Αρχαιοελληνικά σανδάλια στα πόδια αστέρων του Hollywood

Αρχαιοελληνικά σανδάλια στα πόδια αστέρων του Hollywood

Η Χριστίνα Μαρτίνη μιλά για τα σανδάλια που κατέκτησαν την Αμερική.

Το δικό τους «μύθο» στο επιχειρείν κατάφερναν να δημιουργήσουν σε τρία μόλις χρόνια η Χριστίνα και ο Νίκος Μαρτίνος. Από το 2011 όταν και παρουσίασαν  τη πρώτη τους συλλογή σανδαλιών με έμπνευση από την ελληνική μυθολογία έχουν καταφέρει να γίνουν talk of the town στην Αμερική και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Rihanna, Emma Watson, Naomi Watts, Ann Hathaway, Jessica Alba, Sarah Jessica Parker, Maria Sharapova είναι ελάχιστες από τις διάσημες που επιλέγουν τα Ancient Greek Sandals για τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Τα παιδικά δε σανδάλια τα έχουν φορέσει η Harper Beckham, κόρη της Victoria και του David Beckham αλλά και η Tabitha Broderick, κόρη της Sarah Jessica.

Η κερδοφόρα επιχείρηση διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο την χώρα στο εξωτερικό και συνδιαλέγεται με έναν πρωτότυπο τρόπο με την  ελληνική μυθολογία. Τα περιβόητα σανδάλια  βρίσκονται σε 300 σημεία πώλησης σε πάνω από 40 χώρες με δυνατότερη αγορά εκείνη της Αμερικής.

Η ζήτηση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ζευγαριών που έχουν κατασκευαστεί για την τρέχουσα χρονιά να ανέρχεται σε 40.000. Τελευταία τάση της μόδας αποτελεί η χάραξη του μονογράμματος του πελάτη έτσι ώστε το σανδάλι να φέρει τη δική του προσωπική σφραγίδα. Το κόστος ανέρχεται στα 5 ευρώ και πολλοί σπεύδουν να διακοσμήσουν τα υποδήματα τους.

1/3

Όπως αποκαλύπτει στο FortuneGreece.com, η Χριστίνα Μαρτίνη, η μεγάλη επιτυχία δεν επηρέασε τον τρόπο που σκέφτονται. Με μεθοδικές κινήσεις επικεντρώνουν την επιχειρηματική τους στρατηγική στην εδραίωση και την ανάπτυξη του brand, και όχι στο γρήγορο κέρδος.

Πώς σκεφτήκατε να δραστηριοποιηθείτε σε αυτό το κομμάτι και να αποκτήσετε εξωστρεφή χαρακτήρα; Πώς ξεκινά το «ταξίδι» των Ancient Greek Sandals;

Η ιδέα για σανδάλια εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα, κατασκευασμένα με άριστης ποιότητας πρώτες ύλες υπήρχε στο μυαλό και των δυο μας εδώ και πολλά χρόνια. Όταν μια κοινή μας φίλη μας έφερε σε επαφή το 2008 καταλάβαμε ότι είχαμε και οι δύο το ίδιο όνειρο και αποφασίσαμε να το υλοποιήσουμε συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας, το καλλιτεχνικό κομμάτι με το επιχειρηματικό. Πιστέψαμε έντονα και οι δυο ότι η ιδέα μας θα πετύχαινε, μιας και θεωρήσαμε ότι ήταν τόσο καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσα όσο και επιχειρηματικά εύστοχη. Ψάξαμε και βρήκαμε εξειδικευμένο παραγωγό στην Ελλάδα και το κατάλληλο γραφείο πωλήσεων / showroom στο  Λονδίνο, το οποίο έχει αναλάβει το δίκτυο πωλήσεών μας παγκοσμίως. Τελικά το όνειρο μας πραγματοποιήθηκε το 2011 όταν παρουσιάσαμε τη πρώτη μας συλλογή με απρόσμενη επιτυχία.

Σημαντικό συστατικό στην επιτυχία του brand είναι ότι προσέφερε τη σωστή στιγμή ένα απλό, ποιοτικό και έξυπνα σχεδιασμένο προϊόν στην κατάλληλη τιμή, για το οποίο υπήρχε κενό στην διεθνή αγορά.

Από πού μάθατε την τεχνική και ποιο θεωρείτε ότι είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τα σανδάλια σας  περιζήτητα;

Ψάξαμε πολύ έτσι ώστε να βρούμε τον κατάλληλο κατασκευαστή που γνωρίζει την τεχνική έτσι ώστε να φτιάχνει παραδοσιακά χειροποίητα σανδάλια. Η χαρακτηριστικά ακατέργαστη αλλά παράλληλα θηλυκή αισθητική τους, κάνουν τα Ancient Greek Sandals να ξεχωρίζουν από ανταγωνιστικά προϊόντα.

1/3

Πόσο χρόνο δαπανάτε μέχρι να πάρει το σανδάλι την τελική του μορφή;

Από την κοπή του δέρματος μέχρι τον ποιοτικό έλεγχο και τη συσκευασία χρειάζονται περίπου τρεισήμισι ώρες.

Σε τι επίπεδα διαμορφώνονται οι εξαγωγές και σε ποιες χώρες βρίσκεστε;

Αυτή τη στιγμή πουλάμε σε 300 σημεία πώλησης σε πάνω από 40 χώρες με δυνατότερη αγορά την Αμερική.

Πόσα ζευγάρια κατασκευάζετε ετησίως και ποιες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται;

Για το 2014 κατασκευάσαμε 40.000 ζευγάρια. Χρησιμοποιούμε κυρίως βακέτες από την Ιταλία (στην Ελλάδα δεν βρίσκουμε την επιθυμητή ποιότητα) αλλά έχουμε αρχίσει να συμπεριλαμβάνουμε στη συλλογή και αλλά υλικά όπως ψάρια και φίδια.

1/3

Ποιο το κόστος για κάποιον που θέλει να κάνει το μονόγραμμά του στα σανδάλια. Είναι κάτι που το επιλέγει ο κόσμος;

Η προσθήκη μονογράμματος σε επιλεγμένα μοντέλα είναι μια καινούργια υπηρεσία που προσφέρουμε μέσω της ιστοσελίδας μας. Κοστίζει 5 ευρώ. Είναι κάτι που επιλέγει ο κόσμος, εκτός του ότι είναι τελευταία η τάση της μόδας να βάζει κανείς τα αρχικά του όταν αγοράζει μια ακριβή τσάντα, πορτοφόλι κτλ είναι μια λεπτομέρεια που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις αποκτήσει κάτι ειδικά φτιαγμένο για εσένα. Κάτι που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.

Υπάρχουν σημεία πώλησης στο εξωτερικό ή βασίζεστε στη λογική του e-shop;

Το 95% των πωλήσεών μας είναι μέσω δικτύου χονδρικής εκτός Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή τα Ancient Greek Sandals διατίθενται σε 300 σημεία πώλησης σε πάνω από 40 χώρες. Οι πωλήσεις μέσω του e-shop μας, αν και μικρό μέρος του συνολικού μας τζίρου, αποτελούν ένα μικρό αλλά γρήγορα αυξανόμενο μέρος των συνολικών πωλήσεων.

Διασημότητες του εξωτερικού όπως η Rihanna, η Jessica Alba, η Candice Swanepoel και πολλές άλλες φορούν τα δικά σας σανδάλια. Πώς το καταφέρατε αυτό και πώς αισθάνεστε;

H  πρώτη ήταν η Michelle Williams το καλοκαίρι του 2012. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολλές, μεταξύ άλλων η Rihanna, Emma Watson, Naomi Watts, Ann Hathaway, Jessica Alba, Sarah Jessica Parker από τον καλλιτεχνικό χώρο και η Maria Sharapova από τον αθλητικό. Τα παιδικά σανδάλια τα έχουν φορέσει η Harper Beckham, κόρη της Victoria και του David Beckham  και η Tabitha Broderick, κόρη της Sarah Jessica.

Πολλές τα έχουν αγοράσει ή τα έχουν ζητήσει μέσω των στυλιστριών τους. Σε ακόμα πιο πολλές τα έχουμε χαρίσει μέσω του γραφείου τύπου μας στη Νέα Υόρκη. Είναι πολύ κολακευτικό να φοράνε τα σανδάλια μας οι διασημότητες του εξωτερικού και είναι μεγάλη διαφήμιση, αλλά πιο πολύ ενθουσιαζόμαστε όταν βλέπουμε στις πόλεις ή στα νησιά γυναίκες να περπατάνε ανάμεσα μας φορώντας Ancient Greek Sandals.

Ποια σειρά έχει τη μεγαλύτερη απήχηση;

Δεν υπάρχουν διαφορετικές σειρές, απλά έχουμε κάποια πιο κλασικά σανδάλια και κάποια πιο ευφάνταστα. Επίσης έχουμε συνεργαστεί με σχεδιαστές μόδας όπως ο Marios Schwab για τη δημιουργία σανδαλιών για την πασαρέλα του. Οπότε θα λέγαμε ότι πωλούνται περισσότερο τα πιο κλασικά και εύκολα σχέδια αλλά ο τύπος προτιμά τα πιο περίπλοκα και φανταχτερά, όπως τα ψηλά σανδάλια που φτιάχνουν μέχρι το γόνατο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η εταιρία σκοπεύει να αυξήσει τις πωλήσεις στις αγορές που ήδη δραστηριοποιείται, χωρίς τη βοήθεια δανεισμού και παραμένοντας στην κερδοφορία. Θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης παρόλο που παράλληλα στοχεύουμε να διατηρήσουμε την προσφορά χαμηλότερη από τη ζήτηση. Είμαστε πολύ επιλεκτικοί σε ποια σημεία πώλησης δεχόμαστε να πουλήσουμε, μιας και κοιτάμε το μακροπρόθεσμο όφελος και ανάπτυξη του brand, και όχι το γρήγορο κέρδος.

Διαβάστε ακόμη:

Η σχεδιάστρια που κάνει την Ελλάδα τέχνη

Τα ελληνικά θεραπευτικά καλλυντικά με τις διεθνείς παντέντες

Τυπώστε φωτογραφίες σας, ακόμα και selfies, στα παπούτσια σας!

Η Ελληνίδα του Calvin Klein και του Salvatore Ferragamo