Το metaverse του Ζούκερμπεργκ καταρρέει με εμπιστευτικά έγγραφα: «Ένας άδειος κόσμος είναι ένας θλιβερός κόσμος»

Το metaverse του Ζούκερμπεργκ καταρρέει με εμπιστευτικά έγγραφα: «Ένας άδειος κόσμος είναι ένας θλιβερός κόσμος»
epa09551343 A handout photo made available by Meta showing a framegrab from the keynote speech about the new company brand announced by Facebook CEO Mark Zuckerberg during the virtual Connect 2021 Conference in Menlo Park, California, USA, 28 October 2021. Zuckerberg stated Meta brings all their company apps and technolgies under one new brand. EPA/META HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: AFP
Οι επιστολές εντός της Meta δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρες για το μέλλον του στοιχήματος της εταιρείας.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε πριν από περίπου έναν χρόνο ότι στοιχηματίζει το μέλλον της εταιρείας του στο metaverse. Μέχρι στιγμής μοιάζει με ένα κακό στοίχημα.

Ο συνιδρυτής του Facebook μετονόμασε την εταιρεία του σε Meta για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το νέο προφίλ της εταιρείας, αλλά το κύριο προϊόν που προσφέρει στους χρήστες, το Horizon Worlds, έχει απογοητεύσει κάθε προσδοκία.

Εμπιστευτικά έγγραφα από την Meta δείχνουν ότι η επιχείρηση χωλαίνει με μια ατελή τεχνολογία και με βαριεστημένους χρήστες στον -κατά μεγάλο βαθμό- απραγματοποίητο εικονικό της κόσμο, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η Wall Street Journal, κι από τα οποία ξεχωρίζουν τα εξής:

  • Οι χρήστες του Horizon Worlds μειώνονται διαρκώς από την άνοιξη. Οι περισσότεροι δεν επιστρέφουν ποτέ μετά από έναν μήνα.
  • Η Meta αναμένει από τους χρήστες της να δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο στο Horizon World. Λιγότερο από 1% το κάνουν.
  • Οι περισσότεροι από τους κόσμους που έχουν φτιάξει οι δημιουργοί της πλατφόρμας δεν έχουν επισκεφτεί από κανέναν. Κάτω από το 10% έχουν δει το πολύ 50 χρήστες. «Ένας άδειος κόσμος είναι ένα θλιβερός κόσμος», αναφέρει ένα από τα έγγραφα.
  • Οι δείκτες παραμονής για τα γυαλιά VR Quest -που κατασκευάζει και πουλά η Meta- σημειώνουν διαρκή πτώση τα τελευταία τρία χρόνια.
  • Ο στόχος της Meta για 500.000 μηνιαίους αρχικούς χρήστες ως το τέλος του έτους δεν μοιάζουν καθόλου ρεαλιστικοί. Πρόσφατα, μάλιστα, ο στόχος αυτός έπεσε στις 280.000, και μετά από λίγο μειώθηκε ως και κάτω από τις 200.000
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Meta έχει θέσει το Horizon Worlds σε «πάγωμα ανάπτυξης», κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα παρουσιαστεί καμία νέα εφαρμογή μέχρι να διορθωθούν bugs και άλλες ατέλειες, αναφέρει ρεπορτάζ του The Verge.

Φυσικά η εταιρεία έχει πει εξ αρχής ότι το χτίσιμο των κόσμων εντός του Horizons, θα πάρει χρόνια. Και δεν στοχεύει μόνο σε απλούς καταναλωτές.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η εταιρεία λάνσαρε τα νέα VR headsets, Meta Quest Pro, με στόχο να πουληθούν κυρίως σε επιχειρήσεις έναντι 1.500 δολαρίων το ζευγάρι. Η Microsoft ήδη ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Meta για να φέρει εκδόσεις των εργαλείων Office στην πλατφόρμα ούτως ώστε να χρησιμοποιούνται από εργαζόμενους. Και η CEO της Accenture, Julie Sweet, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για αυτό το εγχείρημα.

Όμως το για πόση ώρα προτίθενται οι εργαζόμενοι στα σπίτια ή τα γραφεία τους να χρησιμοποιούν τα γυαλιά δεμένα στο κεφάλι τους, κανείς δεν γνωρίζει. Ένα πράγμα φαίνεται βέβαιο: Όπως κι αν τελειώσει το εγχείρημα του Ζούκερμπεργκ για το metaverse, η διαδρομή του γράφει ήδη ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: Fortune.com