Polygreen: Ελληνικό «know how» στη διαχείριση αποβλήτων στη Μέση Ανατολή

Polygreen: Ελληνικό «know how» στη διαχείριση αποβλήτων στη Μέση Ανατολή
Η κοινοπραξία evogreen στο Ντουμπάι στον χώρο του «waste management», οι επενδύσεις ύψους 20 εκατ. και η συμμετοχή στο Expo Dubai για την προώθηση της ελληνικής καινοτομίας.

Αποστολή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τάσος Ζάχος

Μια επίσκεψη στο Ντουμπάι έχει πάντα τη δική της αξία, καθώς χαρακτηρίζεται – και όχι άδικα- ένα παγκόσμιο case study οικονομίας και ανάπτυξης. Όταν ο ηγέτης του Εμιράτου σεΐχης Μωχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ (ενός από τα επτά των ΗΑΕ) προχώρησε σε εξωφρενικές επενδύσεις, κτίζοντας ουσιαστικώς από το τίποτα μια υπερσύγχρονη πόλη στην έρημο, το όλο εγχείρημα «γέννησε» απορίες και κριτική.

Μάλιστα το 2008, η «φούσκα» στο Real Estate της χώρας έβαλε, προσωρινό όπως αποδείχθηκε, «φρένο» στα σχέδια του, καθώς το Ντουμπάι με βοήθεια από το γειτονικό και πλούσιο σε πετρέλαιο Άμπου Ντάμπι κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να συνεχίσει ακόμη πιο επιθετικά το πρόγραμμα του. Μάλιστα το Burj Dubai, το υψηλότερο χτίριο στον κόσμο αυτή τη στιγμή 828 μέτρων και 162 ορόφων, μετονομάστηκε σε Burj Khalifa, από το βαπτιστικό όνομα του ηγέτη του όμορου Εμιράτου.

Το Ντουμπάϊ από τον 124 όροφο του Burj Khalifa.

Το 2022 η χώρα έχει ήδη στραφεί στις υπηρεσίες, δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, στην τεχνολογία και στον χρηματοοικονομικό τομέα, σε μια προσπάθεια να εναρμονιστεί με τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος που το Ντουμπάι πήρε «σκυτάλη» από το Μιλάνο και διοργάνωσε την έκθεση Εxpo Dubai, η οποία λόγω της πανδημίας ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022.

Ανάμεσα σε 192 χώρες, η Ελλάδα με κεντρικό φορέα τον οργανισμό Enterprise Greece έδωσε το παρόν στην έκθεση με κεντρικό σύνθημα «Greece Tomorrow, Today», (Η Ελλάδα του αύριο, σήμερα), παρουσιάζοντας τη μετεξέλιξη της χώρας και τη νέα της εικόνα ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Τεχνολογία, βιωσιμότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια είναι οι τομείς που αποτελούν την «αιχμή» της ελληνικής παρουσίας, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για την Έρευνα και Καινοτομία, Χρίστο Δήμα και 15 ελληνικές εταιρείες να δίνουν το παρόν στην έκθεση λίγες μέρες πριν τη δική μας επίσκεψη. Mάλιστα όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, από το ελληνικό περίπτερο πέρασαν πάνω από 370.000 επισκέπτες μέχρι στιγμής, ενώ καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά των επισκεπτών, όσο και από αυτή των επενδυτών.

1/7

Ελληνική «τεχνογνωσία» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Χαρακτηριστικά από τα παραπάνω συγκεντρώνει η Polygreen, η οποία στηρίζει την ελληνική συμμετοχή και δραστηριοποιείται ανάμεσα σε άλλα και στην αγορά της Μέσης Ανατολής, κατέχοντας σημαντική θέση στον τομέα της κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως.

Ο όμιλος της Polygreen ιδρύθηκε το 2018, ως «spin off» της Polyeco, δίνοντας έμφαση σε θέματα κυκλικής οικονομίας και «πράσινης» ανάπτυξης. Ήδη έχει καταφέρει να ενισχύσει τη θέση του στο λεγόμενο «waste management» ή αλλιώς στη διαχείριση αποβλήτων, τρέχοντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 20 εκατ. ευρώ για το 2022, με ταυτόχρονη παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Πρόκειται για μια αγορά με τεράστιο ενδιαφέρον, δεδομένης της παγκόσμιας στροφής σε ζητήματα ανακύκλωσης, αειφορίας και της πράσινης μετάβασης, που επιβάλλει η κλιματική κρίση. Η  αγορά του Waste Management, σύμφωνα με στοιχεία του ΜarketsandMarkers, αναμένεται να ξεπεράσει τα 540 δισ. δολάρια μέχρι το 2026, με ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 5,1% (σήμερα υπολογίζεται στα 420 δισ. δολάρια).

H Polygreen ξεκίνησε να εφαρμόζει από τη χώρα μας το «Just Go Zero», ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, το οποίο παρεμβαίνει όλα τα στάδια της διαχείρισης των αποβλήτων, από τη συλλογή μέχρι την ανάκτηση. Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί σε συγκεκριμένους τομείς ή σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα και, ανάλογα με την εφαρμογή του, απευθύνεται σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή σε επιχειρήσεις, φορείς και καταναλωτές, εμπλέκοντας τον καθένα με διαφορετικό τρόπο.

Στο Ντουμπάι τον Ιούνιο του 2021, η Polygreen Middle East ανέπτυξε σε συνεργασία με τη Bee’ah (πρωτοπόρος εταιρία στον τομέα της βιωσιμότητας στη Μέση Ανατολή) τη κοινοπραξία evogreen, με στόχο να προσφέρει λύσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος τόσο στα ΗΑΕ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

Η Evogreen, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα λύσεων για τη διαχείριση αποβλήτων και την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, όπως μεταξύ άλλων, υπηρεσίες απορρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες, υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου (distressed vessel management), υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταλειμμένων φορτηγών πλοίων στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανακύκλωση και η ανάκτηση υλικών, η επισκευή ή ανακατασκευή μετά από ατύχημα. Επίσης, η Evogreen προσφέρει υπηρεσίες ανακύκλωσης πράσινων πλοίων, ενώ έχει προχωρήσει και στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου περιβαλλοντικού εργαστηρίου το οποίο θα εγγυάται την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου αποτελέσματος από την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Το case study της Maersk Honam που έπιασε φωτιά στην Αραβική Θάλασσα το 2018

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυκλικής διαχείρισης ναυτιλιακών αποβλήτων αποτελεί η περίπτωση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Honam, που έπιασε φωτιά στην Αραβική Θάλασσα τον Μάρτιο του 2018. Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μήκους 353 μέτρων, υπέστη εκτενείς ζημιές από πυρκαγιά, ενώ έπλεε στην Αραβική Θάλασσα, με κατεύθυνση τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Όλο το φορτίο στο πρωραίο τμήμα του πλοίου και οι χώροι ενδιαίτησης κάηκαν ολοσχερώς.

Το φορτίο που καταστράφηκε περιλάμβανε εξαρτήματα αυτοκινήτων, μηχανήματα / εξοπλισμό, εργαλεία χειρός, χημικά προϊόντα, υγρά χύδην, ηλεκτρονικά είδη, υφάσματα, πλαστικά, τρόφιμα, δομικά και οικοδομικά υλικά, μέταλλα κ.α.  Περίπου 20.000 τόνοι αποβλήτων που παράχθηκαν, απομακρύνθηκαν από το πλοίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Χαλίντ (Port Khalid) στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,  για προσωρινή αποθήκευση σε ανοιχτού τύπου εμπορευματοκιβώτια 6 μέτρων.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 η διαχείριση, επεξεργασία και τελική διάθεση των αποβλήτων που παράχθηκαν από το πλοίο ανατέθηκε στην Polygreen, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022.

Για τις ανάγκες του έργου η Polygreen δημιούργησε ειδική εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στο Waste Management Complex της Bee’ah στην Σάρτζα. Με την ολοκλήρωση του έργου, η εγκατάσταση περνάει στην ιδιοκτησία της evogreen, ενώ λειτουργεί ήδη από το 2021 για τις ανάγκες της νέας αυτής εταιρίας.

1/5

Tα επόμενα σχέδια της Polygreen

Στόχος του ομίλου είναι η παροχή περιβαλλοντικών υπηρεσιών κυκλικής οικονομίας σε όλο τον κόσμο και ήδη στο ενεργητικό της συγκαταλέγονται σημαντικά έργα προστασίας διεθνούς εμβέλειας, με πιο πρόσφατη τη διαχείριση του μεγαλύτερου ναυτικού ατυχήματος στην περιοχή του Μαυρίκιου το 2020.

Ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Θανάσης Πολυχρονόπουλος αναφέρει ότι η φιλοσοφία της Polygreen «στηρίζεται στην αρχαία ρήση “Μηδέν άγαν”, καθώς θεωρούμε ότι τίποτα δεν είναι περιττό». Σε τοποθέτηση του το 2021, με αφορμή το επίσημο ντεμπούτο στην ελληνική αγορά, τόνισε: «Είμαστε ενεργός έτερος στο εθνικό σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία και ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο κυκλικής επιχειρηματικής αριστείας και ανάπτυξης επιχειρηματικού ταλέντου. Σχεδιάζουμε επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αφορούν σε έργα υποδομής στην Μέση Ανατολή, στην επέκταση μας στον κλάδο της ναυτιλίας με το άνοιγμα ναυτιλιακής εταιρείας και την αγορά ειδικών πλοίων γι’ αυτό το σκοπό,  στη δημιουργία γραφείου στη Σαουδική Αραβία, καθώς επίσης και στην ολοκλήρωση εργοστασιακής μονάδας waste management στο Ντουμπάι (σ.σ. Σάρτζα) για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου».

Να σημειωθεί ότι η Polygreen διαθέτει ήδη γραφεία σε Ελλάδα, Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Ντουμπάι, Ομάν και Μαυρίκιο, απαριθμεί 200 συνεργάτες εκ των οποίων 150 εργάζονται στην Ελλάδα και στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο αυξάνονται οι ανάγκες της επιχείρησης.

Στη Μέση Ανατολή υπέγραψε πρόσφατα δύο ισχυρά συμβόλαια: μια διετή σύμβαση με την Emirates Global Aluminium για την επεξεργασία των βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται κατά την παραγωγή αλουμινίου και ένα τριετές συμβόλαιο με την «Sharjah National Oil Company» για την επεξεργασία αποβλήτων της γεώτρησης πετρελαίου.