Οι έλεγχοι θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα διαφάνειας στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Γιατί είναι τόσο δύσκολο;

Οι έλεγχοι θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα διαφάνειας στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Γιατί είναι τόσο δύσκολο;
As bitcoins skyrocket to more than $12 000 for one BTC, many central banks as ECB or US Federal Reserve warn of risks of a bubble. Britain and the ECB want to monitor trade for money-laudering suspicions. The main U.S. derivatives regulator said it would allow CME Group Inc (CME.O) and CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) to list Bitcoin futures contracts. Toulouse. December 6th 2017. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η εμπιστοσύνη στα κρυπτονομίσματα μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλο και μειώνεται

του Jeff John Roberts

Μετά από ένα χρόνο καταρρεύσεων στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, πολιτικοί και ηγέτες του κλάδου αναρωτιούνται πώς μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία ακόμα μίας FTX ή Celsius. Οι έλεγχοι θα ήταν μια καλή αρχή. Αντί να βασιστούν στο λόγο των εταιρειών ότι δεν κάνουν παράνομες επενδύσεις με τα χρήματά τους  – ή ότι δεν τα κλέβουν εντελώς – οι πελάτες και οι επενδυτές θα πρέπει να απαιτήσουν από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να βεβαιώσουν ότι είναι φερέγγυες και να αποδείξουν ότι τα αποθέματά τους υπάρχουν πραγματικά.

Αλλά πως; Τις τελευταίες εβδομάδες τόσο η Binance όσο και η Crypto.com πραγματοποίησαν «ελέγχους» που διενεργήθηκαν από ένα περιφερειακό υποκατάστημα μιας παγκόσμιας λογιστικής εταιρείας που ονομάζεται Mazars. Τα έγγραφα πιστοποιούν ότι οι εταιρείες κατέχουν μεγάλες ποσότητες κρυπτονομισμάτων, αλλά δεν παρέχουν πλήρη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων. Ένας λογιστής-εμπειρογνώμονας έχει κρίνει τα έγγραφα της Mazars ως «πιο άχρηστα» από τους ελέγχους που κάνει η Tether, μια σκιώδης υπεράκτια εταιρεία κρυπτονομισμάτων που προσέλαβε μια δικηγορική εταιρεία των Νήσων Κέιμαν για να εγγυηθεί για τα βιβλία της. Εν τω μεταξύ, οι Financial Times σημειώνουν ότι ο νέος «έλεγχος» που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Binance χρησιμοποιεί πολλές από τις ίδιες μεθοδολογίες ως «έλεγχο» που δημιούργησε το 2015 για μια εταιρεία που αντιμετωπίζει δυσκολίες και ονομάζεται OKCoin – υποδηλώνοντας ότι τα έγγραφα μπορεί να είναι περισσότερο μια στρατηγική δημοσίων σχέσεων παρά μια σοβαρή λογιστική αποτύπωση.

Όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα γιατί, εάν θέλουν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, η Binance και οι άλλοι δεν προσέλαβαν μια από τις τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες για να διενεργήσουν τους ελέγχους τους. Μήπως επειδή δεν ήθελαν το επίπεδο ελέγχου που θα παρείχαν αυτές οι εταιρείες; Ή μήπως επειδή οι ελεγκτικές εταιρείες δεν μπορούν ή δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν σωστό έλεγχο για τα κρυπτονομίσματα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έθεσα την ερώτηση στο Twitter και έμεινα έκπληκτος με τον αριθμό των απαντήσεων που έλαβα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Coinbase απάντησε ότι η εταιρεία του χρησιμοποιεί τη Deloitte, ενώ η συνιδρυτής της Tezos μου είπε ότι το πρότζεκτ της χρησιμοποιεί την PwC, προσθέτοντας και οι δύο ότι αυτές οι εταιρείες είναι απρόθυμες και επιλεκτικές όταν πρόκειται να αναλάβουν πελάτες. Εν τω μεταξύ, ένα ανώτερο στέλεχος της Uniswap Labs με ενημέρωσε ότι ο γίγαντας της DeFi συνεργάζεται με την Deloitte, αλλά πρόσθεσε ότι είναι απογοητευμένη από το πόσο δύσκολο είναι για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων σε αρχικό στάδιο να βρουν λογιστικές εταιρείες. Ο επικεφαλής του blockchain της EY με παρέπεμψε σε ένα tweet λέγοντας ότι η ομάδα του είχε εξετάσει την έκθεση της Binance και ότι τα στοιχεία σε αυτήν – αυτά που διατέθηκαν –  συμφωνούν κατά την επαλήθευση. (Η KPMG είναι η τέταρτη από τις Big Four.)

Αυτό υποδηλώνει ότι, σε αντίθεση με τις παλαιότερες ημέρες του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, οι σημαντικότεροι παίκτες στο λογιστικό κλάδο είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εταιρείες blockchain, αλλά θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να κάνουν αυτές τις υπηρεσίες ευρέως διαθέσιμες. Θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν μπορούσαν να βρουν μια κοινή μεθοδολογία για το τι σημαίνει επαρκής έλεγχος και να ωθήσουν τον εποπτικό φορέα του κλάδου, την FASB, ο οποίος μόλις πρόσφατα κινήθηκε για να αναγνωρίσει τα κρυπτονομίσματα ως ξεχωριστό περιουσιακό στοιχείο, να βοηθήσει στη διαδικασία.

Η ουσία είναι ότι, εάν ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων θέλει να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη μετά από έναν χρόνο σκανδάλων, πρέπει να αρχίσει να υιοθετεί τις λογιστικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται από τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο.

Πηγή: Fortune.com