Νέα εποχή Σολτς στη Γερμανία με απώλειες του κυβερνητικού συνασπισμού από την πρώτη μέρα

Νέα εποχή Σολτς στη Γερμανία με απώλειες του κυβερνητικού συνασπισμού από την πρώτη μέρα
08 December 2021, Berlin: Karl Lauterbach (SPD), designated Federal Minister for Health, congratulates Olaf Scholz (l., SPD) after his election as Federal Chancellor. The election and swearing-in of Scholz as Federal Chancellor and the swearing-in of the federal ministers of the new red-green-yellow federal government take place in the Bundestag. Scholz thus leads the first traffic light coalition of SPD, Greens and FDP at federal level. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Ο Όλαφ Σολτς έλαβε την εντολή ανάθεσης των καθηκόντων του από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

Ο κ. Σολτς θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο, καθώς δεν είναι μέλος Εκκλησίας, ενώ θα μεταβεί εκ νέου στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue συνοδευόμενος από τα μέλη της κυβέρνησής του, προκειμένου να λάβουν και αυτά την εντολή ανάθεσης των κυβερνητικών καθηκόντων τους. Κατόπιν οι νέοι υπουργοί θα επιστρέψουν στη Βουλή για να ορκιστούν.

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Σολτς θα μεταβεί στην Καγκελαρία, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής από την προκάτοχό του Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα αποχωρήσει έπειτα από θητεία 16 ετών. Ήδη απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της πανδημίας για το προσεχές διάστημα.