Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχεται ότι αγνόησε την τάση κοινωνικής δικτύωσης που οδήγησε στην έκρηξη του TikTok

Ο Ζούκερμπεργκ παραδέχεται ότι αγνόησε την τάση κοινωνικής δικτύωσης που οδήγησε στην έκρηξη του TikTok
epa07943481 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg appears before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrency Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι δεν υιοθέτησε την τάση διαμοιρασμού περιεχομένου βίντεο από την αρχή επειδή πίστευε ότι θα ήταν απλώς «μια συντομότερη έκδοση του YouTube».

Της Sophie Mellor

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι απέτυχε να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μοιράζονται βίντεο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και δεν ακολούθησε την τάση της επιμέλειας περιεχομένου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη που οδήγησε στην επιτυχία του TikTok.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο Stratechery Newsletter από τον αναλυτή επιχειρήσεων και τεχνολογίας Ben Thompson, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι δεν υιοθέτησε την τάση διαμοιρασμού περιεχομένου βίντεο από την αρχή επειδή πίστευε ότι θα ήταν απλώς «μια συντομότερη έκδοση του YouTube».

«Αυτό που νομίζω ότι μου ξέφυγε κάπως εκεί όμως είναι ότι υπάρχει ένας διαφορετικός κύκλος γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το ανακαλυφθέν περιεχόμενο», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ, εξηγώντας ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να έχουν μια λίστα φίλων που ακολουθούσαν για να λαμβάνουν το περιεχόμενό τους. Τώρα ο Ζούκερμπεργκ πιστεύει ότι «στην πραγματικότητα είναι κάπως λιγότερο σημαντικό ποιος παράγει το περιεχόμενο που ανακαλύπτεις, απλά θέλεις το καλύτερο περιεχόμενο».

Για να ανταγωνιστεί το TikTok, η Meta σχεδιάζει τώρα να φέρει περισσότερο περιεχόμενο πέρα από τους φίλους ενός χρήστη ή τους ανθρώπους που ακολουθεί, και να προσαρμόσει τις ροές τους χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Ζούκερμπεργκ λέει ότι αν και το καλύτερο περιεχόμενο εξακολουθεί να είναι αυτό που είναι τοπικά σχετικό και εξατομικευμένο για εσάς, όπως η γέννηση ενός ξαδέρφου ή τι κάνει ένας στενός φίλος, η περισσότερη νέα κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ φίλων και χρηστών είναι η ανταλλαγή περιεχομένου μέσω μηνυμάτων, λέει ο Ζούκερμπεργκ, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό έχουμε επικεντρωθεί πολύ σε αυτό».

Η μετακίνηση στους αλγόριθμους

Ο Ζούκερμπεργκ λέει ότι το βίντεο δεν είναι το πάθος της Meta. «Δεν είναι ότι είμαστε εναντίον του, αλλά δεν είναι το πράγμα που ξυπνάμε το πρωί και λέμε: ‘Αυτό είναι που έχουμε γεννηθεί για να κάνουμε’». Παρόλο όμως που το βίντεο δεν είναι το κύριο αντικείμενο της Meta, πάνω από τον μισό χρόνο που περνούν οι χρήστες στην εφαρμογή του Facebook, τον περνούν παρακολουθώντας βίντεο.

Ο Ζούκερμπεργκ σημειώνει ότι αν η Meta σταματήσει να κάνει βίντεο, τη θέση της θα πάρουν άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Φτάνοντας πολύ αργά για να κατακτήσει την αγορά των βίντεο, ο Ζούκερμπεργκ θέλει τώρα να φτιάξει κάτι νέο: μια «μηχανή ανακάλυψης» που θα υπερβαίνει τα βίντεο.

«Ακόμα και όταν όλο και περισσότερα γίνονται βίντεο, δεν είναι ότι οι φωτογραφίες θα εξαφανιστούν ή το κείμενο θα εξαφανιστεί, ή οι σύνδεσμοι ειδήσεων θα εξαφανιστούν, ή οι ομάδες θα εξαφανιστούν, ή οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα», αναφωνεί ο Ζούκερμπεργκ, περιγράφοντας μια σελίδα ανακάλυψης με διαφοροποιημένο περιεχόμενο που αναμειγνύεται με βίντεο, φωτογραφία και κείμενο.

«Έχετε λίγα λεπτά και θέλετε να ανακαλύψετε το καλύτερο περιεχόμενο. Μερικές φορές θέλω να δω συγκεκριμένα βίντεο, αλλά πολλές φορές θέλω απλώς το καλύτερο υλικό».

Επέτειος ενός έτους της Meta

Αυτόν τον μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αλλαγή του ονόματος του Facebook σε Meta, όταν η εταιρεία ξεκίνησε για πρώτη φορά την προώθησή της σε ένα “metaverse” με δυνατότητα εικονικής πραγματικότητας και μακριά από την αποκλειστική εστίαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Meta έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε συστάσεις περιεχομένου με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να αξιοποιήσει οικονομικά την πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο Instagram Reels, την οποία εισήγαγε για πρώτη φορά το 2020 για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του TikTok. Ο επικεφαλής προϊόντος της Meta, Chris Cox, δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι διαφημίσεις στο Reels θα έρθουν «το συντομότερο δυνατό».

Η είσοδος της Meta στο περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης έρχεται σε μια εποχή που τα κέρδη της και η αύξηση των χρηστών είναι στάσιμα και η τιμή της μετοχής της διολισθαίνει. Η Meta έχει χάσει το 66,36% της αξίας της από την κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο του 2021, μια τάση που επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο, αφότου η Meta ανέφερε ότι έχασε καθημερινά ενεργούς χρήστες στο Facebook για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Πηγή: fortune.com