Πούτιν: «Ναι» στον απεγκλωβισμό των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια

Πούτιν: «Ναι» στον απεγκλωβισμό των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια
Russian President Vladimir Putin meets with Presidential Grants Foundation CEO Ilya Chukalin at the Kremlin in Moscow on March 29, 2022. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP) Photo: AFP
Την ίδια ώρα οι επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο εντείνονται, με τις δυνάμεις της επιτιθέμενης χώρας να πολιορκούν το Ντονμπάς.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των αποστολών από τα λιμάνια που ελέγχει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, κάλεσε την Ουκρανία να αφαιρέσει τις θαλάσσιες νάρκες και δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία «δεν θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να εξαπολύσει επιθέσεις από τη θάλασσα».

Γενικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες ότι η Ρωσία είναι αυτή που φταίει για την παγκόσμια άνοδο του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας, επιρρίπτοντας ευθύνες σε ξένες κυβερνήσεις και λέγοντας ότι οι “κοντόφθαλμες πολιτικές” της Ευρώπης οδήγησαν στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην ήπειρο.

Επίσης, κατηγόρησε την ΕΕ για το έκτο πακέτο κυρώσεων, προειδοποιώντας ότι θα επιδεινώσει την κατάσταση στην αγορά λιπασμάτων. Η Ρωσία είναι σε θέση να αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών της την επόμενη περίοδο σε 50 εκατομμύρια τόνους από 37 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε ο Πούτιν.




Νέα ρωσικά χτυπήματα στο Ντονμπάς, στο στόχαστρο η Σλοβιάνσκ

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι σε πυραυλικές επιθέσεις, πλήγματα του πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στην επικράτεια της Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες εξοντώθηκαν 360 «εθνικιστές» και καταστράφηκαν 49 οπλικά συστήματα και στρατιωτικά οχήματα.

Σταθμός παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών στην πόλη Σλοβιάνσκ ήταν ανάμεσα στους στόχους που καταστράφηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Στην περιοχή της Σλοβιάνσκ βρίσκεται το αρχηγείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών στο Ντονμπάς και δεκάδες στόχους στη Μικολάιφ (νότια), σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

To Σλοβιάνσκ στο στόχαστρο

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις ενόψει επίθεσης στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε χθες Παρασκευή μέσω Facebook το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς, στην περιοχή βρίσκονται ως και 20 σχηματισμοί μάχης του ρωσικού στρατού, με μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, που διαθέτουν από 600 ως 800 στρατιωτικούς η καθεμιά.

Διοικητικά, η Σλοβιάνσκ υπάγεται στην περιφέρεια Ντανιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει διακηρυγμένο στόχο να καταλάβει ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία, την περιοχή που αποκαλείται Ντονμπάς, στον πόλεμο που πλέον έχει εισέλθει στην 101η του ημέρα.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ, όπου συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές εχθροπραξίες εδώ και αρκετές ημέρες. Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως η Σεβεροντονιέτσκ έχει πέσει σχεδόν ολόκληρη στα χέρια τους, όμως η ουκρανική πλευρά υποστήριξε χθες πως ανέκτησε το ένα πέμπτο της προσωρινής πρωτεύουσας της περιφέρειας Λουγκάνσκ, παρά τις σφοδρές ομοβροντίες του ρωσικού πυροβολικού.

Κίεβο: Εχουμε επαφή με τους στρατιώτες που παραδόθηκαν στο Azovstal

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τους συλληφθέντες μαχητές της χαλυβουργίας Azovstal και το Κίεβο κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, δήλωσε αργά την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι.

Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη για την τύχη εκατοντάδων μαχητών που παραδόθηκαν στα μέσα Μαΐου, θυμίζει το Reuters.

«Μέσω αυτών (υπηρεσίες πληροφοριών) μαθαίνουμε για τις συνθήκες κράτησης, τη διατροφή και τη δυνατότητα απελευθέρωσής τους», δήλωσε ο Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση. «Όλοι γνωρίζουμε ότι θα έρθουν όλοι εδώ, στο Κίεβο, και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε».

Η Ρωσία είπε τον Μάιο ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί παραδόθηκαν αφότου πολέμησαν για εβδομάδες οχυρωμένοι σε αποθήκες και σήραγγες κάτω από το τεράστιο χαλυβουργείο Azovstal.

Το Κίεβο θέλει να επιστρέψουν οι μαχητές σε ανταλλαγή κρατουμένων. Ορισμένοι ανώτεροι Ρώσοι νομοθέτες ζήτησαν να δικαστούν ορισμένοι από τους στρατιώτες. Το Κρεμλίνο είπε ότι οι μαχητές που παραδόθηκαν θα τυγχάνουν μεταχείρισης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.