Στο 11,1% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο. Άλμα στα στοιχεία όλης της Ευρωζώνης

Στο 11,1% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο. Άλμα στα στοιχεία όλης της Ευρωζώνης
17 March 2021, Brandenburg, Sieversdorf: ILLUSTRATION: A woman holds euro banknotes in her hands (posed photo). The European statistical authority Eurostat publishes key figures on inflation in the euro area on 17.03.2021. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Δραματική επιτάχυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικά υψηλά, κάτι το οποίο ενισχύει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας «τζάμπο» αύξησης επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο νομισματικό μπλοκ των 19 κρατών μελών κατέγραψε άλμα 9,1% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τη διάμεση εκτίμηση του 9% σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους, με τις αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα να… οδηγούν τις τιμές.

Από την άλλη, οριακή κάμψη των τιμών δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την Ελλάδα, με τον πληθωρισμό να έχει αυξηθεί κατά 11,1% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.

Επισημαίνεται πως τον Ιούλιο οι τιμές στη χώρα μας «έτρεξαν» με 11,6%.

Στη Γερμανία, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άλμα 8,8% τον Αύγουστο, ενώ περισσότερο από το αναμενόμενο κατέβασαν ταχύτητα οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία τον Αύγουστο, κινούμενες ανοδικά κατά 6,5% σε ετήσια βάση

Στην Ισπανία, οι τιμές καταναλωτή -εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ- αυξήθηκαν 10,3% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, κατεβάζοντας ταχύτητα από την αύξηση-ρεκόρ 10,7% του Ιουλίου, ενώ ρεκόρ χτύπησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ιταλία, φτάνοντας στο 9% σε ετήσια βάση.




Αύξηση 75 μ.β.;

Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

Εκστρατεία υπέρ μιας απότομης επιτοκιακής αύξησης λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων τάχθηκε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ. «Η νομισματική πολιτική πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του στόχου για τον πληθωρισμό», είπε ο Νάγκελ στο Βερολίνο, στην Ευρωπαϊκή Σχολή Διοίκησης και Τεχνολογίας (ESMT).

Διαφορετικά, οι εταιρείες, τα νοικοκυριά και οι κοινωνικοί εταίροι ενδέχεται να απολέσουν την εμπιστοσύνη τους στον μεσοπρόθεσμο στόχο για τον πληθωρισμό. «Οι τιμές δεν θα επιστρέψουν από μόνες τους στον στόχο της κεντρικής τράπεζας» συμπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη κίνηση και η τράπεζα θα πρέπει αντίθετα να ακολουθήσει μια συνετή, προσεκτική προσέγγιση για την ομαλοποίηση της πολιτικής της, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι δηλώσεις αυτές είναι οι πρώτες που πάνε κόντρα στις εκκλήσεις για μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, με τις αγορές να είναι πλέον μοιρασμένες μεταξύ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης και κατά 75 μονάδες στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά τα επιθετικά σχόλια από μια σειρά από αξιωματούχους.