Iωάννης Σμυρλής: Στο Ντουμπάι η Ελλάδα κέρδισε το μεγάλο στοίχημα ως μια χώρα με πραγματικά εξωστρεφή επιχειρηματικότητα

Iωάννης Σμυρλής: Στο Ντουμπάι η Ελλάδα κέρδισε το μεγάλο στοίχημα ως μια χώρα με πραγματικά εξωστρεφή επιχειρηματικότητα
O Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, μιλώντας στο Fortune Greece, επισημαίνει τα πολλαπλά οφέλη από την παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση Expo Dubai 2020 και αναφέρει ότι η κεφαλαιοποίηση των κερδών που αποκομίσαμε από την εξάμηνη παρουσία μας στο Ντουμπάι, θα φανεί πολύ σύντομα.

Το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και παράλληλα ότι μπορεί να είναι ένας σημαντικός περιφερειακός παίκτης που αλλάζει τα δεδομένα, έστειλε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Expo Dubai 2020.

O Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε, Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής είχε τον ρόλο του Γενικού Επιτρόπου για το ελληνικό περίπτερο στην παγκόσμια έκθεση, που μετά από ένα εξάμηνο έκλεισε τις πόρτες της στα τέλη Μαρτίου.

Μιλώντας στο Fortune Greece επισημαίνει ότι για την Ελλάδα, η Expo Dubai ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, «το οποίο η χώρα κέρδισε, προβάλλοντας την εικόνα της ως ένας φιλικός επενδυτικός προορισμός και ταυτόχρονα ως μια χώρα με πραγματικά εξωστρεφή επιχειρηματικότητα».

Παράλληλα προσθέτει πως «η Εnterprise Greece, η οικονομική διπλωματία και συνολικά η Ελλάδα μέσα από το Υπουργείο Εξωτερικών έδειξε και στην Expo Dubai ότι με στοχευμένες και πολυεπίπεδες ενέργειες και συνεργασίες προωθεί αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας και των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ανάμεσα σε 192 χώρες, η Ελλάδα με κεντρικό φορέα τον οργανισμό Enterprise Greece έδωσε το παρόν στην έκθεση με κεντρικό σύνθημα «Greece Tomorrow, Today», (Η Ελλάδα του αύριο, σήμερα), παρουσιάζοντας τη μετεξέλιξη της χώρας και τη νέα της εικόνα ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 840.000 επισκέπτες πέρασαν από το ελληνικό περίπτερο, το οποίο ήταν σε στρατηγικό σημείο, πολύ κοντά στον κεντρικό θόλο και απέναντι από εκείνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το περίπτερο ήταν εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τη μυθολογία, προβάλλοντας οκτώ δυναμικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, που αποτελούν και συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Οι πυλώνες που «ξεδιπλώθηκαν» με ευρηματικό τρόπο και με το πέρασμα ενός σύγχρονου «μίτου της Αριάδνης» είναι η τεχνολογία / καινοτομία, η ενέργεια, η ναυτιλία, oτουρισμός και πολιτισμός, το  ο ανθρώπινο κεφάλαιο,  η βιομηχανία, η αγροδιατροφή και οι επιστήμες Υγείας.

Κ. Σμυρλή, η Έκθεση «Expo 2020 Dubai» ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2022. Ποιο θα λέγατε ότι είναι απολογιστικά το αποτύπωμα της ελληνικής συμμετοχής;

Η Ελλάδα παρουσίασε το νέο της πρόσωπο σε επενδυτές, επισκέπτες και επιχειρήσεις. Ανέδειξε τα πεδία στα οποία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η ναυτιλία που γυρίζει σελίδα οδεύοντας προς την πράσινη ανάπτυξη, ο τουρισμός και ειδικά οι σύγχρονες υποδομές και οι δυνατότητες των εναλλακτικών μορφών του, η ενέργεια, λόγω της κομβικής θέσης της χώρας μας, με την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και τις ΑΠΕ και κυρίως η ψηφιοποίηση του κράτους που λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης. Τα πεδία αυτά εδραιώνουν την Ελλάδα ως ένα στρατηγικό και αξιόπιστο εταίρο και πιστεύουμε ότι μπορούν να τη μετατρέψουν σε hub για όλη την περιοχή.

Για ποιους από τους τομείς που παρουσιάστηκαν στο ελληνικό περίπτερο υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επισκέπτες και επενδυτές;

Οι παραδοσιακοί τομείς στους οποίους η Ελλάδα ξεχωρίζει ως brand είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο θεματικός τουρισμός και οι επενδύσεις στις υποδομές σίγουρα τράβηξαν το ενδιαφέρον. Επίσης, ο κλάδος της αγροδιατροφής συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, καθώς είναι ένας τομέας με μεγάλη εξαγωγική δυναμική, καθώς η μεσογειακή διατροφή κερδίζει συνεχώς έδαφος για τα σημαντικά της οφέλη στην υγεία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, παρουσιάσαμε τα ελληνικά προϊόντα μέσα από ένα πολύ καλό ελληνικό εστιατόριο, που ήταν ένα από τα καλύτερα της EXPO, το Efzin, αλλά και αναδείξαμε γεύσεις από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας κατά τις επισκέψεις των Περιφερειών. Και βέβαια, τα τεχνολογικά επιτεύγματα και η προβολή του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας της χώρας μας διαθέτουν σημαντική δυναμική για την προσέλκυση επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε στους επισκέπτες μας η στροφή της χώρας μας προς τις ΑΠΕ και η παρουσίαση του project της Αστυπάλαιας του πρώτου ολοκληρωμένου πράσινου και έξυπνου νησιού στην Μεσόγειο.

Πραγματοποιήθηκε και η «Μέρα της Ελλάδας» στην Έκθεση. Υπήρξε κάποια ειδική παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής;

Αποκορύφωμα της πολύ καλής παρουσίας μας στην Έκθεση ήταν η «Εθνική Μέρα» της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις του εορτασμού της ημέρας της Ελλάδας έγιναν παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Πικραμμένου.

Σε αυτές τιμήθηκαν η παράδοση, η πολιτιστική ταυτότητα αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας. Η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και ο Δημήτρης Μπάσης «πρωταγωνίστησαν» σε αυτή τη γιορτή πλημμυρίζοντας πραγματικά την έκθεση με ήχους και χρώματα της Ελλάδας. Επιπλέον, είχαμε την τιμή να δωρίσουμε στα ΗΑΕ το άγαλμα «η  Κόρη του Ευθυδίκου»,  το οποίο είναι ακριβές αντίγραφο από το Μουσείο της Ακρόπολης. Επιβεβαιώθηκε έτσι για ακόμη μια φορά η ισχυρή στρατηγική σχέση των δυο χωρών, σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο.

Ποιες επενδυτικές ευκαιρίες θα λέγατε ότι «γεννάει» η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα;

Μέσα από την επιτυχημένη διοργάνωση και τις σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Expo, αναδείχθηκε ότι η χώρα μας μπορεί να έχει το ρόλο ενός κομβικού και υπολογίσιμου περιφερειακού παίκτη. To ελληνικό περίπτερο δέχτηκε πάνω από 840.000 επισκέπτες που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους οκτώ δυναμικούς πυλώνες που προβλήθηκαν, ενώ μέσα από τις δυναμικές επιχειρηματικές αποστολές προέκυψαν γόνιμες συναντήσεις, επαφές και ομάδες εργασίας με τον επιχειρηματικό κόσμο στα ΗΑΕ. Εκτιμούμε ότι η κεφαλαιοποίηση των κερδών που αποκομίσαμε από την εξάμηνη παρουσία μας στο Ντουμπάι, θα φανεί πολύ σύντομα.

Διαβάστε σχετικά:

Polygreen: Ελληνικό «know how» στη διαχείριση αποβλήτων στη Μέση Ανατολή