Έχουµε, όµως, µπροστά µας τη χρυσή ευκαιρία του Ταµείου Ανάκαµψης, µέσω του οποίου ένα µεγάλο ποσό θα επενδυθεί στην ανάπτυξη και την υποστήριξη νέων projects, και φυσικά την εµπειρία και γνώση που αποκτήσαµε στη διάρκεια της πανδηµίας. H πίστη για ανάκαµψη παραµένει σε θετικά επίπεδα παρά την πανδηµία.

Σε αυτή την εξίσωση της ανάκαμψης, ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει ο ιδιωτικός τομέας και πώς πρέπει να προχωρήσουν οι απαραίτητες συνέργειες με την πολιτεία;

Στην Ελλάδα έχουµε συνεχή debates για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους και αντίστοιχα του ιδιωτικού τοµέα, και ποια είναι τα όρια στη µεταξύ τους αλληλεπίδραση. Ελπίζω από την πανδηµία να µάθαµε ότι χρειάζεται τόσο το κράτος όσο και ο ιδιωτικός τοµέας να συνεργάζονται για να πετύχουµε ένα θετικό αποτέλεσµα. Ας ελπίσουµε ότι θα κρατήσουµε το κεκτηµένο αυτής της περιόδου και για τη συνέχεια. Από τη µια µεριά έχουµε επενδύσεις που προέρχονται από δηµόσιους – κοινοτικούς πόρους και από την άλλη µεριά πρέπει και οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις που έχουν µείνει πίσω εδώ και πολλά χρόνια, για να πετύχουµε το επίπεδο ανταγωνιστικότητας που χρειάζεται και θέλουµε.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη νέα χρονιά και σε ποιους τομείς δραστηριότητας περιμένετε ανάπτυξη;

Παραδοσιακά η Accenture παρέχει υπηρεσίες και τεχνογνωσία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς επίσης και του χρηµατοοικονοµικού κλάδου (τράπεζες και ασφαλιστικές), καθώς είναι δύο κλάδοι προποµποί για τον ευρύτερο ψηφιακό µετασχηµατισµό. Βλέπουµε, επίσης, αρκετό ενδιαφέρον στον χώρο της Ενέργειας, ο οποίος υφίσταται µεγάλες ανακατατάξεις και περνά, µε τη σειρά του, στην ψηφιακή εποχή. Επίσης, ο Τουρισµός µάς ενδιαφέρει αρκετά ως βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονοµίας, ωστόσο, ως κλάδος, είναι αρκετά κατακερµατισµένος, κάτι που µας εµποδίζει να εστιάσουµε σε αυτόν, και γι’ αυτό επιµένουµε στη δηµιουργία ψηφιακών οικοσυστηµάτων και στη τουριστική βιοµηχανία, στη λογική που εξήγησα παραπάνω. Παράλληλα, η Accenture θα συνεχίσει και το 2021 την εκπόνηση µελετών που αφορούν τη χώρα µας, µε στόχο να αναδείξουµε πώς οι παγκόσµιες τάσεις αντανακλούν στην ελληνική πραγµατικότητα, συµβάλλοντας στον δηµόσιο διάλογο για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της ελληνικής οικονοµίας και κοινωνίας.

Η πλοήγηση των εταιρειών σε στιγμές αβεβαιότητας σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν κάποια δικά σας tips για ένα πιο πετυχημένο μοντέλο ηγεσίας;

Yπάρχει η ανάγκη για ένα καινούργιο στιλ ηγεσίας και είµαι περήφανος για την εταιρεία µου, καθώς η Accenture την κατέγραψε πολύ νωρίς και «χαρτογράφησε» τα χαρακτηριστικά της παγκοσµίως. Κατέληξε σε κάτι που ονοµάζουµε «Leadership DNA». Ο σωστός ηγέτης πρέπει να µη φοβάται την καινοτοµία, πρέπει να αρθρώνει ένα όραµα και να εµπνέει τους άλλους που τον ακολουθούν. Ο επικεφαλής δεν πρέπει να λειτουργεί επιβάλλοντας τις απόψεις του, αλλά παρακινώντας µε το να διαµορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να εκφράζονται όλες οι απόψεις και µέσα από τη σύνθεση να λαµβάνονται οι σωστές αποφάσεις. Επίσης απαιτείται ευελιξία στις γρήγορες και συνεχείς αλλαγές της εποχής µας, καθώς ένας ηγέτης σήµερα καλείται να παίρνει αποφάσεις υπό καθεστώς αβεβαιότητας, όπως συµβαίνει τώρα στην πανδηµία. Και, τέλος, ένα άλλο σηµαντικό στοιχείο είναι να µπορεί να είναι αυθεντικός και πραγµατικά ανθρώπινος.

Στην Αccenture χαρτογραφήσαμε από πολύ νωρίς το Leadership DNA της νέας εποχής: Στοχευμένη καινοτομία, οραματικός λόγος, γρήγορη λήψη αποφάσεων με ασαφή δεδομένα, πολυσυλλεκτικότητα, σεβασμός και αυθεντικότητα.

Είστε ένας manager με εμπειρία πολλών ετών σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Τι σας φοβίζει και τι σας γοητεύει στη νέα εποχή;

Σπούδασα ηλεκτρολόγος µηχανικός, γιατί ο φόβος που είχα από µικρός είναι ότι η τεχνολογία θα τρέχει τόσο γρήγορα που δεν θα µπορώ να την καταλαβαίνω. Ήθελα, λοιπόν, να προλαβαίνω τις εξελίξεις και να είµαι µέρος της τεχνολογικής εξέλιξης. Πλέον, όµως, η τεχνολογία δεν είναι µόνον για τους ειδικούς. Αφορά τους πάντες και αντιλαµβάνοµαι ότι κάποιους µπορεί να τους φοβίζει. Έτσι συµβαίνει µε όλες τις µεγάλες αλλαγές. Ωστόσο, ως χώρα πρέπει να αφήσουµε πίσω µας τον ψηφιακό «φόβο» και να κοιτάξουµε το µέλλον µε αυτοπεποίθηση. Αυτήν την αλλαγή θα ήθελα να την δω να εκφράζεται περισσότερο από τους νεότερους, οι οποίοι είναι πολύ πιο συνειδητοποιηµένοι. Δυστυχώς, για πολλά χρονιά το εκπαιδευτικό µας σύστηµα ήταν προσανατολισµένο στην «παπαγαλία». Κάποιος µας αναγγέλλει µια «αλήθεια» και εµείς την ακολουθούµε. Η πραγµατικότητα, όµως, απαιτεί αυτό που λέµε «original thinking», δηλαδή ο καθένας να συλλέγει στοιχεία, να τα συνθέτει και να εξάγει αξία. Το εκπαιδευτικό µας σύστηµα οφείλει να ωριµάσει και να ενθαρρύνει τους νέους να σκέφτονται µόνοι τους τις προεκτάσεις αυτών που µαθαίνουν. Νοµίζω ότι είναι απολύτως εφικτό.

At a glance

Κύκλος Εργασιών 

69,42 εκ.

01/09/18 έως 31/08/2019

Εργαζόµενοι

~900

Γραφεία

2 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη