Αγορά: Μεγάλη έξοδος, αλλά μικρή κατανάλωση το Πάσχα

Αγορά: Μεγάλη έξοδος, αλλά μικρή κατανάλωση το Πάσχα
Κόσμος περπατά στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας όπου τα καταστήματα είναι ανοιχτά στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου ενόψει του Πάσχα, Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με εξαίρεση κάποιους δημοφιλείς προορισμούς ο πασχαλινός τζίρος, ειδικά σε ένδυση-υπόδηση, κινήθηκε χαμηλότερα ακόμη και από το 2021, όπως αναφέρουν στο Fortune Greece παράγοντες της αγοράς - «Φρένο» στις δαπάνες των καταναλωτών το ενεργειακό κόστος.

Με τζίρους χαμηλότερους ακόμη και από το 2021, σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου μετρούν τις αντοχές τους στο τέλος της πασχαλινής περιόδου.

Αν και το 15ήμερο πριν το Πάσχα και κυρίως την Μεγάλη Εβδομάδα αυξήθηκε η κινητικότητα στην αγορά δεν συνδυάστηκε με αύξηση της αγοραστικής κίνησης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που αποδίδουν την καταναλωτική συμπεριφορά στην μεγάλη έξοδο του Πάσχα και στην εξάντληση των εισοδημάτων σε λογαριασμούς και σούπερ μάρκετ για προμήθειες βασικών αγαθών.

«Η αγορά δεν κινήθηκε ικανοποιητικά, με την μεγαλύτερη υστέρηση να εντοπίζεται σε καταστήματα ένδυσης-υπόδησης, όπου καταγράφηκε πτώση πωλήσεων ακόμη και σε σχέση με το 2021», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Fortune Greece ο Θοδωρής Καπράλος, Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και επικεφαλής του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ). Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι σύμφωνα με τον κ. Καπράλο και το γεγονός ότι ακόμη και εταιρείες τροφίμων αναφέρουν πτώση τζίρου.

Μεταφέροντας τα μηνύματα από το σύνολο της επικράτειας τονίζει ότι το φετινό Πάσχα υπήρξε μια ισχυρή θέληση του κόσμου να βγει από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να κάνει γιορτές σε χωριά και τουριστικούς προορισμούς. Πρόκειται για απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση αφού είναι η πρώτη μεγάλη έξοδος μετά το 2019. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Καπράλος, η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα -όσο αυξάνεται το ενεργειακό κόστος και συμπιέζονται τα εισοδήματα- οδήγησε τους καταναλωτές σε περιορισμένες δαπάνες. Υπενθύμισε δε έρευνες που δείχνουν ότι πάνω από 70% των καταναλωτών έχουν περιορίσει την κατανάλωση σε μια σειρά από τομείς και ειδικά σε ένδυση-υπόδηση, δώρα κ.ο.κ..

Πρακτικά η «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων δεν οδηγεί την αγορά σε σχετική κανονικότητα καθώς οι παραπάνω τάσεις αναδύουν κινδύνους λόγω της διόγκωσης των χρεών. Ο κ. Καπράλος αναφέρει ενδεικτικά την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών στο δημόσιο στα επίπεδα ρεκόρ των 113 δισ. ευρώ, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη διευθέτησης υφιστάμενων υποχρεώσεων σε μια περίοδο που ξεκινούν πληρωμές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέων προκαταβολών κ.ο.κ.. «Τσουνάμι οφειλών και χαμηλή ρευστότητα φέρνει την αγορά σε αδιέξοδο» τονίζει εκτιμώντας ότι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των καταναλωτών θα οφελήσει το οικονομικό κλίμα τους επόμενους μήνες ενόψει της τουριστικής περιόδου. Εξάλλου, μεγάλη μερίδα εμπορικών επιχειρήσεων είναι συνδεμένες σε επίπεδο λιανικής αλλά και χονδρικής πώλησης με τον τουρισμό.

Το ενεργειακό κόστος «φρενάρει» τις δαπάνες

Την ανάγκη διαχείρισης του ενεργειακού κόστους με κρατική παρέμβαση προκειμένου να ενισχυθεί η κατανάλωση τονίζει στο Fortune Greece ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ). Υπενθυμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης για κάλυψη του 80% της αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ως ένα μέτρο στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων που εξανεμίζονται από το μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πει στα τέλη Μαρτίου ότι «από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά MWh από 40 ευρώ».

Μιλώντας για την εμπορική κίνηση στην αγορά ο πρόεδρος του ΕΕΑ σημειώνει στο Fortune Greece την αδυναμία των καταναλωτών να διαθέσουν χρήματα για ένδυση, υπόδηση και εστίαση. Όσο για την έξοδο του Πάσχα, την μεγαλύτερη από το 2019, τονίζει ότι οι περισσότεροι που μετακινήθηκαν περιόρισαν την κατανάλωση εντός χώρου διαμονής. «Ο κόσμος βγήκε έξω, γέμισε τις καφετέριες αλλά απέφυγε τα μεγάλα έξοδα», τονίζει σημειώνοντας ότι ευνοήθηκαν ορισμένες επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές αλλά υστέρησαν τα εμπορικά καταστήματα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει ότι αυτή η τάση αφορά την αγορά στο σύνολο της επικράτειας. Σημειώνει ενδεικτικά ότι έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) έδειξε ότι σχεδόν 80% των πολιτών ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κρίσης ενώ ήδη αντιμετωπίζουν αδυναμία να καταναλώσουν σε τομείς όπως ένδυση-υπόδηση και εστίαση θέτοντας το ενεργειακό κόστος στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου το πρόβλημα στην αγορά θα διογκώνεται όσο έχουμε το θέμα με την ενέργεια και τη ρήτρα αναπροσαρμογής που εκτοξεύει τους λογαριασμούς που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.